Naukowcy z Uniwersytetu Yale: ser uzależnia jak twarde narkotyki

Getty Images

Już nie możemy mieć wątpliwości. Badacze z Uniwersytetu Yale wzięli pod lupę ser i dowiedli, że posiada składnik, który uzależnia mózg jak heroina. Jak to możliwe?

Ser uzależnia jak narkotyki

Naukowcy z Uniwersytetu Yale przebadali skład żółtego sera i proces jego rozkładu w ludzkim organizmie. Efekty okazały się zdumiewające, bo okazało się, że ma takie właściwości ma kazomorfina, czyli substancja powstająca w trakcie trawienia kazeiny. Zalicza się ją do opiatów i klasyfikuje do tej samej rodziny co morfina i heroina , czyli tzn. „twarde narkotyki”. Naukowcy udowodnili także, że wysoko przetworzona żywność o wysokiej zawartości tłuszczu jest bardziej uzależniająca, niż inne produkty spożywcze. Najbardziej uzależniające okazały się produkty, które zawierają w składzie żółty ser.

Ser posiada składnik, który uzależnia

Wszystkiemu winna jest kazeina. To najważniejsze białko mleka, które rozkładając się podczas trawienia uwalnia cały szereg opiatów – kazomorfin. Badania wykazały, że kazomorfiny są związane z oddziaływaniem na receptory opioidowe, które z kolei związane są m.in. z funkcją nagradzania i procesu uzależnienia.

Zobacz video: Monika Dreger: U podstaw uzależnienia może leżeć nieradzenie sobie z emocjami

Monika Dreger: U podstaw uzależnienia może leżeć nieradzenie sobie z emocjami. Agencja TVN.

Ser żółty – właściwości odżywcze

Wielu konsumentów zastanawia się, czy ser żółty jest zdrowy, obawiając się, że to tłusty smakołyk, który niewiele wnosi do codziennej diety. Prawdą jest, że ser żółty ma sporo kalorii, bo około 350 kcal w 100 g. Produkt ma także wysoką zawartość tłuszczu. Ser żółty półtłusty zawiera go w minimum 20%, a tłusty – nawet 40%. Są to w większości nasycone kwasy tłuszczowe, cholesterol, a więc substancje, których nadmiar w diecie wpływa niekorzystnie na stan naczyń krwionośnych, a także prowadzi do nadwagi i otyłości. Należy pamiętać również, że nawet niskotłuszczowy ser żółty zawiera sporo sodu (ok. 800 mg/100 g), którego nadpodaż ma wpływ na rozwój nadciśnienia tętniczego.

W skład sera żółtego wchodzi jednak wiele innych substancji, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Należą do nich:

  • pełnowartościowe białko (zawierające korzystną dla człowieka kombinację aminokwasów), którego w serze żółtym znajduje się bardzo dużo, bo 24–28 g/100 g, co stanowi połowę referencyjnej wartości dziennego spożycia (RWS),
  • wapń (ok. 700 mg/100 g, czyli 88% RWS), fosfor (ok. 550 mg/100 g – 79% RWS), cynk (9,9 mg/100 g – 39% RWS) i selen (14,5 µg/100 g – 26% RWS),
  • znaczne ilości witamin z grupy B (głównie B2 i B12), a także witamin A, D, E i K.

Przeczytaj także: Ser żółty czy wyrób seropodobny? Jak je rozróżnić?

Data aktualizacji: 11.12.2019,
Opublikowano: 11.12.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej