Marzanka wonna – właściwości lecznicze i zastosowanie pozamedyczne

Fot: hydrangea100 / gettyimages.com

Marzanka wonna to cenna roślina lecznicza, która znana jest z właściwości uspokajających, przeciwzapalnych, kojących, rozkurczających naczynia krwionośne. Używana jest w łagodzeniu zaburzeń krążenia, chorób wątroby, czyraków i stanów zapalnych skóry.

Marzanka wonna to miododajna roślina o szerokim zastosowaniu. Wykorzystywana jest w lecznictwie, kosmetyce, pełni funkcje ozdobne i służy do aromatyzowania napojów alkoholowych, w tym wina i brandy. Stanowi składnik popularnego w Niemczech syropu do piwa. Włożona do szafy w płóciennych woreczkach, odstrasza ćmy i mole.

Co to jest marzanka wonna?

Marzanka wonna (z łac. Galium odoratum (L.) Scop.) to gatunek wieloletniej rośliny, zaliczany do rodzaju przytulia i rodziny marzanowate. Zwyczajowo określana bywa jako przytulia wonna, barsznica, barwica wonna, barwica kumarynowa, marzanka pachnąca, tabaka leśna, przytulia pospolita. Marzanka występuje na terenie niemal całej Azji i Europy. W Polsce najczęściej spotyka się ją na obszarach nizinnych w cienistych lasach liściastych i zaroślach.

Marzanka wonna – zastosowanie lecznicze

Marzanka wonna ma rozmaite zastosowanie lecznicze. Surowiec zielarski stanowi ziele marzanki wonnej (z łac. Herba asperulae), w którego składzie znajdują się m.in.: garbniki, glukozyzydy, związki goryczowe, olejek eteryczny, sole mineralne, związki kumarynowe, flawonoidy (rutyna, kwercetyna), polifenolokwasy. Roślina wykorzystywana jest zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. W pierwszym przypadku używana może być jako dodatek do kąpieli mających na celu przyciemnienie jasnego kolorytu skóry i działających odkażająco. Przygotowanymi na bazie marzanki wonnej naparami przemywa się zmienioną chorobowo skórę, w tym ropiejące rany, wypryski, stany zapalne.

Wewnętrznie stosowana marzanka wonna zwalcza bezsenność i zapewnia spokojny sen. Rozszerza naczynia krwionośne oraz zmniejsza napięcie mięśni gładkich układu moczowego i pokarmowego. Stąd też wskazana jest przy zastojach żylnych, żylakach odbytu i nóg, zaburzeniach krążenia obwodowego, skurczach jelit, kamicy i chorób wątroby. Dodatkowo obniża poziom ciśnienia tętniczego krwi, pomaga w migrenach i chorobach reumatycznych, nieżytach układu oddechowego i zapaleniu płuc. Marzanka wonna wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwskurczowe, przeciwbakteryjnie, uspokajające, łagodnie moczopędne. Stanowi surowiec do produkcji niektórych leków homeopatycznych.

Czy marzanka wonna jest trująca?

Ziele marzanki ze względu na zawartość kumaryny (wynosi około 1% suchej masy) zaliczane jest do roślin o właściwościach trujących. W związku z tym, zażywając je, należy zachować umiar. Dzienne spożycie marzanki wonnej nie powinno przekraczać 1 g. Po 2–3 tygodniach codziennego spożywania produktu należy zrobić dwutygodniową przerwę. W nadmiernych ilościach ziele może wywołać nudności, wymioty, ból brzucha czy głowy.

Marzanka wonna dostępna jest w większości aptek, sklepów zielarskich czy dzięki sprzedaży internetowej. Opakowanie 25 g suszonego ziela to koszt około 4 zł. Oprócz gotowego surowca zielarskiego istnieje możliwość samodzielnego opracowania go. Zbiór rośliny odbywa się przed kwitnieniem. Proces suszenia przeprowadza się w przewiewnych i zacienionych miejscach w temperaturze nieprzekraczającej 35°C.

Kiedy warto leczyć się ziołami? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Zioła - przy jakich dolegliwościach warto o nich pamiętać? Źródło: Stylowy Magazyn.

Marzanka wonna – napar

Napar z marzanki wonnej jest bardzo prosty do przygotowania. Uzyskuje się go w wyniku zalania 1 łyżeczki surowca zielarskiego 1 szklanką wrzącej wody. Miksturę odstawia się pod przykryciem na 15–20 minut do zaparzenia, po czym przecedza. Zalecane dzienne spożycie wynosi 5 razy po 50 ml.

Syrop z marzanki wonnej przygotowuje się natomiast z następujących składników: liście z dużego pęczka marzanki wonnej, 400 g cukru, 4 łyżki soku z cytryny, 300 ml wody. Wszystkie składniki wkłada się do garnka i gotuje na małym ogniu. Następnie odstawia się na 24 godziny do naciągnięcia, po czym odcedza, ponownie gotuje i przelewa do butelek. Przydatność do spożycia wynosi około 4 tygodni. Syrop używany jest zwłaszcza jako dodatek do deserów i drinków.

Na bazie marzanki wonnej przygotowuje się kruszon. W tym celu trzeba 2–3 ulistnione świeże łodygi rośliny zalać 11 białego wina, po czym odstawić na 3 godziny, przecedzić i dodać szampan. Napój podaje się z lodem.

Uprawa marzanki wonnej

Marzanka wonna najlepiej rośnie na zacienionych stanowiskach i próchnicznych, żyznych, wilgotnych glebach. W czasie suchego lata wymaga częstego podlewania. Roślina może zostać wysiana lub posadzona z gotowych sadzonek. Za opakowanie około 30 nasion płaci się średnio 5 zł. Z kolei sadzonka marzanki wonnej kosztuje około 6 zł. Roślina tworzy zwarte łany bogato ozdobione małymi (4–7 mm średnicy), białymi kwiatami, które występują od kwietnia do czerwca. To roślina okrywowa może odgrywać rolę akcentu granicznego w ogrodach drzewiastych. Polecana jest do ogrodów naturalistycznych. Doskonale prezentuje się w towarzystwie leśnych bylin.

Data aktualizacji: 26.02.2019,
Opublikowano: 26.02.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Jakimi ziołami leczyć popularne dolegliwości? Ekspert radzi

Coraz częściej obserwujemy zainteresowanie pacjentów naturalnymi metodami leczniczymi, profilaktyką lub wspomaganiem terapii. Zioła są z pozoru bezpiecznie, ale źle użyte i nieprawidłowo dobrane, mogą nam zaszkodzić. Pamiętajmy, że oprócz właściwości  leczniczych ziół, to większość trucizn pochodzi ze świata roślin. Przed zastosowaniem ziół, zawsze warto sięgnąć po poradę farmaceuty lub lekarza biegłego w temacie fitoterapii.

Czytaj więcej
Olej z wiesiołka – właściwości i zastosowanie

Okazuje się, że wszystko, co najlepsze dla naszego organizmu, znajduje się w roślinach. Wśród ogromu gatunków o prozdrowotnych właściwościach znajduje się wiesiołek – rozpowszechniona roślina rosnąca dziko na łąkach, polach i nieużytkach. Olej tłoczony z tej rośliny od wieków wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. Jakie właściwości i zastosowanie ma olej z wiesiołka? Dlaczego spośród wielu produktów dostępnych na rynku warto sięgnąć po olej marki Oleofarm? Sprawdź!

Czytaj więcej
Co to jest bertram lekarski? Właściwości lecznicze i zastosowanie zioła

Bertram lekarski to z wyglądu przypominające rumianek zioło, które znane jest głównie z tego, że uznawane jest za jedną z przypraw św. Hildegardy z Bingen. Ma szerokie zastosowanie lecznicze. Pomaga na różne dolegliwości i stany chorobowe, m.in. wzmacnia odporność, oczyszcza krew, reguluje procesy trawienne, a także wspomaga pamięć i koncentrację.

Czytaj więcej
Kalaryjski masaż stopami – co go wyróżnia? Technika wykonania, efekty, wskazania

Kalaryjski masaż stopami uważany jest za jeden z bardziej odprężających zabiegów. Charakteryzuje się nietuzinkową techniką opracowywania mięśni. Masażysta stymuluje punkty witalne i kanały energetyczne pacjenta za pomocą jednej stopy. Sam jest podwieszony na linie.

Czytaj więcej
Maść niedźwiedzia - jak działa i kiedy warto ją stosować?

Maść niedźwiedzia jest naturalnym preparatem zawierających liczne ekstrakty z ziół. Choć polecana jest głównie sportowcom, sprawdzi się w każdej domowej apteczce jako preparat rozgrzewający, przeciwbólowy i przyspieszający regenerację przeciążonych mięśni.

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Rumianek pospolity - zastosowanie i właściwości lecznicze popularnego zioła. Znana dietetyczka poleca!

Rumianek bardzo często stosowany jest jako roślina lecznicza. Jego właściwości łagodzą m.in. bóle brzucha i wspomagają trawienie. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, np. przy zapaleniu dolnych dróg moczowych. Stosowany jest także w kosmetyce.

Czytaj więcej
Datura (bieluń dziędzierzawa) – trująca roślina o działaniu narkotycznym

Datura jest rośliną pochodzącą z Meksyku, jednak obecnie występuje również w Europie oraz Ameryce Północnej. Datura charakteryzuje się ładnymi, lejkowatymi kwiatami, dlatego stała się popularna, m.in., jako kwiat ogrodowy i balkonowy. Bieluń dziędzierzawa coraz bardziej znany jest również ze swoich narkotycznych właściwości, w szczególności wśród eksperymentującej młodzieży.

Czytaj więcej
Zioła na zaparcia – jakie najlepiej wybrać, aby szybko i skutecznie poradzić sobie z problemem?

Zioła na zaparcia skutecznie usuwają nieprzyjemne uczucie ciężkości i pełności w brzuchu. Dodatkowo likwidują często towarzyszące zaparciom wzdęcia i bolesność brzucha. Najbardziej skutecznymi ziołami są mięta pieprzowa, senes, siemię lniane.

Czytaj więcej
Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

Czytaj więcej