Marynowane kapary lekarstwem dla serca i mózgu? Zaskakujące wyniki nowych badań

Julia_Sudnitskaya/getty images

Związki zawarte w marynowanych kaparach aktywują w organizmie kanały potasowe, które są ważne dla czynności serca i pracy mózgu. Odkrycie to może w przyszłości przyczynić się do opracowania nowych leków na epilepsję i arytmię.


Nowe badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Kalifornijskim w Irvine School of Medicine wykazały, że związek zawarty w marynowanych kaparach aktywuje kanały potasowe, które regulują aktywność serca i mózgu.

Co to są kapary?Jak wyglądają i smakują?

Kapary to przetworzone pączki kwiatowe rośliny zwanej kaparem ciernistym. Jest to zimozielony krzew dorastający do 1 m wysokości, występujący naturalnie w krajach śródziemnomorskich. Pączki kwiatowe zbierane są zanim zdążą się rozwinąć, a następnie konserwowane na różne sposoby. Najczęściej dostępne sklepach formy to:

  • kapary marynowane w słodko-kwaśnej zalewie,
  • kapary w słonej zalewie,
  • kapary solone,
  • kapary w winie,
  • kapary w oliwie.

Po przetworzeniu mają one wygląd ciemnozielonych kulek wielkości ziarna groszku z licznymi, jasnymi plamkami. Kapary posiadają charakterystyczny, dość intensywny, pikantno-cierpki smak.

Autorzy badania zauważają, że ludzie jedzą kapary od ponad 10 000 lat. Nawet starożytna rzymska książka kucharska „Apicius” wspomina o kaparach. Ludzie nadal używają ich w medycynie tradycyjnej ze względu na ich właściwości przeciwrobacze, przeciwnowotworowe, przeciwcukrzycowe i przeciwzapalne oraz możliwe korzyści dla układu krążenia i przewodu pokarmowego.

Kapary - właściwości zdrowotne

Najnowsze badanie amerykańskich naukowców, które ukazało się, w "Communications Biology" wyjaśnia, jak kapary wpływają na organizm i w jaki sposób aktywują  kanały potasowe, ważne dla aktywności serca i mózgu.

Naukowcy przebadali szereg ekstraktów roślinnych pod kątem aktywności w rodzinie kanałów potasowych zwanych kanałami KCNQ.

Kanały potasowe KCNQ odgrywają kilka ważnych ról w organizmie, w tym regulują bicie serca, skurcz mięśni i funkcję przewodu pokarmowego. Ich dysfunkcja jest związana z pewnymi chorobami, w tym cukrzycą, arytmią i epilepsją.

Naukowcy są przekonani, że ich odkrycie może w przyszłości przyczynić się do opracowania nowych leków na epilepsję i arytmię.

Kapary -źródło polifenoli

Właściwości zdrowotne kaparów doceniają dietetycy. Dzięki dużej zawartości polifenoli, są one m.in. na liście 10 najlepszych i najzdrowszych produktów w diecie SIRT.

W 100 g kapary w zalewie zawierają:

  • 23 kalorie,
  • niecały gram tłuszczu,
  • 2 g białka,
  • 3 g błonnika,
  • 5 g węglowodanów,
  • witaminy – B1 (0,018 mg), B2 (0,139 mg), B3 (0,652 g), B5 (0,27 mg), B6 (0,023 mg), B9 (23 μg), C (4 mg), E (0,88 mg) i K (24.6 μg),
  • minerały – wapń (40 mg), żelazo (1,7 mg) i sód (2960 mg).

Polifenole są silnymi przeciwutleniaczami, które zapewniają ochronę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników odpowiedzialnych za przedwczesne starzenie się organizmu czy rozmaite procesy chorobowe, w tym także nowotwory. Polifenole uważa się za korzystne dla zdrowia również ze względu na zdolność do aktywowania sirtuiny, czyli białka, które określa się mianem genu długowieczności i szczupłości.

To na produktach z wysoką zawartością polifenoli bazuje popularna  dieta SIRT, dzięki której Adele schudła kilkadziesiąt kilogramów. Kapary znajdują się na liście polecanych SIRTowych produktów. Surowe kapary zawierają ok. 310 mg polifenoli na 100 g, a średnia zawartość polifenoli w 100 g kaparów w zalewie to 135,56 - 180,77 mg.

Zobacz film: Dieta SIRT to teraz jedna z najmodniejszych metod odchudzania. Na czym polega?

źródło:x-news

źródło: www.medicalnewstoday.com

Data aktualizacji: 30.07.2020,
Opublikowano: 28.07.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej