Majeranek i jego działanie lecznicze na przeziębienia, kaszel i problemy trawienne

Fot. marrakeshh / Getty Images

Majeranek to nie tylko smakowita przyprawa, ale także doskonały środek uodparniający na przeziębienia. Ziele to działa kojąco i regenerująco na cały organizm. Oprócz picia herbat i naparów zaleca się nacieranie ciała olejem majerankowym.

Majeranek to gatunek rośliny od wieków stosowany przez człowieka. Znany jest także pod nazwą kiełbaśnik czy lebiodka. Wywodzi się z krajów basenu Morza Śródziemnego. Ziele wykorzystywane jest powszechnie jako przyprawa i środek leczniczy w zaburzeniach przewodu pokarmowego (trawienia i łaknienia) oraz w infekcji dróg oddechowych.

Majeranek – skład i wygląd

Majeranek zaliczany jest do ziół jesieni. W starożytnym Egipcie uważany był za zioło święte. W Indiach używany był jako roślina rytualna. Wierzono niegdyś, że majeranek ma szczególne właściwości wzmacniające serce, wzmagające popęd płciowy, poprawiające trzeźwość umysłu oraz łagodzące dolegliwości żołądkowe, przy kamieniach nerkowych i bólach zębów.

Obecnie majeranek polecany jest szczególnie dzieciom, osobom starszym, a także kobietom w ciąży i podczas menstruacji. Znajdują się w nim olejki eteryczne, garbniki, związki goryczkowe, witaminy z grupy B i A, sole mineralne, flawonoidy, fenolokwasy, cukry, białka, kwasy organiczne oraz mikroelementy (żelazo, cynk, mangan i miedź) i makroelementy (azot, fosfor, siarka, potas, wapń i magnez).

Majeranek to roślina jednoroczna. Wyrasta średnio do 30 cm wysokości. Łodygi ma wzniesione i silnie rozgałęzione. Liście są drobne, szarozielone, kształtu jajowatego. Kwiaty są niepozorne, małe, o szaro-białym kolorze, gęsto skupione w kwiatostanach na szczytach pędów. Roślina kwitnie od czerwca do września. Ma silny, aromatyczny zapach i gorzki, korzenny smak.

Jakie zioła lecznicze znalazły zastosowanie w medycynie staropolskiej? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Medycyna staropolska - zioła lecznicze. Źródło: W dobrym stylu

Na co pomaga majeranek?

Rośliny zielarskie takie jak majeranek od lat cieszą się dużym zainteresowaniem konsumentów nie tylko jako aromatyczne przyprawy, ale i cenne środki lecznicze. Herbatę z majeranku zaleca się spożywać osobom wykazującym tendencję do szybkiego przeziębiania się, mającym zimne ręce i stopy oraz problemy z żołądkiem. Należy ją pić codziennie, zwłaszcza w okresie od listopada do kwietnia. Zioło to doskonale sprawdza się w profilaktyce grypy i kataru. Pomaga w leczeniu chorych zatok i bólu gardła oraz działa uodparniająco. Wykazuje właściwości napotne i przeciwkaszlowe. Pomaga przy zaflegmieniu dróg oddechowych. Ułatwia oddychanie i oczyszcza nos. Do przygotowania herbaty z majeranku na kaszel potrzebne są: 25 g majeranku, 25 g skrzypu, 20 g liści orzecha włoskiego, 10 g kwiatów storczyka i 20 g kwiatów lipy. Łyżkę stołową mieszanki ziołowej zalewa się l szklanką wrzątku i odstawia pod przykryciem na 15–20 min. Herbatę trzeba spożywać ciepłą. Można ją dosłodzić do smaku miodem.

Z kolei napar z majeranku rozgrzewa krew, przynosi przyjemne uczucie ciepła i ulgę w bólach reumatycznych i bólach głowy. Żeby go przygotować, należy wsypać 1 stołową łyżkę majeranku do 2 szklanek wrzącej wody. Gdy gotująca się woda uniesie majeranek do góry, ściąga się naczynie z ognia i pozostawia pod przykryciem na kwadrans. Po tym czasie napar jest gotowy do użycia.

Majeranek leczy bezsenność. Należy z rana 300 g zioła zagotować w 3 l wody i pozostawić pod przykryciem do wieczora. Taki wyciąg majerankowy dodaje się wieczorem do kąpieli, która nie powinna być dłuższa niż 20 minut.

