Molibden – zastosowanie i właściwości, molibden jako suplement 

Fot.: viking75 / Getty Images

Molibden to rzadko występujący w przyrodzie pierwiastek śladowy, który jednak odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka: uczestniczy w procesach metabolicznych i trawiennych, równoważy stężenie minerałów, jest też składnikiem enzymów. Molibden pojawia się w składzie wielu suplementów.

Molibden należy do grupy metali przejściowych, a jego nazwa pochodzi od łacińskiego sformułowania „podobny do ołowiu”. W przyrodzie występuje rzadko, czysty molibden jest srebrzystobiały i bardzo twardy, cechuje się jedną z najwyższych temperatur topnienia wśród wszystkich pierwiastków. Jego podstawowym źródłem są minerały: molibdenit, wulfenit i powellit.

Ze względu na właściwości molibden wykorzystywany jest w przemyśle, zwłaszcza zbrojeniowym i lotniczym. Jako mikroelement jest też niezbędny każdemu organizmowi.

Zobacz film: Czym są suplementy diety? Suplementy a leki. Źródło: W dobrym stylu

Molibden w organizmie

Choć jest pierwiastkiem śladowym, molibden w organizmie człowieka odgrywa bardzo ważną rolę. Jest niezbędny do prawidłowego rozwoju i znajduje się niemal we wszystkich ludzkich tkankach. Najwięcej molibdenu kumuluje się w wątrobie, nerkach, śledzionie, płucach, mózgu, mięśniach oraz w zębach.

Właściwości molibdenu są bardzo zróżnicowane. Jest istotnym uczestnikiem procesów trawiennych, bierze udział w metabolizmie siarki, równoważy stężenie miedzi i cynku. Wchodząc w skład enzymów niezbędnych do prawidłowego przyswajania żelaza, zapobiega anemii. Poprawia samopoczucie, warunkuje procesy wzrostu i czynności komórkowe, uczestniczy w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów oraz w syntezie tauryny – aminokwasu pomagającego transportować kreatynę do mięśni, co powoduje jej bardziej efektywne wykorzystanie i przyśpiesza regenerację mięśni po wysiłku. Tauryna wpływa również na ośrodkowy układ nerwowy (zwiększa funkcje poznawcze i pomaga w nauce).

Molibden wzmacnia odporność organizmu, ma duży wpływ na męską płodność, bierze udział w procesach oczyszczania organizmu z toksyn i innych szkodliwych produktów przemiany materii. Wchodzi w skład tzw. oksydazy ksantynowej, enzymu odgrywającego kluczową rolę w metabolizmie puryn i produkcji kwasu moczowego.

Zbyt duże stężenie molibdenu w organizmie (występujące zwłaszcza u osób stykających się w pracy ze sproszkowaną postacią tego metalu) może być groźne dla zdrowia. Prowadzi m.in. do: pylicy płuc, niedokrwistości, podwyższenia poziomu kwasu moczowego we krwi, dny moczanowej, bólu stawów, niedoczynności tarczycy czy uszkodzeń wątroby.

Zobacz film: Czy stosowanie suplementów diety jest bezpieczne? Źródło: Stylowy Magazyn.

Molibden – suplementacja

Dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na molibden szacuje się na 75–250 mikrogramów. Jego źródłem są przede wszystkim produkty spożywcze. Najwięcej pierwiastka znajduje się w zbożach (gryce, jęczmieniu, owsie) i wyrobach z mąk pełnoziarnistych, a także kaszy gryczanej, chudym mięsie, mleku, serach, podrobach, zielonych warzywach liściastych, nasionach roślin strączkowych, czerwonej kapuście. Zawartość molibdenu w dużym stopniu zależy jednak od jego stężenia w glebie, w której uprawiane były rośliny. Sporo molibdenu dostarcza też twarda woda z wodociągów publicznych.

Niedobór molibdenu, który może być konsekwencją nieprawidłowej diety (ubogiej zwłaszcza w warzywa), odżywiania pozajelitowego lub nadmiaru konserwantów w posiłkach i preparatach farmaceutycznych (zwłaszcza siarczynów obniżających stężenie tego pierwiastka), skutkuje niekiedy poważnymi problemami zdrowotnymi. Objawia się m.in. zaburzeniami libido i impotencją u mężczyzn, skłonnością do próchnicy, problemami ze wzrokiem, chorobami skóry, wypadaniem włosów, permanentnym uczuciem zmęczenia oraz sennością. Długotrwały niedobór tego mikroelementu może skutkować zwiększonym ryzykiem rozwoju nowotworów, zwłaszcza raka przełyku.

Aby zapobiec problemom, można stosować suplement z molibdenem. Na rynku dostępnych jest wiele produktów zawierających w składzie wysoko przyswajalne formy molibdenu. Często są to suplementy dedykowane osobom z niedoborem witamin i składników mineralnych, które chcą powstrzymać procesy starzenia skóry czy uporać się z nadmiernie wypadającymi lub rozdwajającymi się włosami oraz łamliwymi paznokciami.

Molibden – zastosowanie w przemyśle

Molibden ma zastosowanie przede wszystkim w przemyśle. Jako metal stopowy w stalach wysokoodpornych i wysokotemperaturowych zwiększa ich twardość, wytrzymałość i odporność. Dodatek molibdenu do stali kwasoodpornych i nierdzewnych zwiększa ich odporność na korozję. Metal jest używany zwłaszcza w przemyśle lotniczym i zbrojeniowym, a także w postaci drutu, do podtrzymywania skrętek wolframowych w żarówkach elektrycznych. Pręty i druty molibdenowe są elementami grzejnymi w piecach elektrycznych, w których osiąga się temperatury powyżej 1700ºC. Disiarczek molibdenu jest odpornym na wysokie temperatury dodatkiem do smarów.

Zobacz film: Czy warto jeść produkty witaminizowane? Źródło: Wiem, co kupuję

Data aktualizacji: 23.06.2018,
Opublikowano: 27.02.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej