Miód – naturalne lekarstwo na chore gardło

Fot: vladans / gettyimages.com (1)

Miód na gardło stosuje się od stuleci w medycynie naturalnej w większości regionów świata. Wytwarzany przez pszczoły produkt słynie z wielu dobroczynnych dla zdrowia właściwości, m.in. antyseptycznych. Dzięki nim jest skuteczny w zwalczaniu objawów infekcji, m.in. bólu gardła.

Miód znany był człowiekowi już w czasach starożytnych. Wykorzystywano go nie tylko do konsumpcji, ale też do pielęgnacji ciała oraz do celów leczniczych. Szerokie spektrum właściwości miodu zostało zweryfikowane przez współczesną naukę. Wykazano, że zawiera on szereg substancji, które wpływają korzystnie na ludzki organizm.

Miód na gardło, serce, skórę i dobry nastrój

W składzie miodu przeważają cukry proste. Są one dla człowieka „zastrzykiem” energii, choć nie należy spożywać ich w nadmiarze. W codziennym jadłospisie powinny przeważać węglowodany złożone, z których glukoza uwalnia się powoli, systematycznie zasilając organizm. Z tego względu zaleca się eliminowanie z diety słodyczy. Dlaczego zatem miód uznawany jest za dobrą alternatywę dla cukru? Miód zawiera bogactwo witamin i minerałów. Znajdują się w nim niemal wszystkie witaminy z grupy B, a także: potas, magnez, wapń, sód, fosfor, żelazo, chlor, krzem, mangan. Przede wszystkim jednak miód to doskonałe źródło kwasów organicznych, karotenoidów, związków polifenolowych, enzymów, estrów, terpenów, aldehydów, olejków eterycznych – substancji bioaktywnych o działaniu prozdrowotnym. Stała obecność miodu w diecie wpływa bardzo korzystnie na kondycję całego organizmu. Pszczeli produkt ma m.in. właściwości antyoksydacyjne, antyseptyczne, antyalergiczne, krwiotwórcze, uspokajające.

Zobacz film: Czy można słodzić gorącą herbatę miodem? - test. Źródło: 36,6.

Miód a infekcje

Regularne spożywanie miodu wzmacnia odporność. Jest on pomocny także wówczas, gdy w organizmie rozwinie się infekcja. Stanowi skuteczne remedium na objawy przeziębienia, stanów zapalnych jamy ustnej, gardła i oskrzeli. Dzieje się tak dlatego, że pszczoły wytwarzają substancje o właściwościach antybiotycznych, np. oksydazę glukozy, lizozym, apidycynę, inhibinę. Mają one chronić miód przed szkodliwym działaniem drobnoustrojów.

Niszczą lub hamują rozwój bakterii, a także grzybów, pierwotniaków, a nawet niektórych wirusów. Właściwości antyseptyczne miodu sprawiają, że przy infekcjach górnych dróg oddechowych działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo. W przeziębieniu czy grypie miód znajduje także zastosowanie jako naturalny środek napotny, uspokajający i nasenny. W okresie rekonwalescencji przyspiesza regenerację organizmu i ułatwia powrót do zdrowia.

Miód na ból gardła

Stan zapalny gardła to jeden z najbardziej uciążliwych objawów infekcji górnych dróg oddechowych. Powoduje ból, pieczenie, drapanie, obrzęk, co utrudnia mówienie, jedzenie, a czasem nawet przełykanie śliny. Wówczas chorzy sięgają po pastylki do ssania, często nie zdając sobie sprawy, że miód jest podstawowym składnikiem wielu takich preparatów.

Spożycie łyżeczki smakowitego produktu może przynieść podobne efekty, jak zażywanie farmaceutyków. Miód na chore gardło działa antyseptycznie – zawarte w nim substancje zwalczają drobnoustroje odpowiedzialne za stan zapalny. Zmniejszają także obrzęk błon śluzowych oraz rozrzedzają wydzielinę oskrzelową, co ułatwia jej wykrztuszanie.

Chorzy czasem wyrażają obawę, że miód podziała na gardło drażniąco. Uszkodzona po długiej infekcji śluzówka rzeczywiście może być nadwrażliwa. Wówczas jednak dyskomfort ujawnia się przy przełykaniu większości pokarmów, a nie tylko podczas spożywania miodu.

Rozwiązaniem jest dodanie go do szklanki ciepłego mleka lub herbaty. Należy pamiętać, że temperatura napoju nie powinna przekraczać 45°C. W wyższej miód traci wiele spośród swoich cennych właściwości.

Zobacz film: Jak pozbyć się bólu gardła? Źródło: Wiem co kupuje

Który miód zadziała na gardło najskuteczniej?

Właściwości dostępnych na rynku miodów różnią się w zależności od tego, z jakich roślin pochodzi materiał (najczęściej nektar) wykorzystany przez pszczoły. Wybierając najskuteczniejszy na ból gardła miód, warto orientować się w działaniu prozdrowotnym jego poszczególnych rodzajów.

Najpopularniejszy jest miód wielokwiatowy, który, przy regularnym stosowaniu, efektywnie wzmacnia odporność. Dzięki dużej zawartości substancji antybakteryjnych wspomaga leczenie chorego gardła przy przeziębieniu czy grypie. Może także posłużyć jako remedium na dolegliwości górnych dróg oddechowych, będące reakcją alergiczną.

Miód gryczany dostarcza niespotykanego w innych gatunkach składnika – rutyny. Substancja ta stymuluje działanie układu odpornościowego, a także przyspiesza regenerację uszkodzonych błon śluzowych.

Często spotykany w sklepach miód akacjowy wzmacnia organizm w czasie choroby, ale nie wykaże dużej skuteczności w leczeniu bólu gardła. Zawiera bowiem stosunkowo niedużo substancji o działaniu antyseptycznym. Słabe właściwości antybiotyczne ma także miód rzepakowy. Cechuje się on jednak najwyższą spośród wszystkich miodów zawartością glukozy i aminokwasów, więc stanowi doskonałą odżywkę dla organizmu wyczerpanego długotrwałą infekcją.

Największą skuteczność w chorobach gardła mają miody malinowy, lipowy i spadziowy.

Oprócz tego, że działają wzmacniająco, antybiotycznie i przeciwgorączkowo, wykazują właściwości wykrztuśne i łagodzą uporczywy kaszel. Polecane są nie tylko w przeziębieniu czy grypie, ale też w poważniejszych chorobach dróg oddechowych, np. przy zapaleniu płuc.

Zobacz film: Domowe sposoby na przeziębienie. Źródło: 36,6.



Data aktualizacji: 16.04.2018,
Opublikowano: 16.04.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Alzheimerem można się zarazić? Niepokojące odkrycie badaczy

Priony to groźne białka, które przyczyniają się do rozwoju choroby Creutzfeldta-Jakoba. Najnowsze badania sugerują, że związki te mają swój udział w powstawaniu zmian w mózgu typowych dla schorzeń otępiennych, w tym alzheimera. Jak to możliwe?  

Czytaj więcej
Te objawy mogą wskazywać na cukrzycę, można je łatwo rozpoznać 

Cukrzyca to poważna choroba, z którą zmaga się coraz więcej osób. Jej najbardziej charakterystycznym objawem jest wysoki poziom glukozy we krwi. Co może o nim świadczyć? 

Czytaj więcej
Rak szyjki macicy, jak się przed nim chronić? W Polsce kobiety umierają z jego powodu codziennie

Rak szyjki macicy to choroba, którą w wielu krajach udało się niemal całkowicie wyeliminować. Niestety Polska znajduje się w grupie państw, w których nowotwór wciąż stanowi poważny problem.  

Czytaj więcej
Kiedy zaszczepić dziecko na odrę? WHO alarmuje, niepokojący wzrost zachorowań

W minionym roku odnotowano aż 45-krotny wzrost zachorowań na odrę. W ocenie WHO ten skok spowodowany jest mniejszą liczbą szczepień ochronnych wykonanych w czasie pandemii COVID-19. Czy grozi nam powrót tej niebezpiecznej choroby? 

Czytaj więcej
Sanepid apeluje: Ruszyły sczepienia przeciw odrze, uzupełnijmy zaległości 

Odra to wyjątkowo niebezpieczna i trochę zapomniana choroba. Niestety rezygnacja ze szczepień ochronnych może sprawić, że choroba wróci. Jak bardzo jest groźna?  

Czytaj więcej
W tym wieku przestań pić alkohol, aby uniknąć demencji. Lekarze potwierdzają

Picie alkoholu jest groźne dla zdrowia. Badacze przekonują, że w pewnym wieku sięganie po napoje wyskokowe staje się wyjątkowo niebezpieczne. Kiedy należy go zupełnie odstawić? 

Czytaj więcej
Nowe objawy COVID-19. To już nie utrata węchu i słuchu. Nowy wariant koronawirusa

Mimo że pandemii już nie ma, to koronawirus SARS-CoV-2 nie zniknął. Wirus mutuje i cały czas stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia. Od pewnego czasu najbardziej aktywny jest wariant JN.1. Co o nim wiadomo? Jak bardzo jest niebezpieczny?  

Czytaj więcej
Alkohol na mrozie? To może być śmiertelnie niebezpieczne połączenie 

Wiele osób uważa, że nic tak nie rozgrzewa w zimie, jak alkohol. Tymczasem sięganie po tego rodzaju trunki, gdy przebywamy na mrozie może być bardzo niebezpieczne. Dlaczego i jakie mogą być tego konsekwencje? 

Czytaj więcej
Wirus RSV dominuje w polskich gabinetach, szaleje wśród dzieci i dorosłych 

Przybywa małych pacjentów zakażonych wirus RSV. Co gorsza, infekcja bywa na tyle niebezpieczne, że część dzieci wymaga hospitalizacji. Co warto wiedzieć o tym patogenie? Jak rozpoznać, że to właśnie on stoi za chorobą dziecka?  

Czytaj więcej
Niedobór witaminy B12, może doprowadzić do poważnych konsekwencji 

Witamina B 12 to jedna z ważniejszych substancji, bez których organizm człowieka nie może się obejść. Co może przemawiać za jej niedoborem? 

Czytaj więcej