Naturalne źródła potasu i jego rola w organizmie

Fot: samael334 / gettyimages.com

Produkty bogate w potas powinny stanowić stały element diety. Pierwiastek ten jest jednym z najistotniejszych dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Dorosła osoba powinna spożywać około 4700 mg potasu dziennie.

Potas znajduje się w większości produktów spożywczych (z wyjątkiem tłuszczów i cukrów). W niektórych jego zawartość jest znikoma, w innych może nawet przekraczać 1,5%. Pierwiastek ten uczestniczy w większości procesów fizjologicznych, więc jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Należy zatem spożywać go w zalecanej ilości, pamiętając, że zarówno niedobór (hipokaliemia), jaki i nadmiar (hiperkaliemia) potasu ma poważne konsekwencje dla zdrowia.

Dlaczego należy spożywać produkty bogate w potas?

Sole potasu rozpuszczone w wodzie są elektrolitem – przenoszą ładunki elektryczne. Organizm ludzki składa się w większości z wody, a potas znajduje się niemal we wszystkich tkankach i płynach ustrojowych. Pełni w nich różnorodne funkcje:

  • pośredniczy (na poziomie błony komórkowej) w dostarczaniu składników odżywczych i usuwaniu zbędnych produktów przemiany materii,
  • bierze udział w regulacji ciśnienia osmotycznego (pomiędzy wnętrzem komórki, a jej środowiskiem zewnętrznym),
  • odpowiada za powstawanie impulsów nerwowych i wpływa na pracę systemu nerwowego (m.in. poprawia zdolność myślenia, zapamiętywania, koncentrację),
  • reguluje pracę nerek i gospodarkę wodno-elektrolitową,
  • jest niezbędny dla prawidłowej pracy mięśni (uzyskania siły i wytrzymałości, regeneracji),
  • aktywuje enzymy uczestniczące w przemianie materii,
  • pobudza wydzielanie insuliny,
  • wpływa na ciśnienie krwi i rytm serca,
  • pozwala utrzymać równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.

Skutki niedoboru i nadmiaru potasu w organizmie

Niedobory potasu w diecie mogą skutkować podenerwowaniem, zmęczeniem, obrzękami rąk i nóg, bolesnymi skurczami mięśni, nadciśnieniem, zaburzeniami rytmu serca, zaparciami. Niebezpieczny jest także nadmiar potasu we krwi – powoduje zawroty głowy, problemy z koordynacją ruchową, ból mięśni, arytmię, a w skrajnych przypadkach nawet zatrzymanie akcji serca. Bezpośrednią przyczyną hiperkaliemii zazwyczaj nie jest nadmierna podaż potasu w diecie – wywołują ją choroby (głównie nerek), zażywanie niektórych leków czy gwałtowna hemoliza krwinek. Zdrowy organizm radzi sobie dobrze z nadmiarem tego pierwiastka. Dlatego analizując jego zawartość w produktach spożywczych, należy przede wszystkim zapobiegać niedoborom – wybierać bogate źródła potasu.

Zobacz nasz film i dowiedz się wszystkiego o układzie krążenia

Zobacz film: Budowa i funkcje układu krążenia. Źródło: 36,6.

Źródło potasu – owoce i warzywa

Ponieważ po odparowaniu wody substancje odżywcze w produktach żywnościowych ulegają zagęszczeniu, najbogatsze naturalne źródło potasu stanowią suszone owoce – 100 g suszonych moreli zawiera aż 1666 mg tego pierwiastka. Ta sama porcja fig dostarcza 938 mg, rodzynków – 833 mg, śliwek – 804 mg, a daktyli – 688 mg. Spożywanie suszonych owoców w dużych ilościach nie jest jednak wskazane ze względu na ich wysoką kaloryczność.

Doskonałe źródła potasu to świeże owoce: awokado (485 mg potasu/100 g), banany (395 mg/100 g), melony (382 mg/100 g), czarne porzeczki (336 mg/100 g). Zasobne w cenny pierwiastek są niemal wszystkie owoce, ale również powinno się je jeść z umiarem, ponieważ dostarczają znacznej ilości cukrów prostych.

Bez większych ograniczeń można włączać do codziennej diety bogate w potas zielone warzywa liściaste, do których należą: nać pietruszki (696 mg potasu/100 g), szpinak (558 mg/100 g), boćwina (548 mg /100 g), jarmuż (530 mg/100 g), brukselka (416 mg/100 g). Cennego pierwiastka dostarczają również: chrzan (740 mg/100 g), ziemniaki (490 mg/100 g), pietruszka (399 mg/100 g), brokuły (385 mg/100 g), buraki (348 mg/100 g), seler (320 mg/100 g), pomidory (282 mg/100 g), marchew (282 mg/100 g).

Bogate w potas nasiona

Bardzo duże ilości potasu znajdują się w nasionach roślin – ziarnach, pestkach, orzechach. Prawdziwą bombę potasową stanowią nasiona roślin strączkowych. Najwięcej potasu dostarczą: soja (2132 mg potasu/100 g suchej masy), biała fasola (1188 mg/100 g), groch (937 mg/100 g), soczewica (847 mg/100 g).

W nasionach dyni czy słonecznika znajduje się około 800 mg potasu/100 g. Wartościowym dodatkiem do potraw są także nasiona lnu, maku, sezamu czy szałwii hiszpańskiej (chia). Zasobne w potas są ziarna kakaowca, dlatego jego doskonałym źródłem są kakao (1927 mg/100 g proszku) i gorzka czekolada (580 mg/100 g).

W związku z dużą zawartością potasu w nieprzetworzonych ziarnach zbóż, warto spożywać pieczywo pełnoziarniste, gruboziarniste kasze, płatki owsiane czy jęczmienne. Produkty te dostarczają około 300–400 mg pierwiastka/100 g. Zdrowy dodatek do porannego muesli mogą stanowić otręby, które zawierają 900–1100 mg potasu /100 g.

Zdrową przekąską bogatą w potas są orzechy. Obecne jest w nich – w zależności od gatunku – średnio około 600–800 mg tego pierwiastka (rekordzistami są pistacje – 1100 mg/100 g). Jeśli chodzi o pozostałe produkty zawierające potas, warto wiedzieć, że 300–400 mg/100 g znajduje się w rybach i chudym mięsie, a 100–200 mg/100 g w mleku i jego przetworach.

Jak spożywać produkty zawierające potas?

Dzienne zapotrzebowanie na potas wynosi:

  • 4700 mg – osoby dorosłe (w tym kobiety w ciąży),
  • 4500 mg – młodzież,
  • 3800 mg – dzieci w wieku 4–8 lat,
  • 3000 mg – dzieci w wieku 1–3 lat,
  • 5100 mg – matki karmiące.

Organizm najlepiej przyswaja potas, jeśli dostarczany jest on w postaci małych dawek. Warto zatem spożywać kilka niewielkich posiłków dziennie zamiast 2–3 obfitych. Komponując menu, należy zwracać uwagę na zawartość wapnia i sodu w produktach – pierwiastki te biorą udział w tych samych procesach metabolicznych i niezbędne jest zachowanie w organizmie ich właściwych proporcji. W codziennej diecie nie powinno zabraknąć witaminy B6, która ułatwia przyswajanie potasu.

Jak powinna wyglądać zdrowa dieta? Dowiesz się tego z naszego filmu

Zobacz film: Dlaczego dieta powinna być dobierana do indywidualnych potrzeb? Źródło: Stylowy Magazyn.

Data aktualizacji: 07.01.2019,
Opublikowano: 11.07.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej