Miód lipowy – smak, właściwości i zastosowanie

Fot. Volosina / Getty Images

Miód lipowy jest produktem naturalnym, który od wieków ceni się za walory smakowe oraz właściwości lecznicze. To środek stosowany w zapobieganiu i leczeniu przeziębień, działający też nasennie i antystresowo. Miód lipowy zaleca się osobom uprawiającym aktywność fizyczną. 

Miód lipowy ceni się w Polsce od dawna, czego dowody można znaleźć w twórczości najwybitniejszych poetów. „Z tego wonnego kwiatu pracowite pszczoły biorą miód, który potem szlachci pańskie stoły” – pisał Jan Kochanowski we fraszce „Na lipę”. Produkt do dziś cieszy się dużą popularnością, przede wszystkim ze względu na słodki, lekko piekący smak i aromat, w którym można wyczuć kwiaty lipy. Od wieków miód lipowy uchodzi również za panaceum na przeziębienie.

Miód może być wytwarzany z nektaru lub spadzi. Miód lipowy nektarowy, zwany jest też kwiatowym, ponieważ tzw. pożytek, z którego pszczoły wytwarzają miód, pochodzi z kwiatów lipy. Miód spadziowy to pochodna rosy miodowej, czyli wydzieliny owadów żerujących na liściach lipy.

Miód lipowy – właściwości

Właściwości miodu lipowego wynikają z dużej zawartości cennych składników. Dominują w nim węglowodany, szczególnie glukoza i fruktoza, łatwo przyswajalne przez organizm i nieulegające fermentacji w przewodzie pokarmowym. Dlatego produkt stanowi wartościowy zamiennik sacharozy, czyli powszechnie używanego cukru rafinowanego, którego nadmiar prowadzi do poważnych zaburzeń i chorób.

Miód lipowy zawiera ponad 300 rozmaitych związków: kwasów organicznych, flawonoidów, olejków eterycznych, witamin, makro- i mikroelementów oraz białek i tzw. wolnych aminokwasów. W jego składzie zidentyfikowano również wiele enzymów, takich jak diastaza, inwertaza, katalaza, fosfataza oraz oksydaza glukozowa, która jest odpowiedzialna za działanie antybiotyczne produktu.

Właściwości lecznicze miodu lipowego sprawiają, że może być on spożywany już przez dzieci, które skończyły rok życia. Zaleca się go również osobom starszym oraz aktywnie uprawiającym sport. Należy jednak pamiętać, że jak każda substancja słodząca, wymaga rozsądnego stosowania, zwłaszcza w przypadku cukrzycy czy otyłości. Nadmiar fruktozy, bez dostarczania organizmowi odpowiedniej ilości błonnika, może szybko doprowadzić do otłuszczenia brzusznego.

Dodanie miodu lipowego do napojów o temperaturze powyżej 60ºC obniża jego walory odżywcze i powoduje utratę enzymów czy witaminy C. Produkt należy przechowywać w szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku, w suchym i ciemnym miejscu. Powinien być spożyty w ciągu roku od daty produkcji.

Zobacz film: Czy można słodzić gorącą herbatę miodem? - test. Źródło: 36,6

Miód lipowy – na co pomaga?

Miód lipowy jest ceniony ze względu na silne działanie rozgrzewające, napotne, przeciwgorączkowe i wykrztuśne. Odznacza się także wysoką aktywnością antybiotyczną. Miód lipowy pomaga w zapobieganiu i leczeniu grypy, ostrej i przewlekłej choroby przeziębieniowej, anginy, zapaleń zatok obocznych nosa czy infekcji dróg oddechowych. Ze względu na właściwości wykrztuśne jest stosowany do łagodzenia kaszlu, zwłaszcza nocnego.

Produkt wpływa na unormowanie ciśnienia krwi i poprawę działania układu krwionośnego, jest zalecany w chorobach dróg moczowych. Codzienne spożywanie miodu zamiast cukru powoduje odciążenie wątroby i poprawę jej funkcjonowania, co jest efektem lepszej przyswajalności zawartych w miodzie cukrów prostych, a także pozytywnego działania kwasu glukuronowego, wykazującego silne właściwości detoksykacyjne.

Miód lipowy sprawdza się w łagodzeniu dolegliwości związanych z chorobami powstającymi na tle nerwowym. Może być skutecznym elementem profilaktyki nerwic czy leczenia bezsenności. Działa uspokajająco, redukuje stres i wycisza.

Dzięki właściwościom przeciwutleniającym (zawdzięcza je dużej zawartości m.in. kwasów fenolowych, flawonoidów, kwasu askorbinowego, karotenoidów i enzymów) miód lipowy może obniżać w znacznym stopniu poziom wolnych rodników ponadtlenkowych. Przyspieszają one procesy starzenia organizmu, a także sprzyjają rozwojowi chorób nowotworowych.

Miód lipowy – kolor

Kolor miodu lipowego zależy od różnych czynników, m.in. stopnia krystalizacji czy domieszki spadzi, która zazwyczaj występuje w tym gatunku miodu. W stanie płynnym produkt może mieć barwę bardzo jasną, prawie białą, poprzez ciemniejszą złocistożółtą po bursztynową z zielonkawym odcieniem. Po skrystalizowaniu zmienia kolor na białożółty do złocistożółtego, z odcieniem szarym lub zielonkawym.

Miód lipowy – krystalizacja

Krystalizacja miodu lipowego jest zjawiskiem naturalnym. Świeży ma konsystencję gęstego płynu, w miarę przechowywania przybiera postać stałą. Charakteryzuje się dużą zawartością glukozy, przez co krystalizuje się szybciej. Na ten proces wpływają także inne czynniki, jak zawartość wody w produkcie i temperatura przechowywania. Miód skrystalizowany można doprowadzić z powrotem do postaci płynnej poprzez wstawienie słoika do letniej wody (jej temperatura nie może przekroczyć 40°C, aby produkt nie stracił właściwości zdrowotnych).

Dlaczego warto jeść miód? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Dlaczego warto jeść miód? Źródło: Wiem, co jem i wiem, co kupuję

Data aktualizacji: 29.11.2018,
Opublikowano: 04.04.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej