Medycyna tybetańska – działanie masażu, diety i mieszanki ziół z Tybetu

Fot: knape / gettyimages.com

Medycyna tybetańska od wieków cieszy się dużym uznaniem w krajach azjatyckich. Istotne elementy medycyny tybetańskiej stanowią masaż, bańki, akupunktura, ziołolecznictwo i odpowiedni sposób odżywiania. Człowiek rozpatrywany jest w niej jako całość.

Medycyna tybetańska posługuje się ziołami w leczeniu wielu schorzeń. Mieszanki tybetańskie wskazane są zwłaszcza na oczyszczenie organizmu i poprawę przemiany materii. Kolejnym ważnym elementem tej medycyny jest masaż tybetański. Mimo że odbywa się niemalże bezdotykowo, to jest zabiegiem dostarczającym wiele bodźców sprzyjających usunięciu toksyn z organizmu, łagodzeniu bólu i poprawie samopoczucia. Z medycyny tybetańskiej wywodzi się też specjalny sposób odżywiania nazywany pokutą.

Medycyna tybetańska

Medycyna tybetańska jest jednym z popularniejszych rodzajów medycyny alternatywnej. Rozwija się zwłaszcza w ośrodkach medycyny tradycyjnej w Chinach, Indiach, Tybecie i Mongolii. Wychodzi z założenia, że należy leczyć człowieka, a nie chorobę. Jest to medycyna holistyczna, która uważa, że zaburzenie pracy jednego narządu powoduje, że cały organizm źle funkcjonuje. O dobrym zdrowiu decyduje energia życiowa, której zakłócenie wywołuje chorobę. Człowieka rozpatruje się w oparciu o 3 poziomy istnienia: duchowy (umysł), emocjonalny (tzw. energetyczny) i fizyczny (ciało). Ponadto oddziałuje na niego energia 5 żywiołów: przestrzeni, wiatru, wody, ognia i ziemi.

Człowiek składa się z wzajemnie na siebie oddziałujących sił witalnych:

  • Lung (rlung), czyli wiatr – oznacza żywioł przestrzeni i powietrza oraz pożądanie, determinuje ruch, pamięć, mowę, krążenie, oddychanie, wydalanie, aktywność umysłową i system nerwowy;
  • Tripa (mkhrispa), czyli żółć – oznacza żywioł ognia oraz gniew, determinuje regulację temperatury ciała, funkcje wątroby i pęcherzyka żółciowego, trawienie, wzrok, odwagę i determinację;
  • Beken (Badkan), czyli flegma – oznacza żywioł ziemi i wody oraz niewiedzę, determinuje stabilność, anabolizm, sen, cierpliwość i tolerancję.

Masaż tybetański

Masaż tybetański posiada kilkutysięczną historię. Głównymi bodźcami wpływającymi na ciało masowanego są dźwięki i wibracje emitowane przez gongi i cynowe misy. Masaż tybetański jest zbiorem różnorodnych zabiegów: bioterapii, masażu klasycznego i refleksoterapii. Mnisi stosują go w wielu chorobach o charakterze organicznym, takich jak bóle kręgosłupa, bolesne skurcze mięśni, nerwobóle i dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego oraz do oczyszczania organizmu z substancji trujących. Jego celem jest ponadto przywrócenie wewnętrznej harmonii i zrównoważenie przepływu energii. Najlepszą porą na masaż tybetański są zimowe przedpołudnia lub późne popołudnia.

Obecnie istnieje wiele masaży inspirowanych oryginalnym masażem tybetańskim. Wersje te często poprzedzone są powtarzaniem mantry lub medytacją. Towarzyszy im muzyka tybetańska – rytmiczne dźwięki mis i bębnów. Skórę masowanego pokrywa się olejkami aromatycznymi. Masaż często zawiera elementy akupresury. Stosowane w nim chwyty są bardzo delikatne. Mocniejszy ucisk wykonuje się tylko na stopach. Masaż łagodzi dolegliwości ze strony narządu ruchu i układu krążenia, eliminuje zmęczenie, bóle głowy, bezsenność i trudności z zasypianiem oraz zapewnia relaks. Trwa zazwyczaj godzinę. Jego koszt wynosi około 180 zł. Pełną kurację masażem tybetańskim stanowi seria 14 zabiegów.

