Morwa biała nie tylko na odchudzanie. Jakie są jej właściwości, działanie i przeciwwskazania do stosowania?

Fot: naalchi / fotolia.com

Morwa biała to roślina pochodząca z południowo-wschodniej Azji, najczęściej z Chin. Biała odmiana morwy posiada właściwości lecznicze i zdrowotne, które początkowo były wykorzystywane głównie w krajach azjatyckich, a obecnie cieszą się dużą popularnością w Europie. Najczęściej jest wykorzystywana jako środek wspomagający odchudzanie.

Morwa biała jest gatunkiem drzew o niewielkich gabarytach. Swoje zastosowanie znajduje nie tylko jako środek spożywczy. Drzewo jest bowiem wykorzystywane do produkcji mebli oraz różnego rodzaju wyrobów tokarskich. Ponadto roślina często jest sadzona jako element ozdobny ogrodów czy parków.

Morwa biała: właściwości

Największe korzyści lecznicze i zdrowotne dla człowieka znajdują się w liściach i owocach morwy białej. W tradycyjnej chińskiej medycynie liście morwy białej wykorzystuje się jako środek do obniżania ciśnienia tętniczego krwi oraz regulowania cholesterolu. Z kolei wyciągi z jej korzenia uznawane są za pomocne w łagodzeniu gorączki, różnego rodzaju bóli i stanów zapalnych. W swoim składzie morwa ma m.in.:

Każdy z wymienionych składników (dostarczany organizmowi w odpowiednich proporcjach) może korzystnie wpływać na jego funkcjonowanie. Dzięki flawonoidom usuwane są wolne rodniki, co zmniejsza ryzyko występowania chorób nowotworowych. Z kolei wysoka zawartość różnego rodzaju pektyn (mieszanka węglowodanów występujących w roślinach) poprawia funkcjonowanie jelit i reguluje rytm wypróżnień.

Na całym świecie owoce morwy białej są wykorzystywane jako środek profilaktyczny środek zapobiegający cukrzycy oraz w leczeniu jej typu 2. Roślina ta reguluje bowiem poziom cukru we krwi i przede wszystkim ogranicza jego przyswajanie. Jedzenie tych owoców jest w szczególności polecane osobom z takimi chorobami i schorzeniami, jak:

Morwa biała odchudzanie: jak działa?

Morwa biała największą popularność w krajach wysoko rozwiniętych zyskała dzięki działaniom wspomagającym proces odchudzania. Przez wielu jest nazywana rośliną o cudownych właściwościach odchudzających, a to głównie ze względu na to, że w porównaniu do innych roślin działa bardziej efektywnie. Należy jednak zaznaczyć, że owoce białej morwy same w sobie nie mają właściwości odchudzających, ale doskonale wspomagają dietę nastawioną na redukcję wagi ciała oraz aktywność fizyczną.

Jeśli chodzi o najlepszą formę spożywania morwy białej w odchudzaniu, to najczęściej polecane jest picie herbaty z białej morwy, która zazwyczaj jest sprzedawana bez zbędnych dodatków w składzie. Nieco inaczej wygląda sprawa z suplementami diety z białą morwą. W tym przypadku najlepiej zawsze sprawdzać na ulotkach skład, ponieważ niekiedy zawartość ekstraktów z białej morwy jest znikoma. Najlepiej wybierać te, które mają ich największą zawartość.

Morwa biała: uprawa w przydomowym ogródku

Owoce kupione w sklepie, suplementy diety czy herbata – pod wszystkimi tymi postaciami morwa biała może przynieść wiele dobroczynnych korzyści dla zdrowia. Zdecydowanie najwięcej można jednak zyskać dzięki własnej uprawie tej rośliny i pozyskiwaniu dzięki temu świeżych, w pełni naturalnych owoców. Warto rozważyć własną uprawę morwy białej w przydomowym ogródku, ponieważ ta roślina ma stosunkowo niewielkie wymagania glebowe, a przy tym nie trzeba poświęcać jej zbyt dużo czasu na pielęgnację.

Szukając odpowiedniego środowiska dla posadzenia morwy, trzeba pamiętać o tym, aby znaleźć miejsce, które nie będzie terenem podmokłym. Ta roślina nie lubi bowiem zbyt dużej wilgoci, a najlepiej rozwija się i owocuje, będąc posadzona na terenie średnio wilgotnym z dużym dostępem do słońca. W okresach jesienno-zimowych najlepiej zabezpieczyć ją poprzez owinięcie folią, aby zminimalizować ryzyko przemarznięcia.

Zarówno morwa biała, jak i jej czarna odmiana nie wymagają regularnej i czasochłonnej pielęgnacji. Warto pamiętać o tym, aby usuwać chore gałęzie, a raz na około 3 lata nawieźć ją kompostem albo obornikiem. Dzięki temu roślina będzie miała dobre warunki glebowe do dalszego rozwoju. Nie zaszkodzi jej również przycinanie. Jeżeli drzewko będzie rozrastało się nieforemnie lub po prostu będzie za duże, to można je regularnie przycinać. Decydując się na posadzenie morwy białej, można wybrać konkretną jej odmianę w zależności od preferencji i oczekiwań. W większości przypadków drzewa morwy rosną bardzo duże, co utrudnia zbieranie z nich owoców. Chcąc uniknąć takiego problemu, warto zdecydować się na odmianę „Pendula”. Takie drzewo nie urośnie bowiem zbyt duże.

Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN 

Data aktualizacji: 09.12.2017,
Opublikowano: 18.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej