Mąka kukurydziana – jakie ma zastosowanie w kuchni? Jakie posiada właściwości?

Fot.: AndreyGorulko / Getty Images

Mąka kukurydziana może być wykorzystywana jako zamiennik mąki pszennej w diecie, która wyklucza spożycie glutenu – mogą bezpiecznie z niej korzystać osoby ze zdiagnozowaną celiakią i alergią na gluten. Jej zaletą jest niska cena, a także zawartość witamin (E, B, A), magnezu, potasu, skrobi i błonnika.

Mąka kukurydziana jest także źródłem cynku i folianów, a zawarte w niej karotenoidy (naturalne barwniki o właściwościach przeciwutleniających) chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. Ma lekko żółtą barwę, przez co podobny kolor otrzymują również zrobione z niej produkty.

Mąka kukurydziana

Mąkę kukurydzianą wyrabia się z dojrzałych nasion kukurydzy, które należy poddać procesom suszenia i mielenia, aż do uzyskania odpowiedniej tekstury. W sklepach dostępna jest najczęściej w 3 grubościach, przy czym największe ilości substancji odżywczych posiada ta z najgrubszego przemiału. Jest bardzo często wykorzystywana nie tylko ze względu na brak glutenu, ale również dlatego, że ma niską wartość kaloryczną (100 g produktu to tylko 348 kalorii) i cenę (za kilogram należy zapłacić zaledwie 2 zł). Posiada też więcej właściwości zdrowotnych niż jej pszenny odpowiednik.

Wykorzystuje się ją m.in. do produkcji pieczywa, makaronów, ciast i ciastek. Ma szerokie zastosowanie zarówno w przemyśle spożywczym, jak i w domowej kuchni.

Nie należy jej mylić ze skrobią kukurydzianą, którą otrzymuje się w procesie mielenia białych pręcików kukurydzy i która nie posiada charakterystycznej żółtej barwy. Ponadto roztarta w palcach skrobia wydaje skrzypiący dźwięk. Jest produktem używanym głównie do zagęszczania zup czy sosów, a także składnikiem np. budyniu i kisielu.

Mąka kukurydziana – właściwości

Przede wszystkim jej zaletą jest brak glutenu, ale mąka kukurydziana wykazuje też inne właściwości zdrowotne. Zawiera duże ilości błonnika, białka i witamin: B1 i B6. Ponadto jest źródłem folianów oraz minerałów: magnezu, żelaza i cynku. Karotenoidy, odpowiedzialne za jej barwę, są też bardzo pożądanymi w diecie antyoksydantami. Przez wzgląd na zawartość tych substancji pozyskiwana z ziaren kukurydzy mąka:

  • dzięki wysokiej zawartości błonnika obniża poziom cholesterolu we krwi, poprawiając jednocześnie tzw. insulinowrażliwość tkanek,
  • dzięki zawartości cynku poprawia odporność organizmu,
  • wpływa na zapobieganie chorobom oczu, które mają związek z wiekiem, np. zwyrodnieniu plamki żółtej,
  • zwiększa produkcję czerwonych krwinek,
  • dzięki zawartości witaminy A wspomaga wzrost komórek,
  • reguluje aktywność enzymów,
  • chroni DNA przed uszkodzeniami.

Należy pamiętać, że mąka kukurydziana nie zawiera niezbędnych aminokwasów, które wspomagają w organizmie syntezę witaminy PP, dlatego warto do niej dodać np. mąkę sojową. Zaleca się wprowadzenie mąki kukurydzianej do diety m.in. przy: cukrzycy, nowotworach, chorobach serca, otyłości, anemii, chorobach układu krążenia, problemach z wydzielaniem odpowiedniej ilości żółci, problemach z oddawaniem moczu, a także przy zbyt małej elastyczności naczyń krwionośnych.

Mąka kukurydziana – zastosowanie

O tym, czy mąka kukurydziana jest zdrowa, można się przekonać, czytając opinie dietetyków. W kuchni jest wykorzystywana jako podstawowy składnik pieczenia np. ciast, ale jest też świetną alternatywą dla mąki pszennej przy zagęszczaniu sosów i zup. Nadaje wypiekom puszystość, lekko słodkawy smak i delikatny żółty kolor. Jest bardzo popularnym produktem w krajach Ameryki Południowej, gdzie wytwarza się z niej narodowe produkty typu: tortilla, nachos i tacos. Można jej używać zarówno do przygotowywania makaronów, jak i do panierowania mięsa i ryb.

Ponadto zastosowanie mąki kukurydzianej wykracza poza kuchnię. W postaci suchej może pomóc w zwalczaniu grzybicy np. stóp, a w połączeniu z wodą stanowi przynoszący ulgę kompres przy poparzeniach słonecznych.

Za pomocą tego samego roztworu można wyczyścić sztućce, biżuterię, dywany czy dziecięce pluszaki, ponieważ wykazuje on działanie dezynfekujące, wchłania wilgoć i brud. Dlatego jest skutecznym środkiem czyszczącym do rzeczy, które mogą się zniszczyć podczas prania. Niektórzy stosują ją jako suchy szampon – mąką należy natrzeć włosy, a następnie ją wyczesać. W podobnej formie używana jest też do kąpania na sucho domowych pupili – psów i kotów.

Jak zrobić mąkę kukurydzianą?

Jeżeli ktoś lubi korzystać w kuchni z produktów przygotowanych tylko domowymi sposobami, może zapoznać się z przepisem, który podpowiada, jak zrobić mąkę kukurydzianą. Nie jest on trudny, a wymaga tylko kilku produktów i czasu. Do jej przygotowania nie trzeba używać dojrzałych kolb kukurydzy, które nie są dostępne o każdej porze roku, a ponadto ich proces suszenia jest dość długi i uciążliwy. Znacznie prościej jest wykorzystać kaszę kukurydzianą. Wystarczy ją zmielić w zwykłym młynku do kawy i przesiać przez sito, aby pozbyć się zbyt dużych kawałków.

Zobacz film: W jakich produktach znajdziesz izolaty białkowe? Źródło: Wiem, co jem

Data aktualizacji: 16.03.2018,
Opublikowano: 28.02.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej