Napoje izotoniczne – są zdrowe? Lepiej wybierać sklepowe czy domowe? 

Fot.: djile / stock.adobe.com

Napoje izotoniczne są dla sportowców jednym z elementów suplementacji. Ich głównym zadaniem jest odpowiednie nawodnienie organizmu i szybkie uzupełnienie elektrolitów, witamin i minerałów, które organizm traci podczas wysiłku. Nie wszystkie izotoniki są jednak zdrowe. Trzeba uważnie wybierać te, które ma się zamiar pić. 

Obecnie na rynku jest dostępnych wiele rodzajów napojów izotonicznych różnych firm. Różnią się one nie tylko smakiem i wyglądem, ale również składem. Izotoniki w większości mają w składzie podobne ilości poszczególnych witamin i minerałów, ale zdarza się, że niektóre – szczególnie te najtańsze – napojami izotonicznymi są tylko z nazwy. Wybierając gotowe izotoniki, które są dostępne w sklepach, należy zwracać uwagę na:

  • wartość osmolalności napoju (najlepiej, aby zawierała się w przedziale 270-340 mOsm/kg),
  • zawartość sodu (wskazane jest, aby wynosiła od 450 mg/l do 1110 mg/l),
  • kaloryczność izotonika (odpowiednia wartość powinna mieścić się w przedziale od 80 kcal/l do 350 kcal/l),
  • indeks glikemiczny (około 75 procent energii powinno być dostarczone z cukrów o wysokim indeksie glikemicznym).

Dodatkową zaletą izotoników może być wzbogacenie o witaminy. Nie wszystkie firmy oferują jednak takie napoje i trzeba podkreślić, że witaminy odgrywają tak istotnej roli, jak wymienione wyżej kwestie.

Napój izotoniczny: czy jest zdrowy?

Na sportowych forach internetowych często można znaleźć pytania: „czy napoje izotoniczne są zdrowe?” Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, ponieważ – jak już zostało podkreślone – wszystko zależy od tego, jaki napój izotoniczny się spożywa. Ponadto trzeba podkreślić, że izotoniki nie mają w założeniu działania zdrowotnego. Ich podstawową funkcją jest wyrównanie poziomu wody i elektrolitów, które osoby wykonujące intensywny wysiłek fizyczny tracą podczas każdego treningu.

Napoje izotoniczne o odpowiednim składzie pomagają w szybki sposób przywrócić równowagę organizmowi. Aby takie działanie było możliwe, kluczową kwestią jest wspomniana wcześniej wartość osmolalna. Chodzi bowiem o to, by była ona zbliżona do ciśnienia płynów ustrojowych człowieka. To pozwala na szybkie przyswajanie wszystkich zawartych w napoju składników. Właśnie dlatego uważa się, że napoje izotoniczne pod względem nawodnienia organizmu działają lepiej od zwykłej wody.

Pozostając w temacie wpływu napojów izotonicznych na zdrowie, nie można nie wspomnieć o ich działaniu na dzieci. Rodzice, którzy wysyłają swoje pociechy na różnego rodzaju treningi, często zadają pytania o to, czy wskazane są napoje izotoniczne dla dzieci. A jeśli tak, to od jakiego wieku można podawać pociechom tego rodzaju napoje? Odpowiedź jest prosta: dla dzieci najlepszym napojem przed, w czasie i po treningu jest woda niegazowana albo jednodniowe, naturalne soki. Wszystkie inne napoje zawierają sporą ilość, jak dla dziecka, cukrów. O barwnikach i konserwantach nie wspominając.

Napój izotoniczny w proszku: czym różni się od tego w płynie?

W sklepach dostępne są nie tylko napoje izotoniczne w formie płynnej, ale również izotoniki w proszku. Jeżeli ktoś myślał, że tego rodzaju specyfiki różnią się czymś od tych, które są od razu gotowe do spożycia, to się mylił. Zazwyczaj skład izotoników w płynie i w proszku jest podobny, szczególnie jeżeli porównamy produkty tej samej firmy.

Forma sproszkowana izotoników została stworzona dla wygody osób ćwiczących. Ci, którzy z różnych względów nie chcą robić zapasów butelkowanych napojów, mogą kupić większe opakowanie izotonika w proszku. Z takiego rozwiązania najczęściej korzystają osoby regularnie trenujące, które w zależności od swoich potrzeb, rozrabiają odpowiednią ilość izotonika w proszku.

Napoje izotoniczne: najlepsze domowe z naturalnych składników

Jeżeli ktoś poszukuje zdrowych napojów izotonicznych, to najlepszym rozwiązaniem jest samodzielne przygotowywanie takich izotoników. Samo zrobienie jednego takiego napoju jest kwestią kilku minut. Korzyści wynikających z samodzielnego przygotowania domowego napoju izotonicznego jest kilka:

  • możliwość dostosowania smaku do własnych preferencji,
  • możliwość wykorzystywania w pełni naturalnych produków,
  • oszczędność (zrobienie jednej porcji napoju jest o wiele tańsze od gotowych izotoników sklepowych).

Warto podkreślić, że domowe izotoniki – jeżeli są przygotowane według prawidłowych zasad – działają tak samo efektywnie, a czasami nawet lepiej aniżeli te sklepowe. Ponadto w przypadku domowego produktu unikamy spożywania konserwantów i barwników, które są zawarte w każdym napoju izotonicznym dostępnym w sklepie. Decydując się na przygotowanie domowego napoju izotonicznego, należy pamiętać o tym, aby zachowywać odpowiednie proporcje składników:

  • cukry proste w ilości 6-7 gramów na 100 ml wody (w tym przypadku można zastosować świeżo wyciśnięty sok z owoców lub miód),
  • woda do mieszania z wyciśniętym sokiem w proporcji 1:1,
  • sól kuchenna w ilości ok. 1 grama na 100 ml napoju.

Powyższe ilości są przeznaczone do sporządzenia tzw. uniwersalnego napoju izotonicznego. Osoby, które wykonują duży wysiłek fizyczny np. biegają maratony albo ćwiczą na siłowni, powinny robić bardziej kaloryczne napoje. Aby uzyskać taki efekt, najprościej zwiększyć ilość dodawanego miodu lub fruktozy. 

Polecamy: Domowy izotonik – jak zrobić napój izotoniczny i dlaczego jest lepszy od sklepowego?

Zobacz film: Ćwiczenia, które poprawiają krążenie w nogach. Źródło: Dzień Dobry TVN


Data aktualizacji: 14.02.2018,
Opublikowano: 25.01.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej