Makroelementy – definicja i obecność w organizmie oraz diecie

Fot.: skabarcat / stock.adobe.com

Makroelementy w organizmie to składniki, których jest więcej niż 0,1% masy ciała. Są odpowiedzialne za większość procesów życiowych. Do makroelementów należą m.in. potas, magnez, fosfor, wapń i sód.

Składniki mineralne to związki, które są niezbędne do życia. Dzięki nim można prawidłowo funkcjonować, rozwijać się i zachować zdrowie. Dzieli się je na mikroelementy, czyli pierwiastki śladowe oraz makroelementy.

Czym są makroelementy?

Makroelementy to składowe organizmu, na które organizm ma większe zapotrzebowanie niż na mikroelementy. Przekracza ono 100 mg na dobę. Makroelementy stanowią nie mniej niż 0,1% masy ciała. Są budulcem komórek, w niektórych hormonach i enzymach oraz odpowiadają za procesy życiowe. Nie dostarczają energii i przez cały czas są wydalane przez pot, mocz oraz kał. Z tego powodu koniecznie należy je stale uzupełniać, najlepiej dostarczając w postaci pokarmu. Innym rozwiązaniem jest suplementacja.

Makroelementy w organizmie człowieka

W organizmie człowieka występują takie makroelementy jak magnez, fosfor, wapń, potas, chlor, sód oraz siarka. Ponad połowa ilości magnezu znajduje się w tkance kostnej, około 40% w mięśniach i tkankach miękkich, a 1% w płynach międzykomórkowych. Bierze udział w ponad 300 reakcjach enzymatycznych. Wpływa na budowę zębów i kości. Jego rola jest kluczowa, jeśli chodzi o metabolizm energetyczny. Bierze aktywny udział w transporcie sodu i potasu. 

Magnez wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, chroni przed działaniem stresu. Jony tego pierwiastka pobudzają tkankę mięśniową i nerwową. Zwiększa wchłanianie się wapnia z przewodu pokarmowego, co zapobiega zakwaszeniu organizmu. Bierze udział w większości procesów hormonalnych i opóźnia starzenie się organizmu. Fosfor jest - obok wapnia - głównym składnikiem tkanki kostnej. Aż 80% tego pierwiastka znajduje się w kościach. Do jego prawidłowego funkcjonowania potrzebne są wapń i witamina D. Fosfor odpowiada za regulowanie procesów mineralizacji kości. Ma ogromny udział we wchłanianiu się wapnia. Podobnie jak on oddziałuje na rozkurczanie mięśni. Wspomaga działanie enzymów odpowiedzialnych za metabolizm energetyczny. Znajduje się w składzie kwasów nukleinowych, tłuszczów, białek oraz cukrów, a także wielu związków odpowiedzialnych za procesy biochemiczne organizmu. 

Wpływa na równowagę kwasowo-zasadową i bierze udział w transporcie kwasów tłuszczowych. Uaktywnia niektóre witaminy z grupy B oraz odgrywa ważną rolę w procesie mnożenia się komórek. Wapń to podstawowy budulec układu kostnego występujący pod postacią fosforanu wapnia. 99% tego pierwiastka jest ulokowana w kościach i zębach. Jest odpowiedzialny za twardość zębów i kości. Aby zapewnić jego prawidłowe wchłanianie, niezbędna jest witamina D. Wapń ma udział w skurczu i rozkurczu mięśni, w tym serca, a także wpływa na równowagę. Odpowiada za krzepnięcie krwi, prawidłowe działanie układu nerwowego i niektórych enzymów. Uczestniczy w aktywacji enzymów jak lipaza czy enzymy odpowiedzialne za krzepnięcie krwi. Jony wapnia wpływają na utrzymanie pobudliwości tkanek, przepuszczalność błon komórkowych i przewodnictwo tkanki nerwowej. Do zadań tego pierwiastka należą: zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej i przekazywanie bodźców humoralnych. 

Potas to elektrolit, który jest potrzebny do syntezy białka i reakcji enzymatycznych zachodzących we wnętrzu komórek. Największe jego ilości znajdują się w tkance mięśniowej. Znajduje się przede wszystkim w przestrzeniach wewnątrzkomórkowych. Odpowiada za regulowanie ciśnienia osmotycznego w płynach ustrojowych oraz katalizowanie reakcji enzymatycznych. Ma też wpływ na równowagę wewnątrzkomórkową oraz usuwanie nadmiernych ilości sodu i wody z organizmu. Utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową i wpływa na kurczliwość mięśni. Poza tym utrzymuje potencjał spoczynkowy błon komórkowych.

Kolejnym makroelementem w organizmie człowieka jest chlor – główny składnik wydalin i wydzielin. Znajduje się w sokach trawiennych: ślinie i soku żołądkowym. Ma wpływ na równowagę kwasowo-zasadową organizmu oraz odpowiada za regulację gospodarki wodnej. Natomiast sód to podstawowy składnik płynów ustrojowych, takich jak krew, płyn śródtkankowy, chłonka i soki trawienne. Wchodzi też w skład enzymów. Ma udział w zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej i bilansu wodnego organizmu. Wpływa na funkcjonowanie mięśni i nerwów. Ostatni z makroelementów to siarka – składnik białek i biologicznie czynnych związków, m.in. insuliny, hormonów przysadki i witamin B1 oraz H. Uczestniczy w detoksykacji organizmu, jest budulcem skóry, włosów, paznokci i chrząstek.

Makroelementy w diecie

Zapotrzebowanie na makroelementy jest zależne od wieku, płci i stanu (np. karmienia piersią, ciąży, choroby). Źródła magnezu to m.in. kasze jęczmienna lub gryczana, szpinak, pestki dyni, groch, fasola i kukurydza. Jest obecny w orzechach, kakao, czekoladzie i soczewicy. Wapń można dostarczyć, jedząc sery żółte i białe, rzeżuchę, jaja, sardynki i rośliny strączkowe. Znajduje się także w orzechach oraz burakach i ziemniakach. Natomiast źródłami fosforu są pełnoziarniste produkty zbożowe, ryby, mięso, produkty mleczne, pestki dyni, marchew, ziemniaki i groch. Potas można znaleźć w bananach, pomidorach, ziemniakach, brukselce, kapuście, morelach i daktylach. Sód jest obecny w soli kuchennej, a chlor – również w soli i ponadto w wędlinach i serze żółtym. W polskich normach nie podaje się zapotrzebowania na siarkę.

Zobacz film: Zasady zdrowego żywienia. Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 18.12.2017,
Opublikowano: 21.11.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej