Mąka ryżowa – jak ją zrobić samodzielnie w domu? Wartość odżywcza, właściwości prozdrowotne i zastosowanie w kuchni

Fot.: HandmadePictures / stock.adobe.com

Mąka ryżowa wytwarzana jest z różnych rodzajów ryżu. Najwyższą wartość odżywczą i zdrowotną posiada mąka z ryżu pełnoziarnistego, która jest bogatym źródłem witamin, minerałów oraz błonnika pokarmowego. Mąka ryżowa zwalcza zaparcia, reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi, a także zwiększa uczucie sytości. 

Mąka ryżowa znajduje zastosowanie przede wszystkim w kuchni azjatyckiej. Można ją w łatwy sposób przygotować samodzielnie w domu, wykorzystując biały lub brązowy ryż. Mąka ryżowa odznacza się licznymi prozdrowotnymi właściwościami, gdyż dostarcza organizmowi cennych witamin, minerałów i błonnika pokarmowego.

Mąka ryżowa – wartości odżywcze i kaloryczność

Mąka ryżowa otrzymywana jest poprzez zmielenie ziaren ryżu, najczęściej białego lub pełnoziarnistego (inaczej brązowego). Jest produktem niezawierającym glutenu, dlatego znajduje zastosowanie w diecie bezglutenowej przeznaczonej dla osób chorujących na celiakię oraz nietolerancję pokarmową. Mąka ryżowa jest mniej kaloryczna niż powszechnie stosowana mąka pszenna. W 100 gramach znajduje się około 363 kcal. Mąka ryżowa, zwłaszcza wytwarzana z ryżu pełnoziarnistego, jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Dostarcza witamin z grupy B (B1, B6, niacyna), cynku, żelaza, magnezu, wapnia oraz fosforu. Związki te zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, sercowo – naczyniowego oraz odpornościowego. Mają również znaczący wpływ na procesy przemiany materii zachodzące w organizmie człowieka. Cennym składnikiem obecnym w mące ryżowej jest błonnik pokarmowy. Odpowiada on za regulowanie procesów trawiennych, przyspieszanie ruchów perystaltycznych jelit, czego skutkiem jest regulowanie rytmu wypróżnień i zapobieganie zaparciom. Ponadto błonnik pokarmowy przyczynia się do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu we krwi oraz przeciwdziała chorobom nowotworowym przewodu pokarmowego, głównie rakowi jelita grubego.

Właściwości prozdrowotne mąki ryżowej

Właściwości mąki ryżowej wykorzystywane są przede wszystkim w zwalczaniu uciążliwych zaparć ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Potrawy z mąki ryżowej mają wpływ na przyspieszenie tempa metabolizmu, a także zwiększają uczucie sytości, co ułatwia odchudzanie. Mąka ryżowa przyczynia się do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu, którego nadmiar zwiększa ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, takich jak miażdżyca, choroba niedokrwienna mięśnia sercowego, zawał serca. Umożliwia również regulowanie poziomu cukru we krwi. Związki w niej zawarte wspomagają pracę układu nerwowego oraz odpornościowego, a także mają korzystny wpływ na kości (magnez), skórę, włosy i paznokcie (cynk). Duża ilość witamin z grupy B, zwłaszcza w mące z ryżu pełnoziarnistego zapewnia utrzymanie optymalnego napięcia mięśniowego.

Zastosowanie mąki ryżowej w kuchni

Mąka ryżowa znajduje szerokie zastosowanie w kuchni azjatyckiej do produkcji pieczywa, makaronów oraz różnych słodkich wypieków. Otrzymuje się z niej papier ryżowy, który stanowi podstawowy składnik sajgonek. Produkt ten jest częstym zamiennikiem mąk zbożowych, które zawierają gluten i nie mogą być stosowane przez osoby z celiakią oraz nietolerancją glutenu. Mąka ryżowa wykorzystywana jest do zagęszczania zup i sosów, pieczenia ciast i babeczek, a także jako składnik naleśników, placków i racuchów. Jest również stosowana do panierowania mięsa, zwłaszcza drobiowego oraz ryb. Ze względu na brak glutenu ciasta przygotowywane na bazie mąki ryżowej są bardziej suche i kruche. Z tego powodu zaleca się dodawać do nich więcej jaj lub innych produktów, które zapewnią odpowiednią kleistość ciasta, np. kawałek banana, mus jabłkowy, nasiona lnu, awokado, dynię. Mąkę ryżową można mieszać z innymi rodzajami mąk - kukurydzianą, ziemniaczaną, sojową, kasztanową lub z ciecierzycy. W przypadku braku przeciwwskazań można ją również łączyć z mąkami zawierającymi gluten, np. pszenną, żytnią.

Mąka ryżowa – jak zrobić?

Mąkę ryżową można przygotować samodzielnie w domu według prostego przepisu. Do przygotowania mąki ryżowej potrzebny jest wysokoobrotowy blender, maszynka do mielenia zbóż lub młynek do kawy, do którego wsypuje się wybrany rodzaj ryżu, np. biały, brązowy lub jaśminowy. Ryż mieli się do momentu uzyskania konsystencji mąki. Najzdrowszą wersją jest mąka na bazie ryżu pełnoziarnistego, gdyż jest bogatsza w witaminy, składniki mineralne i błonnik pokarmowy. Grubość otrzymanej mąki jest zależna przede wszystkim od urządzenia użytego do mielenia oraz czasu mielenia ryżu.

Mąka ryżowa – dietetyczny przepis na naleśniki

Składniki:

  • 100 g mąki ryżowej,
  • 250 ml mleka ryżowego, ewentualnie migdałowego,
  • 2 całe jaja,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Mąkę należy przesiać przez sito do wysokiej miski, dodać do niej szczyptę soli i wymieszać. Następnie do miski z mąką wrzuca się pozostałe składniki – mleko, jaja. Całość należy dokładnie wymieszać, najlepiej za pomocą miksera lub blendera aż do uzyskania gęstej i jednolitej masy. Naleśniki z mąki ryżowej smaży się na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu – wskazane jest użycie oliwy z oliwek lub oleju kokosowego. Przygotowane naleśniki doskonale smakują z domowymi konfiturami lub świeżymi owocami. 

Zobacz film: Do czego dodaje się mąkę sojową? Źródło: Wiem, co jem


Data aktualizacji: 13.02.2018,
Opublikowano: 25.01.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej