Miód malinowy – właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie

Fot. Relax Images / Getty Images

Miód malinowy – jak sama nazwa wskazuje – powstaje z kwiatów malin. Z tego powodu jest to produkt stosunkowo rzadko spotykany. Maliny mają bowiem krótki okres kwitnienia. Co więcej, by powstał miód, pasieka musi znajdować się w pobliżu plantacji tych owoców, co nieczęsto się zdarza.

Zasięg lotu pszczół to mniej więcej 2 km i duże zagęszczenie plantacji malin w takim promieniu jest niezbędne, by mógł powstać miód malinowy. W Polsce najwięcej pozyskuje się go na Lubelszczyźnie, która jest wiodącym producentem malin. Pierwsze zbiory nektaru następują z końcem maja, gdy kwitną krzewy wczesnych odmian. Po raz drugi pszczoły mogą przystąpić do pracy z końcem sierpnia. Miód malinowy można zatem uzyskać dwukrotnie w ciągu roku, a jego smak zależy od pory kwitnienia krzewów.

Miód malinowy – właściwości

W chwili pozyskania miód malinowy ma słomkową, złocistą barwę. Szybko krystalizuje się i jaśnieje, uzyskując niemal biały kolor i mazistą strukturę. W miodzie zawartych jest ponad 50 olejków eterycznych (pochodzących z nektaru), które odpowiadają za jego charakterystyczny owocowy aromat, przypominający zapach kwiatów malin. Smak produktu pozyskanego ze wczesnych odmian jest lekko kwaskowy. Miód z odmian późniejszych jest bardziej słodki. Oba rodzaje mają smak delikatny, z owocową nutą.

Dlaczego warto jeść miód? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Dlaczego warto jeść miód? Źródło: Wiem, co jem i wiem, co kupuję

Skład miodu malinowego

Miód malinowy składa się głównie z węglowodanów, wśród których przeważają cukry proste – glukoza (około 34%) i fruktoza (około 39%). Zawiera także wiele kwasów organicznych, m.in. jabłkowy, cytrynowy i glukonowy, które mają znaczący wpływ na jego smak. Swój aromat miód malinowy zawdzięcza takim substancjom, jak alkohole alifatyczne, aldehydy i ketony, estry i związki polifenolowe. Za barwę odpowiadają karotenoidy, m.in. beta-karoten i ksantofil. W skład miodu malinowego wchodzą też liczne enzymy pochodzące ze śliny pszczół – inwertaza, alfa-amylaza, beta-amylaza i inne. W smakowitym produkcie obecne są pewne ilości cennych minerałów, głównie potasu, chloru, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza i manganu. Stanowi on również źródło witamin z grupy B (B1, B2, B4, B5, B6, B7, B9, B12). Wartość kaloryczna 100 g miodu malinowego to około 320 kcal.

Miód malinowy – właściwości lecznicze

Ze względu na dużą zawartość dobrze przyswajalnych cukrów, które – w zależności od bieżących potrzeb – przetwarzane są na energię lub odkładane w postaci m.in. glikogenu, miód malinowy ma doskonałe właściwości wzmacniające. Odżywia i regeneruje organizm, dodaje sił, poprawia samopoczucie. Dlatego jest dobrą propozycją dla osób, które wykonują duży wysiłek fizyczny lub umysłowy albo cierpią na przewlekłe zmęczenie. Regularne spożywanie miodu malinowego zalecane jest dzieciom, które potrzebują wiele energii, by się prawidłowo rozwijać. Mali konsumenci doceniają wyjątkowo łagodny smak tego produktu, który wyróżnia go na tle innych gatunków miodu.

Podobnie jak inne miody, malinowy wykazuje silne właściwości antyseptyczne. Włączenie go do diety służy wzmocnieniu układu odpornościowego. Wspomaga walkę organizmu z bakteriami czy wirusami. Ponadto miód malinowy działa napotnie, rozgrzewająco i przeciwgorączkowo, dzięki czemu można stosować go w leczeniu przeziębień i chorób górnych dróg oddechowych.

Miód malinowy ma korzystny wpływ na układ krwionośny. Zawarte w nim substancje wspomagają pracę serca, obniżają ciśnienie krwi, usprawniają krążenie i stymulują wytwarzanie hemoglobiny. Są również skuteczne w profilaktyce miażdżycy, hamują procesy związane z rozwojem tej choroby.

Składniki miodu malinowego oddziałują pozytywnie na układ pokarmowy. Znajdują zastosowanie w przypadku nieżytów żołądka i jelit. Chronią i wzmacniają wątrobę oraz stymulują wydzielanie żółci.

Miód malinowy wpływa korzystnie na samopoczucie, ponieważ zawarte w nim witaminy i minerały regulują pracę układu nerwowego. Regularna konsumpcja tego przysmaku pomaga redukować stres, poprawia koncentrację, ułatwia zdrowy sen.

W celach profilaktycznych miód malinowy warto stosować regularnie w dawkach 7 g (1 łyżeczka) dziennie dla dzieci w wieku 1–4 lat, 20–40 g dziennie dla dzieci w wieku 5–12 lat i 20 g dziennie dla nastolatków i osób dorosłych. Najlepsze efekty można uzyskać, spożywając wskazane ilości miodu w postaci roztworu wodnego, przygotowanego na 12 godzin przed wypiciem. Należy przy tym pamiętać, że temperatura napoju nie może przekraczać 45°C. W wyższej ulegają rozpadowi zawarte w miodzie związki i traci on swoje cenne właściwości prozdrowotne.

Zobacz film: Czy można słodzić gorącą herbatę miodem? - test. Źródło: 36,6

Miód malinowy – zastosowanie

Miód malinowy smakuje wyśmienicie z pieczywem lub twarożkiem. Stanowi także wartościowy substytut cukru. Można słodzić nim napoje, koktajle, musli, soki warzywne. Używany do wypieków czy gotowania, traci wprawdzie wiele cennych właściwości (ze względu na obróbkę w wysokiej temperaturze), ale dodaje potrawom wspaniałych walorów smakowych. Z miodu malinowego można także przygotować aromatyczną, rozgrzewającą nalewkę.

Miód malinowy znajduje zastosowanie w kosmetyce. Dzięki działaniu antybiotycznemu i nawilżającemu wpływa korzystnie na skórę, pozwalając zachować jej młody wygląd. Ze względu na wyjątkowe bogactwo olejków eterycznych sprawdza się jako element masażu czy odprężającej kąpieli. Dlatego miód malinowy często wykorzystywany jest w salonach spa. Dodając kilka łyżek do wody w wannie, można zapewnić sobie w domowych warunkach wspaniałą chwilę relaksu po ciężkim dniu. 

Data aktualizacji: 07.01.2019,
Opublikowano: 12.04.2018 r.

Polecamy

Komentarze (3)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Ina 17.12.2019r.

Do Tereski-Można kupić na jarmarku świątecznym w M1 w Czeladzi.

LoosNQueis 08.09.2018r.

Wczoraj zakupiliśmy córka wybrała

Tereska 10.08.2018r.

Ulubiony, ale ciężko znaleźć :(

Zobacz wszystkie 3 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej