Mąka gryczana – wartości odżywcze, właściwości prozdrowotne i zastosowanie w kuchni

Fot: Voyagerix / gettyimages.com

Bezglutenowa mąka gryczana jest produktem o wysokiej wartości odżywczej. Wykazuje liczne właściwości prozdrowotne – korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu krążenia, a także obniża poziom cholesterolu i stabilizuje stężenie glukozy we krwi

Mąka gryczana należy do produktów bezglutenowych, a przy tym posiada wysoką wartość odżywczą. Jest bogatym źródłem roślinnego białka i błonnika pokarmowego. Ten rodzaj mąki wykorzystywany jest m.in. w diecie osób z nietolerancją glutenu oraz cukrzycą.

Mąka gryczana – wartości odżywcze

Mąka gryczana produkowana jest ze zmielonych nasion gryki. Produkt ten nie zawiera glutenu, dlatego może być wykorzystywany w diecie osób z celiakią (inaczej chorobą trzewną) oraz nietolerancją glutenu. Wartość odżywcza mąki gryczanej jest wysoka, dzięki obecności w niej wielu cennych substancji dla organizmu człowieka. Mąka gryczana dostarcza dużych ilości roślinnego białka o korzystnym składzie aminokwasowym. Zawierają się w nim niezbędne aminokwasy – lizyna i arginina, które nie są samodzielnie wytwarzane przez organizm. W składzie mąki gryczanej występuje błonnik pokarmowy, który usprawnia procesy trawienne i przeciwdziała uporczywym zaparciom. Ten rodzaj mąki jest również cennym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym, które wywierają pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu krążenia. Bezglutenowa mąka gryczana dostarcza wielu witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B12, kwas foliowy) oraz składników mineralnych, takich jak: magnez, wapń, selen, cynk, miedź, fosfor, potas, żelazo oraz sód.

Właściwości prozdrowotne mąki gryczanej

Właściwości mąki gryczanej znajdują zastosowanie w usprawnianiu funkcjonowania układu krążenia oraz przewodu pokarmowego. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego i roślinnego białka w mące gryczanej przyczynia się do obniżania poziomu cholesterolu we krwi. Dodatkowo błonnik pokarmowy polepsza procesy trawienne i przyspiesza ruchy perystaltyczne jelit, co zapobiega zaparciom, a jednocześnie usprawnia procesy przemiany materii i sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Mąka wytwarzana z gryki pozwala na wzmocnienie naczyń krwionośnych oraz obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, czego skutkiem jest zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia. Polifenole roślinne obecne w mące gryczanej należą do naturalnych antyoksydantów, które niszczą wolne rodniki tlenowe, a tym samym zapobiegają powstawaniu komórek nowotworowych oraz ochraniają DNA organizmu przed niebezpiecznymi uszkodzeniami. Ponadto, związki polifenolowe wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwmiażdżycowe.

Bezglutenowa mąka gryczana odznacza się niskim indeksem glikemicznym oraz reguluje stężenie glukozy we krwi umożliwiając utrzymanie jej stałego poziomu, dlatego może być stosowana przez osoby chorujące na cukrzycę. Mąka z gryki wykorzystywana jest również w profilaktyce cukrzycy oraz zespołu metabolicznego, który cechuje się otyłością oraz opornością tkanek na insulinę. Duże ilości magnezu obecne w mące z gryki wspomagają procesy regeneracyjne mięśni. Miedź występująca w produkcie zwiększa odporność organizmu, a także przeciwdziała chorobom serca i układu krążenia, gdyż uczestniczy w wytwarzaniu krwinek czerwonych oraz zapewnia ich prawidłowe funkcjonowanie. Związki obecne w mące gryczanej posiadają również korzystny wpływ na pracę układu nerwowego, dzięki czemu wspomagają leczenie depresji oraz zwalczają uciążliwe bóle głowy.

Zastosowanie mąki gryczanej

Mąka gryczana posiada charakterystyczną, szarobrązową barwę. Ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym – wykorzystywana jest do produkcji różnych wypieków, takich jak: chleb, bułki, makarony oraz ciasta. W kuchni polskiej mąka gryczana stosowana jest jako zamiennik glutenowej mąki pszennej do przygotowywania omletów, naleśników, placków, gofrów, blinów, klusek, pierogów oraz ciast i ciasteczek. Produkty wytwarzane z mąki gryczanej mają ciemniejszy kolor oraz charakterystyczny smak przypominający kaszę gryczaną. W przypadku braku przeciwwskazań, jakimi są: celiakia lub nietolerancja glutenu, mąkę gryczaną zaleca się mieszać z mąką pszenną – wówczas potrawy są mniej kruche i nie będą się rozpadać. Dodanie mąki gryczanej do tradycyjnie przyrządzanych dań i wypieków, np. do chleba lub ciast przyczynia się do podkreślenia i wzmocnienia smaku. Mąkę gryczaną można w prosty sposób przygotować samodzielnie w domu. W tym celu potrzebny jest wysokoobrotowy blender, za pomocą którego mieli się ziarna kaszy gryczanej dostępnej powszechnie w sklepach spożywczych aż do uzyskania drobnej mąki.

Przepis na bezglutenowe naleśniki z mąki gryczanej

Składniki:

  • 1 szklanka mąki gryczanej,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka gazowanej wody mineralnej,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 1/3 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  • Mąkę gryczaną należy wsypać do miski, a następnie dodać do niej: mleko, jaja, sól i wodę. Całość miksuje się aż do uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji.
  • Do ciasta dodaje się olej roślinny. Całość należy ponownie zmiksować. Przygotowane ciasto odstawia się na około 30 minut.
  • Naleśniki smaży się obustronnie na rozgrzanej patelni. Wskazane jest przemieszanie ciasta przed każdym nabraniem go i smażeniem.

Zobacz film: Kasza gryczana i kasza quinoa – różnice. Źródło: Wiem co jem na diecie

Data aktualizacji: 15.03.2018,
Opublikowano: 07.02.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej