Napoje izotoniczne – komu są zalecane? Skład i działanie płynów izotonicznych. Przepis na domowy izotonik

Fot: AS Photo Project / fotolia.com

Napoje izotoniczne skutecznie zapobiegają zaburzeniom równowagi wodno-elektrolitowej, na które narażeni są sportowcy. Przyczyniają się do poprawy ogólnej wydolności organizmu, zapewniają optymalne nawodnienie i dodają energii. 

Napoje izotoniczne mają za zadanie wyrównać poziom wody i elektrolitów w organizmie. Są przeznaczone przede wszystkim dla sportowców, u których w trakcie intensywnych treningów dochodzi do dużych strat tych składników wraz z potem.

Czym jest napój izotoniczny?

Napoje izotoniczne, nazywane potocznie izotonikami są płynami umożliwiającymi szybkie i skuteczne uzupełnienie wody i elektrolitów w organizmie. W swoim składzie, oprócz wody, zawierają niezbędne składniki mineralne, węglowodany, a niektóre z nich również witaminy. W trakcie wysiłku fizycznego organizm traci duże ilości wody oraz cennych minerałów: sodu, chloru, magnezu i potasu. W celu zapobiegania zaburzeniom równowagi wodno-elektrolitowej, na które narażeni się przede wszystkim sportowcy oraz inne osoby o wysokiej aktywności fizycznej, stosuje się napoje izotoniczne. Pozwalają one na szybkie nawodnienie organizmu dzięki temu, że ich ciśnienie osmotyczne jest zbliżone do ciśnienia osmotycznego płynów ustrojowych w organizmie człowieka. Izotoniki dzieli się na dwa podstawowe rodzaje:

  • napoje hipertoniczne, które dostarczają składników mineralnych i węglowodanów w ilościach większych, niż znajdują się we krwi,
  • napoje hipotoniczne, w których stężenie minerałów jest mniejsze niż w ustroju człowieka.

Napoje izotoniczne – jakie zawierają składniki?

Podstawowym składnikiem napojów izotonicznych jest woda niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i zapewnienia jego optymalnego nawodnienia. Przy niedostatecznej ilości wody w diecie dochodzi do obniżenia wydajności organizmu. Ważnym składnikiem izotoników jest sód, który umożliwia efektywne wchłanianie wody oraz uczestniczy w utrzymaniu równowagi elektrolitowej. W napojach izotonicznych obecny jest również potas zapewniający prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego oraz regulujący gospodarkę wodno-elektrolitową. Izotoniki wzbogacane są także o inne minerały – magnez oraz wapń, które również wypłukiwane są z organizmu pod wpływem intensywnego wysiłku fizycznego. Związki te są niezbędne do pracy układu nerwowo-mięśniowego oraz stanowią ważne elementy budulcowe kości. Napoje izotoniczne dostarczają również węglowodanów łatwo przyswajalnych przez organizm, czyli glukozy, fruktozy, sacharozy, maltozy lub maltodekstryny, będących ważnym źródłem energii.

Zobacz film: Czy napoje energetyczne dodają energii? Źródło: Wiem co jem

Napoje izotoniczne a zdrowie

Stosowanie napojów izotonicznych ma korzystny wpływ na organizm osób aktywnych fizycznie i intensywnie trenujących, gdyż zmniejsza ryzyko odwodnienia. Niedobór wody w ustroju może prowadzić do bardzo poważnych i niebezpiecznych dla zdrowia i życia konsekwencji. Izotoniki zapobiegają również niskim stężeniom niezbędnych składników mineralnych przyczyniających się do zaburzeń w funkcjonowaniu układu nerwowego i mięśniowego. Napoje izotoniczne są dostępne niemal w każdym sklepie i nierzadko kojarzone są jako kolorowe i słodkie płyny. Decydując się na zakup izotnika, należy zapoznać się z jego składem. Wiele z kupnych napojów izotonicznych zawiera duże ilości substancji dodatkowych, m.in. barwników nadających płynom intensywnego koloru. Barwniki syntetyczne w nadmiarze mogą jednak mieć negatywny wpływ na organizm. Ulegają one rozkładowi do związków rakotwórczych, które kumulują się w narządach wewnętrznych.

Przepis na domowy napój izotoniczny

Napój izotoniczny można przygotować samodzielnie w domu, co pozwoli na uniknięcie wszelkich niepożądanych dodatków i ulepszaczy. Przepis na domowy napój izotoniczny jest bardzo prosty i wymaga wykorzystania jedynie kilku podstawowych i powszechnie dostępnych składników. Do przygotowania 500 mililitrów płynu potrzebne są:

  • 500 ml wody, najlepiej niegazowanej, mineralnej,
  • świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny,
  • 2 łyżki miodu,
  • szczypta soli.

Przygotowany napój izotoniczny zaleca się przyjmować podczas treningu, pijąc powoli i małymi łykami.

Napoje izotoniczne – kiedy je stosować?

Napoje izotoniczne nie są wskazane wszystkim osobom aktywnym fizycznym. Rodzaj przyjmowanego płynu w trakcie ćwiczeń oraz po ich zakończeniu jest zależny przede wszystkim od rodzaju wysiłku fizycznego, jego intensywności oraz czasu trwania. Przy treningach w postaci biegania, aerobiku czy pływania trwających do godziny konieczne jest uzupełnienie wody. W tym celu wystarczy stosować wodę mineralną lub sok, najlepiej rozcieńczony. Napoje izotoniczne nie są zalecane osobom odchudzającym się, które podejmują się aktywności fizycznej trwającej nie dłużej niż godzinę. W przypadku stosowania przez nie izotoników organizm czerpie energię do pracy z węglowodanów dostarczanych przez napój, zamiast wykorzystywać rezerwy energii z nagromadzonej tkanki tłuszczowej. Napoje izotoniczne powinny być stosowane przy wysiłkach długotrwałych, podczas których organizm wymaga uzupełnienia wody, elektrolitów i węglowodanów. Wśród nich zalicza się m.in.: maratony i kolarstwo. 

Zobacz film: Jak napoje energetyzujące wpływają na czas reakcji. Źródło: Wiem co jem

Data aktualizacji: 11.08.2020,
Opublikowano: 27.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej