Nadmiar żelaza – przyczyny, objawy i leczenie

Fot. 13-Smile / Getty Images

Nadmiar żelaza to stan, który – jeśli jest przejściowy – nie powoduje zwykle trwałych zmian. Jeżeli jednak wynika z wady genetycznej i żelazo gromadzi się przewlekle w narządach, może doprowadzić do ich uszkodzenia i śmierci pacjenta.

Nadmiar żelaza we krwi to stan, który wywołuje zespół objawów nazywany hemochromatozą. Jego przyczynami są czynniki zewnętrzne lub związane z zaburzeniem metabolizmu – mówi się wtedy o hemochromatozie wtórnej. Jeśli wynika z uwarunkowań genetycznych – jest to hemochromatoza pierwotna (wrodzona).

Rola żelaza w organizmie

Żelazo to pierwiastek, który jest niezbędny dla organizmu. Jego najważniejszą funkcją jest udział w budowie hemoglobiny. Substancja ta ma zdolność wiązania cząstek tlenu i pełni w erytrocytach rolę elementu transportującego go do tkanek. Odprowadza też z obwodu do płuc pewną część CO2 (reszta rozpuszcza się w osoczu). Niedobór żelaza jest przyczyną niedokrwistości (anemii).

Żelazo współtworzy również jedno z podstawowych białek mięśni – mioglobinę. Bez tego związku niemożliwe jest utrzymywanie masy mięśniowej i prawidłowe funkcjonowanie układu ruchu.

Nadmiar żelaza w organizmie

Nadmiar żelaza w organizmie to nie to samo, co jego podwyższony poziom we krwi. Badanie dotyczące poziomu żelaza i powiązanego z jego wchłanianiem białka, ferrytyny, informuje o tym, jak wysokie jest stężenie żelaza w momencie wykonywania testu. Poziom ten może być podwyższony ze względu np. na chwilowo przyspieszony rozpad krwinek czerwonych albo zwiększoną dostępność żelaza wskutek zmiany diety. Jeśli jednak jego poziom w organizmie jest przewlekle zbyt wysoki, takim wynikom towarzyszy podwyższony poziom kolejnego białka, transferyny, i zwiększony stopień wysycenia tego związku żelazem.

Przyczyny wtórnego nadmiaru żelaza w organizmie

Przyczyną wtórnego – związanego z zaburzeniami funkcjonowania organizmu – nadmiaru żelaza są:

  • zwiększona hemoliza krwinek (np. po wielokrotnych przetoczeniach krwi),
  • zbyt duża dawka żelaza w diecie, w lekach lub suplementach,
  • stłuszczenie albo wirusowe zapalenie wątroby,
  • przewlekłe zapalenie trzustki,
  • mukowiscydoza,
  • choroba alkoholowa,
  • niektóre postacie białaczki lub zespołów mielodysplastycznych.

Przyczyną może być też podawanie niektórych leków (np. antybiotyku – chloramfenikolu) albo zatrucie metalami ciężkimi (np. ołowiem, cynkiem).

Skąd się biorą niedobory żelaza? Dowiesz się tego z filmu: 

Zobacz film: Żelazo - skąd się biorą niedobory tego pierwiastka? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Pierwotne przyczyny nadmiaru żelaza w organizmie

Pierwotną przyczyną odkładania się nadmiaru żelaza w organizmie jest wada genetyczna. Powoduje ona zwiększenie wchłaniania żelaza z przewodu pokarmowego i gromadzenie się tego metalu w tkankach różnych narządów. Choroby dziedziczy się w sposób autosomalny recesywny, co oznacza, że do zachorowania niezbędne jest otrzymanie zmienionego genu od każdego z rodziców oraz nie jest on zlokalizowany w obrębie chromosomów X ani Y. Geny hemochromatozy występują relatywnie często – średnio u jednej osoby na sto (1% populacji). Mimo że choroba ta nie jest związana z chromosomami płciowymi, zdecydowanie częściej chorują na nią mężczyźni.

Objawy nadmiaru żelaza w organizmie

Objawem nadmiaru żelaza, zarówno pierwotnego, jak i wtórnego, jest anemia syderoblastyczna. Powoduje ona osłabienie, zawroty głowy, mroczki przed oczyma, bladość powłok, męczliwość i duszność po wysiłku. Jeśli przyczyna takiej niedokrwistości jest przejściowa, objawy cofają się dość szybko i nie wymagają specjalnego postępowania.

Leczenie zmiany pierwotnej obejmuje podawanie witaminy B6. Jeśli hemochromatoza ma charakter wtórny – podaje się leki chelatujące (czyli wiążące żelazo w kompleksy wydalane następnie z organizmu). Dla wyrównania stanu chorego przetacza się wtedy zwykle masę krwinkową.

Przewlekły nadmiar żelaza w organizmie powoduje sukcesywne odkładanie się tego pierwiastka w tkankach różnych narządów. Ponieważ proces ma charakter postępujący, obraz kliniczny kształtuje się powoli – pierwsze istotne objawy pojawiają się zwykle u osób w wieku 40–50 lat. Najbardziej widoczne zmiany dotyczą skóry – przybiera ona szaro-brązowy, niekiedy wręcz grafitowy, metaliczny odcień. Wiąże się to nie tylko z odkładaniem w skórze żelaza, ale również ze spowodowaną uszkodzeniem przysadki nadprodukcją melaniny.

Chory czuje się zwykle słabo, cierpi na nawracające bóle stawów i problemy z układem pokarmowym pod postacią częstych nieżytów oraz niestrawności. Z czasem zaczynają pojawiać się objawy, takie jak:

  • zaburzenia rytmu serca (zwykle nadkomorowy częstoskurcz napadowy albo blok przedsionkowo-komorowy),
  • marskość i niewydolność wątroby,
  • zapalenie trzustki,
  • niedoczynność tarczycy,
  • spadek popędu płciowego,
  • zanik owłosienia pachowego i łonowego.

Gromadzenie się żelaza w komórkach wątrobowych (hepatocytach) znacząco zwiększa prawdopodobieństwo nowotworowej transformacji komórek i powstania pierwotnego raka wątroby.

Leczenie podwyższonego poziomu żelaza w organizmie (hemochromatozy)

Leczenie wtórnego nadmiaru żelaza w organizmie to głównie terapia choroby zasadniczej oraz zwalczanie wtórnej anemii. W przypadku hemochromatozy pierwotnej leczenie obejmuje przede wszystkim regularne upusty krwi (w celu i uruchamiania rezerw żelaza w organizmie do budowy hemoglobiny). W uzasadnionych przypadkach podaje się leki wiążące żelazo, jednak ze względu na działania uboczne nie jest to metoda stosowana rutynowo.

Data aktualizacji: 25.03.2019,
Opublikowano: 25.03.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej