Miód faceliowy – jak smakuje? Jakie ma właściwości lecznicze?

Fot. Debby Lewis-Harrison / Getty Images

Miód faceliowy jest jednym z mniej znanych miodów, ale warto go kupować i jeść, gdyż wykazuje właściwości wzmacniające organizm. Posiada delikatny, lekko kwaskowaty smak, często ceniony przez dzieci.

Miód faceliowy to miód kwiatowy wytwarzany przez pszczoły na bazie materiałów zebranych z kwiatów facelii błękitnej, rośliny kiedyś uprawianej na paszę dla zwierząt, a obecnie hodowanej głównie ze względu na właściwości miododajne.

Co to jest i z czego powstaje miód faceliowy?

Miód faceliowy to kwiatowy miód nektarowy produkowany przez pszczoły z nektaru i pyłku facelii błękitnej. Jest to miododajna roślina z rodziny ogóreczników, która niegdyś hodowana była na paszę dla zwierząt. Facelia jest rośliną chętnie uprawianą przez pszczelarzy z kilku względów – dostarcza duże ilości nektaru, dość długo kwitnie, jest niewymagająca w uprawie, a pszczoły chętnie ją odwiedzają. Jej pyłek ma charakterystyczny fioletowo-niebieski kolor, dlatego pierzga z pasiek leżących blisko pól facelii będzie zabarwiona na niebiesko.

Miód faceliowy – wygląd, właściwości smakowe i krystalizacja

Miód faceliowy ma kolor jasnożółty lub zielonkawy. Jest przyjemny i delikatny w smaku, w czym przypomina miód akacjowy, jest od niego jednak bardziej aromatyczny i posiada kwaskowaty posmak. Jeśli kolor zakupionego miodu jest ciemniejszy, oznacza to, że nie występuje w nim przewadze nektar zebrany przez pszczoły z facelii i mamy do czynienia z mieszanką wielokwiatową. Takie przypadki są dość częste, ponieważ kwitnie ona równocześnie z wieloma innymi kwiatami.

Miód faceliowy, gdy nastąpiła krystalizacja, przybiera barwę jasnokremową lub niemal białą.

Dlaczego warto jeść miód? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Dlaczego warto jeść miód? Źródło: Wiem, co jem i wiem, co kupuję

Miód faceliowy – właściwości lecznicze i działanie

Miód faceliowy jest naturalnym lekiem, który wzmacnia organizm i wspomaga leczenie. Jego działanie okazało się skuteczne między innymi w:

  • zapobieganiu przeziębieniom – miód faceliowy podnosi odporność i rozgrzewa organizm;
  • wspomaganiu leczenia górnych i dolnych dróg oddechowych – udrażnia drogi oddechowe, łagodzi kaszel i ból gardła;
  • wzmacnianiu organizmu po dużym wysiłku fizycznym lub intelektualnym;
  • wspomaganiu pracy układu pokarmowego – miód faceliowy leczy nieżyty i wrzody żołądka oraz dwunastnicy, wspiera pracę wątroby, trzustki i pęcherzyka żółciowego;
  • wspomaganiu leczenia chorób układu krążenia – wzmacnia serce, obniża ciśnienie, wspiera leczenie miażdżycy;
  • wspomaganiu leczenia astmy oskrzelowej;
  • hamowaniu toksycznego wpływu używek – alkoholu, tytoniu, kofeiny i teiny.

Miód faceliowy, tak jak większość miodów, wykazuje też właściwości antybakteryjne. Jak dowiodły badania jest ono jednak stosunkowo słabe w porównaniu z niektórymi gatunkami miodu, jak choćby z miodem nawłociowym.

Miód faceliowy dla dzieci

Miód faceliowy jest bardzo często lubiany przez dzieci ze względu na swój łagodny smak. Jest on dobrym źródłem energii i zawiera bogactwo witamin oraz wzmacnia odporność, dlatego zdecydowanie warto jest go im podawać.

Należy jednak pamiętać, że miodu i innych produktów pszczelich nie powinno się stosować u dzieci przed ukończeniem 1 (a niektórzy twierdzą, że nawet 2) roku życia. Choć jest on zdecydowanie zdrowszy od cukru, należy pamiętać, że nie jest to produkt odpowiedni dla niemowląt. Przede wszystkim należy unikać dosładzania podawanych im produktów jakimikolwiek substancjami. Poza tym przedwczesne częstowanie dzieci produktami pszczelimi może doprowadzić do rozwinięcia się u nich alergii. Jedzenie miodu przez niemowlęta jest również niewskazane, ponieważ grozi zatruciem laseczkami jadu kiełbasianego i wystąpieniem botulizmu dziecięcego, który może doprowadzić do śmierci.

Jak stosować miód faceliowy?

Miód faceliowy może być stosowany tak jak każdy inny miód w kuchni – do słodzenia i wypieków oraz jako kosmetyk. Jego dużą zaletą jest delikatny smak, dzięki czemu z powodzeniem można go stosować do słodzenia napojów, bo nie zmienia ich smaku. Można go również dodawać do deserów, naleśników, a nawet wypieków (choć wówczas straci większość właściwości).

Miód faceliowy znajdzie też zastosowanie w domu, jako kosmetyk. Nałożony na popękane usta błyskawicznie je zregeneruje i odżywi. Sprawdzi się także jako składnik peelingów i maseczek.

Zobacz film: Czy można słodzić gorącą herbatę miodem? - test. Źródło: 36,6

Bibliografia:

1. Kędzia B., Hołderna-Kędzia E. i Dutkowiak A., Aktywność antybiotyczna krajowych miodów odmianowych, „Postępy fitoterapii”, 2, 2014, s.67–70.

2. Trzybiński S., Miód faceliowy i inne miody, „Pasieka”, 2, 2010, s. 21.

3. Trzybiński, S., Miód faceliowy i inne miody, cz.2, „Pasieka”, 3, 2010, s. 8.

4. Miód Faceliowy

Data aktualizacji: 29.11.2018,
Opublikowano: 03.04.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej