Mleko ryżowe – jak samodzielnie je przygotować i jakie ma właściwości

Fot: Rimma_Bondarenko / gettyimages.com

Mleko ryżowe to napój, który w wielu przypadkach z powodzeniem może zastąpić mleko krowie. Zawiera cenne dla organizmu składniki odżywcze, natomiast nie zawiera laktozy oraz nasyconych kwasów tłuszczowych. Warto poznać właściwości tego roślinnego napoju.

Mleko pochodzenia roślinnego jest odpowiedzią na rosnące zapotrzebowania konsumentów na produkty bez laktozy. Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z produktów mlecznych, pochodzących od zwierząt. Powody są różne, a znaczna część z nich to nietolerancja laktozy, objawiająca się biegunkami, nudnościami czy wzdęciami. Na szczęście na półkach w sklepach ze zdrową żywnością oraz w większości supermarketów znaleźć można wiele zamienników tradycyjnego mleka. Są nimi między innymi: mleko sojowe, mleko owsiane, mleko migdałowe, mleko kokosowe oraz mleko ryżowe.

Mleko ryżowe charakteryzuje się większą ilością węglowodanów i mniejszą ilością cholesterolu niż mleko krowie. Część producentów wzbogaca swoje produkty o cenne substancje odżywcze, np. witaminę B12, B3, żelazo czy wapń. Na półkach sklepowych znaleźć można produkty o naturalnym, lekko mącznym smaku, a także napoje ryżowe o smaku waniliowym czy czekoladowym. Mleko ryżowe z powodzeniem można wykonać także samodzielnie w domu.

Mleko ryżowe – nazewnictwo

Na wstępie warto wspomnieć o unijnych przepisach dotyczących nazewnictwa produktów mlecznych i roślinnych. Zgodnie z zasadami nazwa „mleko” może odnosić się wyłącznie do mleka krowiego. Jeśli pochodzi ono od innego zwierzęcia, konieczne jest dodanie w nazwie, od jakiego, np. mleko kozie, mleko owcze. Przepisy zakazują używania nazwy „mleko” w odniesieniu do produktów roślinnych, dlatego zwykle nazywa się je napojami. Potocznie przyjęło się jednak używanie nazwy „mleko ryżowe”, a nie „napój ryżowy”.

Jak zrobić mleko ryżowe

A. Przepis na mleko ryżowe z gotowaniem ryżu

Składniki:

2 litry wody,

2/3 szklanki ryżu (np. jasnego, brązowego czy basmati – najwięcej substancji odżywczych zawiera ryż naturalny, jednak kolor otrzymanego z niego napoju jest zwykle ciemno-kremowy lub lekko brązowy),

szczypta soli,

łyżka brązowego cukru.

Krok po kroku:

1. Do garnka należy wlać 2 litry wody.

2. Ryż należy dokładnie opłukać, a następnie dodać do wody, wsypać szczyptę soli i zakryć garnek pokrywką.

3. Wodę z ryżem należy zagotować, a następnie na małym gazie trzymać jeszcze 2 godziny.

4. Po upływie 2 godzin należy ostudzić mieszankę, a następnie dodać cukier i zmiksować w blenderze – bardzo dokładnie, na jednolitą masę.

5. Otrzymany napój należy przelać do butelki i schować do lodówki. Mleko jest przydatne do spożycia przez około 2 dni.

B. Przepis na mleko ryżowe bez gotowania ryżu

Składniki:

szklanka ryżu,

litr wody,

łyżeczka brązowego cukru,

szczypta soli,

gaza.

Krok po kroku:

1. Ryż należy dokładnie wypłukać, wsypać do naczynia i zalać wodą.

2. Naczynie należy przykryć i odstawić na noc, aby ryż dobrze się namoczył.

3. Następnego dnia należy całość zmiksować blenderem.

4. Otrzymaną masę należy mocno odsączyć przy pomocy gazy złożonej na 2 lub 3 razy.

5. Mleko należy przelać do butelki i przechowywać w lodówce około 2 dni.

Napój ryżowy może się rozwarstwiać – to zupełnie naturalne. Przed użyciem należy dokładnie wymieszać je w butelce.

Aby uatrakcyjnić smak mleka ryżowego, można dodać do niego np. odrobinę syropu klonowego, syropu z agawy, miodu, cynamonu lub wanilii. W przypadku syropów lub miodu należy uważać, aby mleko nie stało się zbyt słodkie – najlepiej zrezygnować wówczas z dodawania cukru.

Mleko ryżowe – właściwości

Sto gramów mleka ryżowego zawiera:

  • 47 kalorii,
  • 5,25 gramów cukru,
  • 0,3 grama błonnika, który wpływa korzystnie na przemianę materii – poprawia trawienie i pobudza pracę jelit.
  • 11 miligramów magnezu – obniża on poziom stresu, pomaga utrzymać równowagę psychiczną, usprawnia koncentrację i pamięć, zapobiega skurczom mięśni.
  • 0,47 miligramów witaminy E, która jest jednym z najskuteczniejszych antyoksydantów – neutralizuje działanie wolnych rodników wykazujących destrukcyjny wpływ na wszystkie komórki organizmu.

Ponadto mleko ryżowe zawiera także kwas p-aminobenzoesowy, który korzystnie wpływa na skórę – chroni ją przed niekorzystnym wpływem promieni słonecznych, działa przeciwutleniająco i przeciwzapalnie.

Inny składnik, inozytol, opóźnia proces starzenia się skóry i pobudza procesy regeneracyjne komórek.

Mleko ryżowe wspomaga odporność organizmu, a także dodaje energii. Z tego powodu warto je pić podczas przeziębienia czy ogólnego osłabienia organizmu.

Istotne jest również to, że mleko ryżowe nie zawiera szkodliwych dla organizmu nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu i oczywiście laktozy. Z tego powodu polecane jest osobom z nietolerancją laktozy oraz cierpiącym z powodu alergii na białko mleka krowiego. Po mleko ryżowe mogą sięgać także osoby z zaburzeniami gospodarki lipidowej.

Przeciwwskazaniem do picia mleka ryżowego jest cukrzyca (mleko ryżowe ma wysoki indeks glikemiczny).

Mleko ryżowe – zastosowanie

Mleko ryżowe może z powodzeniem zastąpić mleko zwierzęce w różnego rodzaju owsiankach, puddingach czy wypiekach. Można dodawać je do zup mlecznych, makaronu czy ryżu, a także gotować z kaszą manną czy jaglaną. Doskonałym pomysłem są też owocowe, słodkie zapiekanki. Łącząc mleko ryżowe z wymienionymi składnikami, można otrzymać zdrowe, sycące śniadanie.

Mleko ryżowe, zmiksowane z owocami takimi jak banany, truskawki, maliny czy jagody, z dodatkiem czekolady czy kakao, będzie podstawą pysznych koktajli.

Wykorzystuje się je także jako podstawa napojów kakaowych, a także składnik panierek. Można w nim gotować ryby.

Niestety nie jest polecane jako dodatek do kawy, ponieważ jest zbyt wodniste i może za bardzo rozcieńczyć napój.

Zobacz film: Nietolerancja laktozy. Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 05.07.2019,
Opublikowano: 08.02.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej