Malwa czarna, różowa i czerwona – zastosowanie i właściwości

Fot. TatyanaMishchenko / Getty Images

Malwa jest powszechną w Polsce rośliną ogrodową, występującą w wielu odmianach, różniących się zwłaszcza barwą kwiatów – najczęściej czarną, różową, czerwoną i białą. Najwięcej cennych właściwości leczniczych oraz kosmetycznych wykazują owoce, a szczególnie kwiaty malwy czarnej.

Rosnąca w polskich ogródkach, zwłaszcza wiejskich, malwa (czarna, różowa, czerwona lub biała) jest rośliną z rodziny ślazowatych, pochodzącą ze wschodnich obszarów basenu Morza Śródziemnego i Półwyspu Bałkańskiego. Charakteryzuje się dużą wysokością, dochodzącą nawet do 3 m, oraz obficie występującymi różnobarwnymi kwiatami, które pojawiają się zazwyczaj w okresie letnim, między czerwcem a wrześniem.

Rozpadający się owoc malwy składa się z kilkunastu lub nawet kilkudziesięciu dwukomorowych rozłupek zawierających pojedyncze nasiona. Zarówno owoce, jak i kwiaty malwy czarnej wyróżniają się wieloma właściwościami leczniczymi oraz kosmetycznymi.

Czarna malwa

Czarna malwa (Alce rosea L.) jest od wieków stosowana w medycynie naturalnej, a jej walory ceni się również obecnie, o czym świadczy tytuł „Rośliny Roku 2012”, przyznany jej przez niemieckich specjalistów z branży zielarskiej. Wyjątkowe, ciemne zabarwienie kwiatów to efekt wysokiego stężenia antocyjanów (malwidyny, peonidyny i delfinidyny), czyli naturalnych barwników roślinnych należących do grupy flawonoidów.

Związki zawarte w malwie czarnej:

  • wykazują właściwości antyoksydacyjne;
  • aktywują enzymy;
  • stymulują działanie systemu immunologicznego;
  • powstrzymują rozwój procesów zapalnych;
  • wspomagają utrzymanie szczelności naczyń krwionośnych i usprawniają przepływ krwi w naczyniach;
  • korzystnie wpływają na funkcje układu nerwowego;
  • wspomagają terapię przeciwnowotworową;
  • poprawiają ostrość widzenia, przyspieszając regenerację rodopsyny.

Malwa czarna dostarcza sporo cennych minerałów, garbników, żywic i kwasów uronowych, ale przede wszystkim związków śluzowych, które powlekają błony śluzowe gardła i krtani, zaś tworzona przez nie warstwa okluzyjna zapewnia ochronę dróg oddechowych przed podrażnieniami. Pozwala to złagodzić uczucie suchości i ból gardła – dolegliwości często towarzyszące infekcjom oraz stanom zapalnym. Dlatego napary z czarnej malwy od dawna są stosowane przy problemach z układem oddechowym. Pomagają również leczyć nieżyty żołądka.

Zobacz film: Zioła - przy jakich dolegliwościach warto o nich pamiętać? Źródło: Stylowy Magazyn

Malwa – herbaty

Zbierane w słoneczny dzień, a następnie odpowiednio suszone kwiaty i owoce malwy czarnej są często składnikiem leczniczych herbat oraz naparów, które charakteryzują się delikatnym aromatem i niepowtarzalnym smakiem. Szczególnie zaleca się je osobom zmagającym się z suchym kaszlem, nieżytami górnych dróg oddechowych, stanami zapalnymi jamy ustnej i gardła, chorobami oskrzeli lub zapaleniem migdałków.

Herbata z czarnej malwy może być skutecznym panaceum na dolegliwości żołądkowe czy schorzenia pęcherza moczowego. Okłady z takiego naparu przynoszą ulgę w stanach zapalnych skóry, łagodzą podrażnienia, nawilżają i poprawiają krążenie. Z uwagi na silne działanie antyoksydacyjne herbata z malwy powstrzymuje też proces starzenia skóry, neutralizując szkodliwe działanie wolnych rodników. Można ją stosować w przypadku zmęczonych i podrażnionych oczu.

Przygotowanie naparu jest bardzo proste. Do kubka należy wsypać 2 łyżeczki suszonego kwiatu czarnej malwy, a następnie zalać szklanką (około 200 ml) wrzącej wody. Odstawić pod przykryciem na około 10 minut. Pić szklankę herbaty 3 razy dziennie.

Suszone kwiaty malwy czarnej znajdują zastosowanie w przemyśle spożywczym jako barwnik słodyczy, alkoholu, syropów czy napojów gazowanych. Używane są również w kuchni, sprawdzają się w roli aromatycznej przyprawy do ciast, np. pierników.

Czarna malwa na okres

Roślina od wieków była również stosowana w łagodzeniu różnych dolegliwości kobiecych. Szczególnie ceniono wpływ czarnej malwy na dolegliwości menstruacyjne. Spożywanie naparu z jej kwiatów może pomóc zarówno w przypadku zbyt krótkiego i skąpego miesiączkowania, jak i wtedy, gdy menstruacja jest długa oraz obfita.

Czarna malwa wykazuje właściwości estrogenne, dlatego zaleca się ją kobietom w okresie menopauzy. Składniki roślinnego naparu pozwalają ograniczyć męczące symptomy menopauzy, czyli uderzenia gorąca, bezsenność, rozdrażnienie czy wahania nastroju.

Zobacz film: Co to jest zespół napięcia przedmiesiączkowego? Źródło: 36,6

Malwa różowa

Malwa różowa (Alcea rosea L.) to jedna z najpopularniejszych roślin w przydomowych ogrodach, stąd często nazywana jest malwą ogrodową. Inne jej określenie – topolówka wyniosła – nawiązuje do długiej, wyprostowanej łodygi, która niekiedy przekracza nawet 3 m. W odróżnieniu od malwy czarnej nie ma ona zbyt wielu właściwości leczniczych i jest uprawiana przede wszystkim ze względów dekoracyjnych; w lipcu i sierpniu pokrywa się pięknymi kwiatami o różowej barwie.

Data aktualizacji: 29.11.2018,
Opublikowano: 13.06.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej