Ser uzależnia jak narkotyki
Naukowcy z Uniwersytetu Yale przebadali skład żółtego sera i proces jego rozkładu w ludzkim organizmie. Efekty okazały się zdumiewające, bo okazało się, że ma takie właściwości ma kazomorfina, czyli substancja powstająca w trakcie trawienia kazeiny. Zalicza się ją do opiatów i klasyfikuje do tej samej rodziny co morfina i heroina , czyli tzn. „twarde narkotyki”. Naukowcy udowodnili także, że wysoko przetworzona żywność o wysokiej zawartości tłuszczu jest bardziej uzależniająca, niż inne produkty spożywcze. Najbardziej uzależniające okazały się produkty, które zawierają w składzie żółty ser.
Ser posiada składnik, który uzależnia
Wszystkiemu winna jest kazeina. To najważniejsze białko mleka, które rozkładając się podczas trawienia uwalnia cały szereg opiatów – kazomorfin. Badania wykazały, że kazomorfiny są związane z oddziaływaniem na receptory opioidowe, które z kolei związane są m.in. z funkcją nagradzania i procesu uzależnienia.
Zobacz video: Monika Dreger: U podstaw uzależnienia może leżeć nieradzenie sobie z emocjami
Ser żółty – właściwości odżywcze
Wielu konsumentów zastanawia się, czy ser żółty jest zdrowy, obawiając się, że to tłusty smakołyk, który niewiele wnosi do codziennej diety. Prawdą jest, że ser żółty ma sporo kalorii, bo około 350 kcal w 100 g. Produkt ma także wysoką zawartość tłuszczu. Ser żółty półtłusty zawiera go w minimum 20%, a tłusty – nawet 40%. Są to w większości nasycone kwasy tłuszczowe, cholesterol, a więc substancje, których nadmiar w diecie wpływa niekorzystnie na stan naczyń krwionośnych, a także prowadzi do nadwagi i otyłości. Należy pamiętać również, że nawet niskotłuszczowy ser żółty zawiera sporo sodu (ok. 800 mg/100 g), którego nadpodaż ma wpływ na rozwój nadciśnienia tętniczego.
W skład sera żółtego wchodzi jednak wiele innych substancji, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Należą do nich:
- pełnowartościowe białko (zawierające korzystną dla człowieka kombinację aminokwasów), którego w serze żółtym znajduje się bardzo dużo, bo 24–28 g/100 g, co stanowi połowę referencyjnej wartości dziennego spożycia (RWS),
- wapń (ok. 700 mg/100 g, czyli 88% RWS), fosfor (ok. 550 mg/100 g – 79% RWS), cynk (9,9 mg/100 g – 39% RWS) i selen (14,5 µg/100 g – 26% RWS),
- znaczne ilości witamin z grupy B (głównie B2 i B12), a także witamin A, D, E i K.
Przeczytaj także: Ser żółty czy wyrób seropodobny? Jak je rozróżnić?