Nietolerancja pokarmowa – objawy, przyczyny i leczenie

Fot. AntonioGuillem / Getty Images

Nietolerancja pokarmowa może zostać zdiagnozowana poprzez wykonanie badań genetycznych i testów. Częściej jednak rozpoznaje się ją na podstawie wywiadu i próby eliminacji produktów podejrzanych o wywoływanie objawów.

W praktyce klinicznej bardzo często ma się do czynienia z objawami typu bóle brzucha, biegunka, wymioty po spożyciu określonych potraw. Nie zawsze są to objawy zatrucia pokarmowego, częściej, szczególnie u dzieci, mogą okazać się one objawem nietolerancji bądź alergii pokarmowych.

Co to jest nietolerancja pokarmowa?

Nietolerancja pokarmowa to bardzo poważny problem kliniczny, począwszy od uciążliwości objawów i trudności diagnostycznych tego schorzenia. Nietolerancja pokarmowa jest często mylnie określana jako alergia pokarmowa. Jednak w przeciwieństwie do alergii nie ma ona nic wspólnego z układem odpornościowym organizmu. W przypadku alergii organizm nieadekwatnie reaguje, wytwarzając przeciwciała klasy IgE, co uruchamia całą kaskadę reakcji układu immunologicznego. Nietolerancja natomiast wynika z braku lub niewystarczającej ilości enzymu odpowiedzialnego za trawienie danego produktu spożywczego. Nietolerancja pokarmowa jest związana nie z układem odpornościowym, a metabolizmem pokarmów. Przykładem jest nietolerancja laktozy, czyli brak lub niedobór enzymu laktazy w jelitach, który umożliwia jej trawienie. Nietolerancja pokarmowa może być również konsekwencją „rozszczelnienia się” fizjologicznej bariery jelitowej, co ma miejsce przede wszystkim w nieswoistych chorobach zapalnych jelit.

Warto wiedzieć: Alergia pokarmowa - jak objawia się nietolerancja a jak uczulenie pokarmowe?

Zobacz film: Skąd się bierze nietolerancja laktozy? Źródło: 36,6

Objawy nietolerancji pokarmowych

Objawy nietolerancji pokarmowych nie są swoiste, dlatego bardzo trudno czasami odróżnić alergię od nietolerancji czy innego schorzenia przewodu pokarmowego. Nie ma reguły, po jakim czasie pojawiają się objawy nietolerancji. Mogą wystąpić po kilku godzinach, a czasem nawet dopiero na drugi dzień po spożyciu danego pokarmu. Objawy nietolerancji pokarmowych mogą być różne. Zalicza się tu bóle brzucha, wzdęcia, nudności, a w przypadku niemowląt kolki. Czasem nietolerancje pokarmowe objawiają się zupełnie nieswoiście w postaci migreny, ogólnego złego samopoczucia czy osłabienia. Czasami objawem nietolerancji pokarmowej może być nawet fakt, że mimo usilnych prób redukcji wagi, ona uparcie stoi w miejscu. Dlatego też niekiedy nietolerancja pokarmowa i otyłość mogą iść ze sobą w parze.

Diagnostyka nietolerancji pokarmowych

Bardzo często postawienie diagnozy o nietolerancji odbywa się poprzez wywiad i stwierdzenie, że po wyeliminowaniu z diety pewnych grup pokarmów objawy ustały. Jeśli podejrzewa się nietolerancję laktozy, można wykonać wodorowy test oddechowy. Niektóre laboratoria prowadzą badania z krwi na określenie poziomu przeciwciał klasy IgG. Pozwalają one na wykazanie całej listy produktów, których pacjent nie toleruje, i pozwala na ich wyeliminowanie przy współpracy z dietetykiem. Istnieją również dość drogie testy genetyczne, określające tolerancje różnych grup produktów. Warto je wykonać, jeśli trudno jest odnaleźć w pokarmie jedną określoną przyczynę złego samopoczucia.

Leczenie nietolerancji pokarmowej

Aby zniwelować objawy nietolerancji, konieczne jest wyeliminowanie produktów powodujących powstawanie jej objawów. Czasami wystarczy jedynie ograniczenie ilości tych produktów w diecie, a nie ich całkowitą eliminację. Wszystko zależy od stopnia nasilenia danej nietolerancji pokarmowej. Jeśli nietolerancje pokarmowe wynikają z rozszczelnienia się bariery jelitowej, wystarczy eliminacja pokarmu jedynie na pewien okres czasu (co najmniej pół roku), z jednoczesnym włączeniem do diety probiotyków odbudowujących naturalną florę bakteryjną jelit.

Nietolerancje pokarmowe u niemowląt i małych dzieci

U noworodków i niemowląt układ pokarmowy jest jeszcze niedojrzały. W ciągu pierwszych tygodni życia zaczynają go zasiedlać bakterie stanowiące fizjologiczną florę bakteryjną. Często ta niedojrzałość przewodu pokarmowego przekłada się na pojawienie się przejściowych nietolerancji pokarmowych. U noworodków, które wykazują objawy nietolerancji pokarmowej, warto pomyśleć o ograniczeniu w diecie matki produktów laktozowych na kilka dni i ewentualne włączenie probiotyku i kropelek z laktazą. Często okazuje się, że taka nietolerancja bardzo szybko ustępuje i ponowne spożywanie tych produktów po kilku dniach nie wywołuje objawów. U małych dzieci jest podobnie. Czasem wykazują one przejściową nietolerancję pokarmową na niektóre grupy produktów. Nie zawsze utrzymuje się ona na stałe.

Zobacz film: Alergia a nietolerancja. Źródło: Wiem, co jem


Data aktualizacji: 06.05.2018,
Opublikowano: 06.05.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Coś jest nie tak z twoją trzustką? Ten znak zauważysz w toalecie 

Większość z nas nie zwraca uwagi na wygląd stolca, a szkoda, bo może on być źródłem cennych informacji na temat naszego zdrowia. Ten tłuszczowy niekiedy świadczy o problemach z trzustką. Ale nie tylko. Co jeszcze może oznaczać? 

Czytaj więcej
Zapach z ust, który może zwiastować cukrzycę. Jak go rozpoznać? 

Cukrzyca to poważna choroba, która czasem długo nie daje żadnych objawów. Zdarza się też, że towarzyszące jej dolegliwości przez pacjentów w ogóle nie są kojarzone akurat z tym schorzeniem. Sygnałem, który powinien zaniepokoić, jest specyficzny zapach z ust. 

Czytaj więcej
Grzyby są zdrowsze niż myślimy!  Polecane są zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę i nadciśnienie...

Grzyby najczęściej traktowane są tylko, jako dodatek do potraw, a szkoda. Poza świetnym smakiem zawierają sporo substancji odżywczych, bez których organizm człowieka nie może się objeść. Dlaczego warto jeść grzyby?

Czytaj więcej
Kawa szkodzi wątrobie? Naukowcy rozwiewają wszelkie wątpliwości

Kawa to napój, który na całym świecie cieszy się ogromną popularnością. Mimo że lekarze nie zniechęcają do jej picia, to wiele osób wciąż ma wątpliwości, czy napój jest bezpieczny np. dla wątroby. Czy jest się czego obawiać? 

Czytaj więcej
Na czym polega stomatologia estetyczna?

Ciężko nie marzyć o pięknym uśmiechu. Obecne osiągnięcia w zakresie stomatologii estetycznej zapewniają ogromne możliwości korekty, rekonstrukcji, wizualnej poprawy uzębienia i jego stanu. Mowa tutaj chociażby o wybielaniu zębów, zakładaniu licówek i wielu innych zabiegach, które mają na celu nie tylko poprawę ich wyglądu, ale także pozytywnie wpływają na higienę jamy ustnej. Udając się do specjalisty, można bez obaw poprosić o konsultację w celu ustalenia, jakie zabiegi będą idealne również dla Ciebie.

Czytaj więcej
Rak wątroby - przyczyny, objawy, leczenie

Rak wątroby (HCC) najczęściej rozwija się u osób cierpiących na marskość pozapalną wątroby (związaną z wirusowym zakażeniem wątroby typu B i/lub C), marskość alkoholową lub niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Gdy nowotwór ten zostanie wykryty we wczesnym stadium rozwoju, leczenie operacyjne daje szansę całkowitego wyzdrowienia.

Czytaj więcej
Co jeść, aby podkręcić metabolizm?

Prawidłowe trawienie jest kluczem do zachowania dobrego stanu zdrowia, braku uczucia ciężkości i do utrzymania prawidłowej masy ciała. Są produkty, które wspomagają i napędzają układ trawienny. Warto wiedzieć, jak można wspierać organizm i cieszyć się dobrym samopoczuciem cały czas. 

Czytaj więcej
Co alkohol robi z wątrobą? Szkodliwy wpływ napojów procentowych na organizm

Alkohol towarzyszy nam niemal przez cały czas. To z nim świętujemy, a także w nim próbujemy zatopić smutki lub pozbyć się stresu po ciężkim dniu. Choć sprawia, że teoretycznie czujemy lepiej, to nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Pity w nadmiarze może doprowadzić do bardzo poważnych problemów z wątrobą. Jak organizm radzi sobie z procentami i czego możemy się spodziewać, jeśli pijemy za często i zbyt dużo? Sprawdź, jakich objawów nie bagatelizować. 

Czytaj więcej
Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. SIBO – ta choroba może dawać mylne objawy. 

Czytaj więcej
Rak jelita grubego – co zrobić, aby na niego nie zachorować?

Z powodu raka jelita grubego każdego dnia umierają 33 osoby. Tym samym zajmuje on trzecie miejsce wśród najbardziej śmiertelnych nowotworów. Ale choroby można uniknąć. Wystarczy zmienić dietę i regularnie wykonywać kolonoskopię. Co jeszcze warto wiedzieć o raku jelita grubego i co zrobić, aby uniknąć choroby - wyjaśnia prof. Marek Bębenek, chirurg, onkolog, specjalista programu 36,6°C.

Czytaj więcej