Mąka ryżowa znajduje zastosowanie przede wszystkim w kuchni azjatyckiej. Można ją w łatwy sposób przygotować samodzielnie w domu, wykorzystując biały lub brązowy ryż. Mąka ryżowa odznacza się licznymi prozdrowotnymi właściwościami, gdyż dostarcza organizmowi cennych witamin, minerałów i błonnika pokarmowego.
Mąka ryżowa – wartości odżywcze i kaloryczność
Mąka ryżowa otrzymywana jest poprzez zmielenie ziaren ryżu, najczęściej białego lub pełnoziarnistego (inaczej brązowego). Jest produktem niezawierającym glutenu, dlatego znajduje zastosowanie w diecie bezglutenowej przeznaczonej dla osób chorujących na celiakię oraz nietolerancję pokarmową. Mąka ryżowa jest mniej kaloryczna niż powszechnie stosowana mąka pszenna. W 100 gramach znajduje się około 363 kcal. Mąka ryżowa, zwłaszcza wytwarzana z ryżu pełnoziarnistego, jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Dostarcza witamin z grupy B (B1, B6, niacyna), cynku, żelaza, magnezu, wapnia oraz fosforu. Związki te zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, sercowo – naczyniowego oraz odpornościowego. Mają również znaczący wpływ na procesy przemiany materii zachodzące w organizmie człowieka. Cennym składnikiem obecnym w mące ryżowej jest błonnik pokarmowy. Odpowiada on za regulowanie procesów trawiennych, przyspieszanie ruchów perystaltycznych jelit, czego skutkiem jest regulowanie rytmu wypróżnień i zapobieganie zaparciom. Ponadto błonnik pokarmowy przyczynia się do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu we krwi oraz przeciwdziała chorobom nowotworowym przewodu pokarmowego, głównie rakowi jelita grubego.
Właściwości prozdrowotne mąki ryżowej
Właściwości mąki ryżowej wykorzystywane są przede wszystkim w zwalczaniu uciążliwych zaparć ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Potrawy z mąki ryżowej mają wpływ na przyspieszenie tempa metabolizmu, a także zwiększają uczucie sytości, co ułatwia odchudzanie. Mąka ryżowa przyczynia się do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu, którego nadmiar zwiększa ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, takich jak miażdżyca, choroba niedokrwienna mięśnia sercowego, zawał serca. Umożliwia również regulowanie poziomu cukru we krwi. Związki w niej zawarte wspomagają pracę układu nerwowego oraz odpornościowego, a także mają korzystny wpływ na kości (magnez), skórę, włosy i paznokcie (cynk). Duża ilość witamin z grupy B, zwłaszcza w mące z ryżu pełnoziarnistego zapewnia utrzymanie optymalnego napięcia mięśniowego.
Zastosowanie mąki ryżowej w kuchni
Mąka ryżowa znajduje szerokie zastosowanie w kuchni azjatyckiej do produkcji pieczywa, makaronów oraz różnych słodkich wypieków. Otrzymuje się z niej papier ryżowy, który stanowi podstawowy składnik sajgonek. Produkt ten jest częstym zamiennikiem mąk zbożowych, które zawierają gluten i nie mogą być stosowane przez osoby z celiakią oraz nietolerancją glutenu. Mąka ryżowa wykorzystywana jest do zagęszczania zup i sosów, pieczenia ciast i babeczek, a także jako składnik naleśników, placków i racuchów. Jest również stosowana do panierowania mięsa, zwłaszcza drobiowego oraz ryb. Ze względu na brak glutenu ciasta przygotowywane na bazie mąki ryżowej są bardziej suche i kruche. Z tego powodu zaleca się dodawać do nich więcej jaj lub innych produktów, które zapewnią odpowiednią kleistość ciasta, np. kawałek banana, mus jabłkowy, nasiona lnu, awokado, dynię. Mąkę ryżową można mieszać z innymi rodzajami mąk - kukurydzianą, ziemniaczaną, sojową, kasztanową lub z ciecierzycy. W przypadku braku przeciwwskazań można ją również łączyć z mąkami zawierającymi gluten, np. pszenną, żytnią.
Mąka ryżowa – jak zrobić?
Mąkę ryżową można przygotować samodzielnie w domu według prostego przepisu. Do przygotowania mąki ryżowej potrzebny jest wysokoobrotowy blender, maszynka do mielenia zbóż lub młynek do kawy, do którego wsypuje się wybrany rodzaj ryżu, np. biały, brązowy lub jaśminowy. Ryż mieli się do momentu uzyskania konsystencji mąki. Najzdrowszą wersją jest mąka na bazie ryżu pełnoziarnistego, gdyż jest bogatsza w witaminy, składniki mineralne i błonnik pokarmowy. Grubość otrzymanej mąki jest zależna przede wszystkim od urządzenia użytego do mielenia oraz czasu mielenia ryżu.
Mąka ryżowa – dietetyczny przepis na naleśniki
Składniki:
- 100 g mąki ryżowej,
- 250 ml mleka ryżowego, ewentualnie migdałowego,
- 2 całe jaja,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Mąkę należy przesiać przez sito do wysokiej miski, dodać do niej szczyptę soli i wymieszać. Następnie do miski z mąką wrzuca się pozostałe składniki – mleko, jaja. Całość należy dokładnie wymieszać, najlepiej za pomocą miksera lub blendera aż do uzyskania gęstej i jednolitej masy. Naleśniki z mąki ryżowej smaży się na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu – wskazane jest użycie oliwy z oliwek lub oleju kokosowego. Przygotowane naleśniki doskonale smakują z domowymi konfiturami lub świeżymi owocami.