Zioła tybetańskie

Tybetańskie zioła to mieszanka, która poprawia przemianę materii, reguluje proces trawienia, ułatwia odchudzanie, pozwala pozbyć się cellulitu, oczyszcza organizm z toksyn i poprawia ukrwienie narządów. W jej składzie znajdują się m.in. kardamon, cynamon i krokosz barwierski. Pozytywne efekty działania ziół tybetańskich zauważa się po 10-tygodniowej kuracji.

Zioła tybetańskie można nabyć w postaci gotowej do zaparzenia saszetki. Zalewa się ją szklanką wrzątku i zaparza przez 5–10 minut. Należy ją pić 3–4 razy dziennie. Opakowanie 30 torebek kosztuje około 40 zł. Można kupić też sypką mieszankę ziół z Tybetu. Wówczas 2 łyżki ziół zalewa się szklanką wrzątku i pozostawia pod przykryciem na kwadrans. Opakowanie 350 g kosztuje około 180 zł.

Na czym polega dieta tybetańska?

Dieta tybetańska, nazywana również pokutą, zapewnia skuteczne oczyszczenie organizmu z toksyn i likwidację zaparć oraz dostarcza wielu minerałów. Niweluje zmęczenie, bóle głowy i złe samopoczucie. Pozwala szybko pozbyć się nadliczbowych kilogramów i przywrócić równowagę kwasowo-zasadową.

Lekarze medycyny tybetańskiej nie zalecają jej osobom z chorobami nowotworowymi, cukrzycą, niskim ciśnieniem tętniczym, ostrymi stanami zapalnymi, w młodym wieku i kobietom w ciąży. Nie powinno się jej stosować częściej niż 2 razy w roku przez 2 tygodnie.

Zanim rozpocznie się tybetańską kurację dietetyczną należy kilka dni wcześniej wykluczyć z jadłospisu mięso i ciężkie potrawy. Ponadto trzeba stosować ziołowe środki przeczyszczające lub spożywać olej rycynowy, co pozwoli na oczyszczenie jelita grubego z zalegających w nim złogów i kamieni kałowych. Następnie rozpoczyna się spożywanie tybetańskiego rosołu. Jest to jedyne danie, jakie można jeść podczas diety. Do jego przygotowania potrzebne są: 2 pory, 3 cebule, bulwa czarnej rzepy, bulwa selera, 3 korzenie pietruszki, 1 kg ziemniaków i zioła do smaku, takie jak tymianek, majeranek, cząber i kminek. Ziemniaki w łupinach dokładnie myje się i bez obierania gotuje w 1 l wody.

Pozostałe warzywa (oprócz cebuli) po umyciu i w obierkach gotuje się przez godzinę w 2,5 l wody. Następnie oba płyny bez warzyw łączy się. W taki sposób otrzymuje się tybetański rosół. Poza wywarem należy spożywać duże ilości niegazowanej wody. Po zakończeniu diety przez kilka dni najlepiej jeść kasze, nabiał, warzywa i owoce, a później wzbogacać menu o ryby i mięso.

Kiedy warto sięgnąć po zioła? Dowiesz się tego z filmu

Zobacz film: Zioła - przy jakich dolegliwościach warto o nich pamiętać? Źródło: Stylowy Magazyn.

Bibliografia:

1. Prochowicz Z., Podstawy masażu leczniczego, Warszawa, PZWL, 2013.

2. Górnicka J., Kuracje oczyszczające, Warszawa, Agencja Wydawnicza Jerzy Mostowski, 2013.

Data aktualizacji: 01.10.2018,
Opublikowano: 01.10.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Jakimi ziołami leczyć popularne dolegliwości? Ekspert radzi

Coraz częściej obserwujemy zainteresowanie pacjentów naturalnymi metodami leczniczymi, profilaktyką lub wspomaganiem terapii. Zioła są z pozoru bezpiecznie, ale źle użyte i nieprawidłowo dobrane, mogą nam zaszkodzić. Pamiętajmy, że oprócz właściwości  leczniczych ziół, to większość trucizn pochodzi ze świata roślin. Przed zastosowaniem ziół, zawsze warto sięgnąć po poradę farmaceuty lub lekarza biegłego w temacie fitoterapii.

Czytaj więcej
Olej z wiesiołka – właściwości i zastosowanie

Okazuje się, że wszystko, co najlepsze dla naszego organizmu, znajduje się w roślinach. Wśród ogromu gatunków o prozdrowotnych właściwościach znajduje się wiesiołek – rozpowszechniona roślina rosnąca dziko na łąkach, polach i nieużytkach. Olej tłoczony z tej rośliny od wieków wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. Jakie właściwości i zastosowanie ma olej z wiesiołka? Dlaczego spośród wielu produktów dostępnych na rynku warto sięgnąć po olej marki Oleofarm? Sprawdź!

Czytaj więcej
Co to jest bertram lekarski? Właściwości lecznicze i zastosowanie zioła

Bertram lekarski to z wyglądu przypominające rumianek zioło, które znane jest głównie z tego, że uznawane jest za jedną z przypraw św. Hildegardy z Bingen. Ma szerokie zastosowanie lecznicze. Pomaga na różne dolegliwości i stany chorobowe, m.in. wzmacnia odporność, oczyszcza krew, reguluje procesy trawienne, a także wspomaga pamięć i koncentrację.

Czytaj więcej
Kalaryjski masaż stopami – co go wyróżnia? Technika wykonania, efekty, wskazania

Kalaryjski masaż stopami uważany jest za jeden z bardziej odprężających zabiegów. Charakteryzuje się nietuzinkową techniką opracowywania mięśni. Masażysta stymuluje punkty witalne i kanały energetyczne pacjenta za pomocą jednej stopy. Sam jest podwieszony na linie.

Czytaj więcej
Maść niedźwiedzia - jak działa i kiedy warto ją stosować?

Maść niedźwiedzia jest naturalnym preparatem zawierających liczne ekstrakty z ziół. Choć polecana jest głównie sportowcom, sprawdzi się w każdej domowej apteczce jako preparat rozgrzewający, przeciwbólowy i przyspieszający regenerację przeciążonych mięśni.

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Rumianek pospolity - zastosowanie i właściwości lecznicze popularnego zioła. Znana dietetyczka poleca!

Rumianek bardzo często stosowany jest jako roślina lecznicza. Jego właściwości łagodzą m.in. bóle brzucha i wspomagają trawienie. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, np. przy zapaleniu dolnych dróg moczowych. Stosowany jest także w kosmetyce.

Czytaj więcej
Datura (bieluń dziędzierzawa) – trująca roślina o działaniu narkotycznym

Datura jest rośliną pochodzącą z Meksyku, jednak obecnie występuje również w Europie oraz Ameryce Północnej. Datura charakteryzuje się ładnymi, lejkowatymi kwiatami, dlatego stała się popularna, m.in., jako kwiat ogrodowy i balkonowy. Bieluń dziędzierzawa coraz bardziej znany jest również ze swoich narkotycznych właściwości, w szczególności wśród eksperymentującej młodzieży.

Czytaj więcej
Zioła na zaparcia – jakie najlepiej wybrać, aby szybko i skutecznie poradzić sobie z problemem?

Zioła na zaparcia skutecznie usuwają nieprzyjemne uczucie ciężkości i pełności w brzuchu. Dodatkowo likwidują często towarzyszące zaparciom wzdęcia i bolesność brzucha. Najbardziej skutecznymi ziołami są mięta pieprzowa, senes, siemię lniane.

Czytaj więcej
Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

Czytaj więcej