Warto przyrządzić także olejek majerankowy przez dodanie suszonego ziela do oliwy z oliwek. Doskonale sprawdza się on przy zatkanym nosie u niemowląt i dzieci. Można wykorzystać go także do smarowania skroni podczas bólu głowy. Olejek majerankowy ma szerokie zastosowanie w aromaterapii, np. w kąpielach, inhalacjach i masażach.

Dowiedzcie się, jakie zioła mogą wam pomóc na ból głowy:

Zobacz film; Medycyna staropolska - produkty na przeziębienie. Źródło: W dobrym stylu

Majeranek – zastosowanie lecznicze

Zastosowanie zioła w lecznictwie jest ogromne. Wykorzystywane jest wspomagająco w chorobach żołądka i wątroby. Majeranek jest doskonałym środkiem na odchudzanie. Stymuluje procesy trawienne, zwiększając wydzielanie soków żołądkowych. Ponadto wykazuje właściwości wiatropędne. Ma łagodne działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie jelit i przeciwzapalne na błony śluzowe przewodu pokarmowego. Obniża wydzielanie kwasu solnego. Łagodzi uczucie ciężkości na żołądku, niestrawność i zgagę.

Z połączenia 150 g majeranku, 100 g kminku, 50 g macierzanki, 50 g bazylii i 20 g pieprzu białego powstaje doskonała zdrowotna mieszanka. Połączenie to likwiduje stany zapalne narządów wewnętrznych i stosowane jest na problemy układu trawiennego. Zmniejsza nadmierną fermentację treści żołądka i polecane jest przeciw biegunkom. Ponadto wzmacnia pamięć, koi nerwy i łagodzi osłabienie.

Majeranek – właściwości lecznicze

Majeranek posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwdepresyjnie, przeciwtrądzikowo, uspokajająco, rozluźniająco, rozgrzewająco, przeciwbólowo, leczy stany lękowe, niepokój i znużenie, obniża ciśnienie krwi, rozszerza naczynia krwionośne i wzmaga system immunologiczny. Majeranek jest pomocny także w regulowaniu cyklu miesiączkowego i działa korzystnie przy zespole policystycznych jajników.

Inhalacja z majeranku

Majeranek wykorzystuje się do inhalacji, które pomocne są przy uporczywym kaszlu i katarze. Ponadto działają odkażająco, wykrztuśnie, przeciwbakteryjnie, nawilżająco i regenerująco na drogi oddechowe.

Do przygotowania inhalacji potrzebne będą: nieduże naczynie, do którego wlewa się pół litra gorącej wody i dodaje 2 łyżki stołowe suszonego majeranku. Należy pochylić głowę nad miską (około 30–40 cm nad wodą) i przykryć ją ręcznikiem. Inhalacje najlepiej wykonywać codziennie przez tydzień.

Czy wiesz, jak zdrowo się odżywiać? Sprawdź swoją wiedzę!

Odpowiedz na 7 pytań
Rozpocznij quiz

Bibliografia:

1. Leśnicka M., Zielska, zioła i ziółka, Gdańsk, Tower Press, 2000.

2. Treben M., Apteka Pana Boga. Porady i praktyka stosowania ziół leczniczych, Warszawa, Ex Libris, 2015.

3. Nowak D., Uprawiamy rośliny zielarskie, Poznań, Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, 2016.

4. Nurzyńska-Wierdak R., Rożek E., Bolanowska K., Plon i jakość ziela melisy, majeranku oraz tymianku w zależności od sposobu uprawy w pojemnikach, „Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska”, 2012, XXII(2), s. 1–11.

5. Dzida K., Jarosz Z., Plonowanie i skład chemiczny majeranku ogrodowego (Origanum Majorana L.) w zależności od zróżnicowanego nawożenia azotowo-potasowego, „Acta Agrophysica”, 2006, 7(3), s. 561–566.

6. Rumińska A., Poradnik plantatora ziół, Poznań, PWRiL,1991.

7. Sarwa A., Wielki leksykon roślin leczniczych, Warszawa, KiW, 2001.

8. Strzelecka H., Kowalski J., Encyklopedia zielarstwa i ziołolecznictwa, Warszawa, PWN, 2000.

9. Newerli-Guz J., Przeciwutleniające właściwości majeranku ogrodowego Origanum majorana L., „Problemy Higieny i Epidemiologii”, 2012, 93(4), s. 834–837.

Data aktualizacji: 29.11.2018,
Opublikowano: 24.07.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej