O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia
PhotoAltoGabriel Sanchez/Getty Images
Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?
Śniadania - dlaczego trzeba jej jeść?
W ocenie badaczy to, o której godzinie sięgamy po jedzenie, ma ogromne znaczenie. Pory posiłków wpływają m.in. na poziom cukru we krwi. Późne śniadanie podnosi stężenie glukozy w organizmie, a to przyczynia się do rozwoju cukrzycy typu 2.
Chorobie sprzyja również pomijanie posiłków lub podjadanie między nimi, zwłaszcza wieczorem.
Na tym jednak nie koniec. Takie niezdrowe nawyki to prosta droga do otyłości oraz problemów z układem krążenia. Trzeba sobie zdawać sprawę, że to właśnie one są jedną z najczęstszych przyczyn zgonów, nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie.
O której należy zjeść śniadanie?
W ocenie badaczy najlepszy czas na posiłek przypada między godziną 7.00 a 9.00 rano. Im później sięgniemy po posiłek, tym większe prawdopodobieństwo, że rozwinie się u nas cukrzyca typu 2, otyłość.
Co więcej - jak podają naukowcy - odkładanie śniadań lub rezygnacja może doprowadzić do zwału serca.
Zobacz wideo: Regularne spożywanie śniadań - czy warto?
Dzień Dobry TVN
Źródło: kobieta.interia.pl
Autor:
Redakcja
Data aktualizacji: 11.01.2024,
Opublikowano: 11.01.2024 r.
Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego?
Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?
Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik?
Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?
Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?
Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?
Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie?
Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?
Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania.
Grzyby najczęściej traktowane są tylko, jako dodatek do potraw, a szkoda. Poza świetnym smakiem zawierają sporo substancji odżywczych, bez których organizm człowieka nie może się objeść. Dlaczego warto jeść grzyby?