Naturalne sposoby na przeziębienie, czyli owoce i warzywa z największą zawartością witaminy C!

stock_colors/Getty Images

Sezon przeziębień trwa w najlepsze. By skutecznie się chronić, warto dodać do codziennej diety owoce i warzywa, które są prawdziwymi skarbnicami witaminy C. To ona wzmacnia naturalną odporność organizmu. Poznaj warzywa i owoce, które biją rekordy w zawartości witaminy C.

1.     Dzika róża 1800 mg / 100 g

Owoce dzikiej róży są cenione najbardziej za wysoką zawartość witaminy C. Jej zawartość w surowych owocach jest nawet kilkadziesiąt razy wyższa niż w owocach cytrusowych. Suszenie, mrożenie i gotowanie powoduje, że ilość witaminy C znacznie się zmniejsza, jednak nadal pozostaje kilkakrotnie wyższa niż w cytrusach. Jeden do trzech owoców dzikiej róży pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C. Te liczby robią wrażenie!

Przeczytaj także: Ten napar z owoców dzikiej róży Agnieszki Cegielskiej to bomba witaminowa!

2.     Czarna porzeczka 183 mg / 100 g

W 100 g czarnej porzeczki znajduje się tylko 51 kalorii, czyli niedużo jak na owoc. Jej zawartość witaminy C w 100 g, czyli 183 mg pokrywa 240% dziennego zapotrzebowania u osoby dorosłej. Ponad to, czarna porzeczka posiada sporo potasu i wapnia, a także magnez, fosfor i żelazo. Bardzo wysoka zawartość witaminy C w czarnej porzeczce to gwarant, że ten owoc jest sprzymierzeńcem osób cierpiących na przeziębienia, obniżoną odporność, słabe naczynia krwionośne, paradontozę i próchnicę zębów.

3.     Natka pietruszki 178 mg/ 100 g

Natka pietruszki zawiera duże ilości witamin: A, C, E, K, B2, B3 (PP), B6 i  kwas foliowy. Na szczególną uwagę zasługuje zasobność natki pietruszki w witaminę C. W 100 g liści może znajdować się nawet ponad 170 mg, podczas gdy dzienne zapotrzebowanie zdrowego dorosłego człowieka na kwas askorbinowy to około 80 mg. Natka pietruszki dostarcza zatem więcej witaminy C niż cytrusy, czy papryka. Liście natki stanowią także bogate źródło prowitaminy A, czyli beta-karotenu. Obecne w liściach żelazo niehemowe jest dobrze wchłaniane dzięki wysokiemu stężeniu witaminy C.

4.     Czerwona papryka 144 mg/100 g

Czerwona papryka to doskonałe źródło witaminy C, a także wielu olejków eterycznych odpowiedzialnych za charakterystyczny smak i aromat. Dodatkowo to źródło flawonoidów, prowitaminy A, witaminy E, witaminy C, potasu, wapnia, magnezu i żelaza. By zachować jej wysoką zawartość wit. C, należy spożywać ją na surowo, ponieważ wysoka temperatura sprawia, że część tej witaminy ulega rozkładowi.

5.     Brokuły 83 mg/100 g

Brokuł to skarbnica zdrowia dla organizmu. Oprócz wysokiej zawartości tej witaminy wzmacniającej odporność, brokuły pozytywnie wpływają na gospodarkę wodno-elektrolitową oraz właściwą pracę nerek. Brokuły zawierają także luteinę, zeaksantynę, ryboflawinę i witaminę C, które chronią wzrok i zabezpieczają przed chorobami oczu związanymi z wiekiem.

6.     Szpinak 86 mg /100 g

Na co, oprócz wzmocnienia może liczyć jedząc szpinak? Szpinak zawiera bardzo duże ilości beta-karotenu (prowitaminy A), witaminy C, E i K. Dostarcza również sporo witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego. Składniki mineralne, w jakie obfituje zielone warzywo, to przede wszystkim potas, magnez, wapń, fosfor. Szpinak zawiera luteinę – jeden z zawartych w roślinach, niezbędnych dla zdrowia karotenoidów, których organizm ludzki nie jest w stanie wytwarzać samodzielnie, więc musi pozyskiwać je z pożywienia. Na tle innych warzyw szpinak wyróżnia się dużą zawartością białka. Jest także wartościowym źródłem błonnika pokarmowego.

7.     Truskawki 66 mg/100 g

Walory smakowe truskawek czynią z nich jedne z najbardziej lubianych krajowych owoców. Warto je spożywać również ze względu na bogactwo zawartych w nich składników odżywczych. Truskawki są doskonałym źródłem witaminy C, bo w 100 g znajduje się aż 66 mg kwasu askorbinowego, a średnie dzienne zapotrzebowanie to 90 mg dla dorosłego mężczyzny i 75 mg dla dorosłej kobiety. Owoce dostarczają także witamin z grupy B (tiaminę, ryboflawinę, niacynę, pirydoksynę, kwas foliowy) oraz witaminy A i E.

8.     Poziomki 60 mg/100 g

Obecne w poziomkach związki wzmacniają ogólną odporność. Wykazują działanie antyseptyczne – dzięki temu wspomagają naturalne siły obronne organizmu w walce z różnego typu infekcjami (skórnymi, dróg oddechowych, pokarmowymi itd.) o pochodzeniu bakteryjnym, wirusowym lub grzybiczym. Przeciwdziałają zmianom zapalnym, m.in. chorobom przyzębia. Mogą także łagodzić dolegliwości bólowe, np. w dnie moczanowej. Owoce poziomki pospolitej dostarczają szeregu substancji o właściwościach antyoksydacyjnych. Ograniczają ilość kancerogennych mutacji i hamują procesy starzenia się komórek.

Przeczytaj także: Jak wzmocnić odporność przedszkolaka?

9.     Kiwi 59 mg / 100 g

Właściwości witaminy C z kiwi pozwolą poprawić odporność organizmu oraz walczyć z przeziębieniem. Owoc kiwi cechują też właściwości przeciwutleniające, dlatego wzmacnia on organizm i spowalnia procesy starzenia komórek. Włączone na stałe do codziennej diety kiwi może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory.

10. Cytryna 53 mg/100 g

Duża ilość witaminy C w cytrynie sprawa, że spożywanie jej w znacznym stopniu wspomaga pracę układu odpornościowego. Ma ona wpływ na przyspieszenie powrotu do zdrowia. Stąd też zalecenia, aby w czasie największej zachorowalności na grypę profilaktycznie spożywać cytrynę, aby uniknąć choroby. Ze względu na jej właściwości bakteriobójcze cytrynę można stosować w początkowym stanie zapalnym dróg oddechowych. Spożycie roztworu letniej wody z sokiem z cytryny często może zwalczyć pierwsze objawy zapalenia gardła.

Zobacz nasze video: Te produkty zawierają najwięcej witaminy C

Źródło: x-news

Data aktualizacji: 23.01.2020,
Opublikowano: 23.01.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej