Mąka kukurydziana jest także źródłem cynku i folianów, a zawarte w niej karotenoidy (naturalne barwniki o właściwościach przeciwutleniających) chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. Ma lekko żółtą barwę, przez co podobny kolor otrzymują również zrobione z niej produkty.
Mąka kukurydziana
Mąkę kukurydzianą wyrabia się z dojrzałych nasion kukurydzy, które należy poddać procesom suszenia i mielenia, aż do uzyskania odpowiedniej tekstury. W sklepach dostępna jest najczęściej w 3 grubościach, przy czym największe ilości substancji odżywczych posiada ta z najgrubszego przemiału. Jest bardzo często wykorzystywana nie tylko ze względu na brak glutenu, ale również dlatego, że ma niską wartość kaloryczną (100 g produktu to tylko 348 kalorii) i cenę (za kilogram należy zapłacić zaledwie 2 zł). Posiada też więcej właściwości zdrowotnych niż jej pszenny odpowiednik.
Wykorzystuje się ją m.in. do produkcji pieczywa, makaronów, ciast i ciastek. Ma szerokie zastosowanie zarówno w przemyśle spożywczym, jak i w domowej kuchni.
Nie należy jej mylić ze skrobią kukurydzianą, którą otrzymuje się w procesie mielenia białych pręcików kukurydzy i która nie posiada charakterystycznej żółtej barwy. Ponadto roztarta w palcach skrobia wydaje skrzypiący dźwięk. Jest produktem używanym głównie do zagęszczania zup czy sosów, a także składnikiem np. budyniu i kisielu.
Mąka kukurydziana – właściwości
Przede wszystkim jej zaletą jest brak glutenu, ale mąka kukurydziana wykazuje też inne właściwości zdrowotne. Zawiera duże ilości błonnika, białka i witamin: B1 i B6. Ponadto jest źródłem folianów oraz minerałów: magnezu, żelaza i cynku. Karotenoidy, odpowiedzialne za jej barwę, są też bardzo pożądanymi w diecie antyoksydantami. Przez wzgląd na zawartość tych substancji pozyskiwana z ziaren kukurydzy mąka:
- dzięki wysokiej zawartości błonnika obniża poziom cholesterolu we krwi, poprawiając jednocześnie tzw. insulinowrażliwość tkanek,
- dzięki zawartości cynku poprawia odporność organizmu,
- wpływa na zapobieganie chorobom oczu, które mają związek z wiekiem, np. zwyrodnieniu plamki żółtej,
- zwiększa produkcję czerwonych krwinek,
- dzięki zawartości witaminy A wspomaga wzrost komórek,
- reguluje aktywność enzymów,
- chroni DNA przed uszkodzeniami.
Należy pamiętać, że mąka kukurydziana nie zawiera niezbędnych aminokwasów, które wspomagają w organizmie syntezę witaminy PP, dlatego warto do niej dodać np. mąkę sojową. Zaleca się wprowadzenie mąki kukurydzianej do diety m.in. przy: cukrzycy, nowotworach, chorobach serca, otyłości, anemii, chorobach układu krążenia, problemach z wydzielaniem odpowiedniej ilości żółci, problemach z oddawaniem moczu, a także przy zbyt małej elastyczności naczyń krwionośnych.
Mąka kukurydziana – zastosowanie
O tym, czy mąka kukurydziana jest zdrowa, można się przekonać, czytając opinie dietetyków. W kuchni jest wykorzystywana jako podstawowy składnik pieczenia np. ciast, ale jest też świetną alternatywą dla mąki pszennej przy zagęszczaniu sosów i zup. Nadaje wypiekom puszystość, lekko słodkawy smak i delikatny żółty kolor. Jest bardzo popularnym produktem w krajach Ameryki Południowej, gdzie wytwarza się z niej narodowe produkty typu: tortilla, nachos i tacos. Można jej używać zarówno do przygotowywania makaronów, jak i do panierowania mięsa i ryb.
Ponadto zastosowanie mąki kukurydzianej wykracza poza kuchnię. W postaci suchej może pomóc w zwalczaniu grzybicy np. stóp, a w połączeniu z wodą stanowi przynoszący ulgę kompres przy poparzeniach słonecznych.
Za pomocą tego samego roztworu można wyczyścić sztućce, biżuterię, dywany czy dziecięce pluszaki, ponieważ wykazuje on działanie dezynfekujące, wchłania wilgoć i brud. Dlatego jest skutecznym środkiem czyszczącym do rzeczy, które mogą się zniszczyć podczas prania. Niektórzy stosują ją jako suchy szampon – mąką należy natrzeć włosy, a następnie ją wyczesać. W podobnej formie używana jest też do kąpania na sucho domowych pupili – psów i kotów.
Jak zrobić mąkę kukurydzianą?
Jeżeli ktoś lubi korzystać w kuchni z produktów przygotowanych tylko domowymi sposobami, może zapoznać się z przepisem, który podpowiada, jak zrobić mąkę kukurydzianą. Nie jest on trudny, a wymaga tylko kilku produktów i czasu. Do jej przygotowania nie trzeba używać dojrzałych kolb kukurydzy, które nie są dostępne o każdej porze roku, a ponadto ich proces suszenia jest dość długi i uciążliwy. Znacznie prościej jest wykorzystać kaszę kukurydzianą. Wystarczy ją zmielić w zwykłym młynku do kawy i przesiać przez sito, aby pozbyć się zbyt dużych kawałków.