Najlepsze przepisy na odporność: śniadanie, obiad i kolacja

Getty Images/vassenaa

Pogoda za oknem nie rozpieszcza, więc zamiast łykać suplementy wzmacniające odporność, postaw na zdrowe przepisy. Poznaj najlepsze przepisy na śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację, które naszpikowane są witaminami i składnikami, wzmacniającymi naturalną odporność organizmu!

Śniadanie - owsianka na odporność z jagodami

Jagody – naturalny zabójca bakterii i wirusów

Zawarte w jagodach naturalne antybiotyki powstrzymują namnażanie się bakterii i wirusów, dzięki czemu jagody działają działają bakteriobójczo i przeciwgrzybicznie. Owoce, jak i liście rośliny zawierają wiele garbników, dzięki temu mają silniejsze właściwości przeciwwirusowe. Garbniki neutralizują toksyny i uniemożliwiają ich wchłanianie przez błony śluzowe jelita.

Składniki:

  •     5 łyżek płatków owsianych
  •     1 łyżka ziaren chia
  •     4 łyżki mrożonych jagód
  •     miód, erytrytol, lub stevia (1 łyżeczka)
  •     szczypta kurkumy
  •     garść orzechów włoskich
  •     pół miękkiego banana
  •  łyżka naturalnego jogurtu
  • 1/3 łyżeczki ashwagandhy
  • pół łyżeczki pyłku pszczelego

Sposób przygotowania:

Do małego garnka wrzucamy płatki owsiane, ziarna chia, jagody, przyprawy, zioła i zalewamy całość wodą. Gotujemy na małym ogniu aby płatki mogły zmięknąć. Baza owsianki ma być kwaskowata i nie za słodka. Jeśli lubimy więcej słodyczy, może zwiększyć ilość miodu lub naturalnego słodzika w przepisie.

Banana rozgniatamy i na chwilę wkładamy do małego garnka. Chcemy go lekko podgrzać i skarmelizować naturalne cukry. To on będzie równoważył nam kwaskowaty smak owsianki.

Orzechy siekamy. Gotową owsiankę wykładamy do miseczki. Na górze kładziemy rozgnieciony mus z banana, obok niego wylewamy odrobinę jogurtu i całość posypujemy orzechami.

 

Obiad - Makaron soba z awokado i krewetkami (1 porcja)

Awokado – cenny tłuszcz, który chroni przed nowotworami

Tłuszcz zawarty w awokado to kwas oleinowy. Reguluje on poziom cholesterolu we krwi, eliminuje szkodliwe trójglicerydy oraz cholesterol LDL (ang. low-density lipoprotein), zaś wpływa korzystnie na poziom „dobrego” cholesterolu HDL (ang. high-density lipoprotein). Dzięki temu zapobiega miażdżycy i chorobom serca. Awokado obniża ciśnienie krwi, dzięki czemu można również zmniejszyć zagrożenie zawałem serca. Przyczynia się również do profilaktyki nowotworowej – pozwala zapobiegać zwłaszcza nowotworom piersi u kobiet oraz prostaty u mężczyzn.

Składniki:

  •     gryczany makaron soba lub zwykły makaron spaghetti pełnoziarnisty
  •     pół miękkiego awokado
  •     5-6 krewetek
  •     3 ząbki czosnku
  •     1 cytryna lub 1 limonka
  •     kilka szczypt płatków chilli lub 1/3 posiekanej, świeżej papryczki
  •     sól/pieprz
  •     odrobina sosu rybnego lub sojowego
  •     odrobina miodu do smaku
  •     biały lub czarny sezam
  •     szczypiorek lub świeża pietruszka
  •     masło klarowane do smażenia

 Przeczytaj także: Dlaczego należy spożywać awokado?

Sposób przygotowania:

Czosnek kroimy w bardzo cienkie plasterki. Chilli siekamy. Awokado kroimy najpierw na pół a następnie w grubsze paski. Krewetki płuczemy pod bieżącą wodą. Sezam prażymy na suchej, gorącej patelni. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.

Gdy wszystko mamy przygotowane, możemy przejść do łączenia składników. Na rozgrzane masło klarowane wrzucamy chilli i czosnek. Przesmażamy razem przez chwilę. Dodajemy krewetki, sos sojowy lub rybny i odrobinę miodu. Smażymy całość przez 2 minuty. Dodajemy awokado i sok z limonki. Wrzucamy odcedzony i ugotowany makaron. Wszystko razem mieszamy i wykładamy następnie na talerz. Całość posypujemy sezamem i świeżymi ziołami.

 

Kolacja - kanapki z pastą paprykową Muhammara

Papryka – bomba witaminy C

Papryka jest świetnym źródłem witaminy C – zawiera jej nawet pięciokrotnie więcej niż cytryna! Co ciekawe witamina ta nie ulega zniszczeniu w trakcie procesów kulinarnych – papryka zatem świetnie nadaje się nie tylko do sałatek, ale i zup oraz na przetwory. W papryce znajdziemy także likopen oraz beta karoten, które wykazują działanie antynowotworowe. Co więcej częste spożywanie papryki obniża ciśnienie krwi, poprawia kondycję naczyń krwionośnych, obniża zły cholesterol, poprawia kondycję skóry. W ostrych odmianach papryk znajdziemy także kapsaicynę, która oczyszcza drogi oddechowe.

 Przeczytaj także: Kapsaicyna - właściwości zdrowotne

Składniki:

  •     3 papryki
  •     pestki świeżego granatu
  •     4 łyżki oliwy z oliwek
  •     2 garści orzechów włoskich lub migdałów
  •     4 ząbki czosnku
  •     sok z 1 limonki
  •     łyżeczka miodu
  •     3 szczypty płatków chilli
  •     chleb żytni na zakwasie

Sposób przygotowania:

Usuwamy z papryk gniazdo nasienne. Układamy je na blasze razem z czosnkiem, pieczemy pod folią, w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, przez 40 do 50 minut. Gdy zmiękną rzucamy je do blendera razem z oliwą, orzechami, sokiem wyciśniętym z limonki, miodem i chilli. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem według uznania.

Chlebek grillujemy, następnie wykładamy na niego naszą pastę. Całość posypujemy pestkami granata i świeżą, posiekaną, pietruszką.

Zobacz nasze video, jak przygotować przepisy krok po kroku:

Dzień Dobry TVN

Opublikowano: 25.02.2020 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej
Potrawy wielkanocne - przepisy i lista dań. Co powinno znaleźć się na świątecznym stole?

To już ostatni moment, by zaplanować wielkanocne menu. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Choć święta w tym roku będą wyglądały nieco inaczej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z wielkanocnych przysmaków.

Czytaj więcej
Flądra, dorsz, łosoś a może halibut? Które ryby są najzdrowsze?

W tym roku, ze względu na panującą pandemię koronawirusa, większość z nas spędza urlop w Polsce. Nadmorskie kurorty przeżywają prawdziwe oblężenie. Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest obiad w lokalnej smażalni ryb. Jaką rybę wybrać? Która jest najzdrowsza?

Czytaj więcej
Ciasto marchewkowe fit – jak je przygotować? Wartość odżywcza i właściwości lecznicze marchewki

Ciasto marchewkowe fit jest dietetycznym wypiekiem na bazie mąki pełnoziarnistej oraz bogatej w witaminy i minerały marchewce. Warzywo to jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości antynowotworowe i hamujące procesy starzenia się organizmu. 

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Kalarepa - czy jest zdrowa? Zastosowanie kulinarne, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne kalarepy 

Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego. 

Czytaj więcej
Bakłażan – wartości odżywcze i zdrowotne. Przykładowe przepisy z bakłażanem

Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.

Czytaj więcej
Sernik jaglany – przepis na smaczne i bezglutenowe ciasto. Co zawiera kasza jaglana?

Sernik jaglany przygotowywany jest na bazie kaszy jaglanej, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana diabetykom. 

Czytaj więcej
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?

Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc

Czytaj więcej
Rokitnik – czyli rosyjski ananas. Jego owoce to naturalny lek na jesienne infekcje i... wysoki cholesterol

Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.

Czytaj więcej