Lubisz grillować? Dowiedz się jak robić to smacznie i zdrowo

Fot: Willie B. Thomas / gettyimages.com

Polacy uwielbiają grillować. Na ruszt wrzucamy praktycznie wszystko – mięso, warzywa, a nawet pieczywo. To pierwsze zazwyczaj marynujemy w gotowych już marynatach. Niestety to, co ma ułatwić nam zadanie i poprawić smak naszego jedzenia wcale nie działa na naszą korzyść. Zatem jak marynować i jak grillować, aby sobie nie zaszkodzić?

W Polsce każdego roku rozpoznaje się ok. 17 tysięcy nowych zachorowań na raka jelita grubego, a każdego dnia z jego powodu umiera 28 osób. Tym samym zajmujemy pierwsze miejsce w Europie. Co te ponure statystyki mają wspólnego z grillowaniem? Okazuje się, że bardzo dużo. Badania jednoznacznie pokazują, że dieta bogata w czerwone mięso – zwłaszcza to grillowane czy smażone - to najprostsza droga do rozwoju raka jelita grubego. Ale problemem jest nie tylko sama obróbka mięsa, ale także to, czym je przyprawiamy. 

Czy grillowane jedzenie jest groźne dla zdrowia? Zobacz nasz film i poznaj opinię eksperta:

Zobacz film: Potrawy z grilla a rak jelita grubego. Źródło: Co nas truje?

Co z tą marynatą?

Największą zaletą grillowania jest to, że trwa ono stosunkowo krótko i nie jest skomplikowane. Wystarczy dobrze rozgrzany ruszt i odpowiednio doprawione mięso. Do tej ostatniej czynności, aby zaoszczędzić jeszcze więcej czasu – używamy gotowych już marynat. Czy to dobre rozwiązanie? Niekoniecznie. Kupna przyprawa ma w swoim składzie przede wszystkim wodę – co ciekawe, kiedy robimy marynatę sami zazwyczaj nie używamy jej wcale. Producenci dodają do niej bardzo dużo soli, która podnosi ciśnienie oraz zatyka tętnice, co zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia udaru mózgu, miażdżycy czy zawału serca.

W gotowych marynatach nie brakuje glutaminianu sodu, który wzmacnia smak, oraz konserwantów, dzięki którym marynata dłużej zachowuje trwałość. Reszta to odrobina przypraw (rozmaryn, gorczyca, papryka oraz chili) i suszonych warzyw. Do zagęszczenia gotowych marynat bardzo często używa się gumy ksantanowej, która choć naturalna, to powstaje z białek pszenicy lub soi, a te u osób uczulonych mogą wywołać nieprzyjemną reakcję alergiczną. Podobnych problemów mogą przysporzyć także inne konserwanty, które trafiają do gotowych mieszanek. 

Co gorsza, trzeba sobie zdawać sprawę, że groźne dla naszego zdrowia związki znajdują się także w ketchupie czy sosach, po które tak chętnie sięgamy podczas grillowania.

Co znajduje się w gotowej marynacie do mięsa? Odpowiedź znajdziesz w filmie:

Zobacz film: Zobacz jakie składniki znajdziesz w marynacie do grilla. Źródło: Co nas truje?

Marynata – zrób ją sam!

Grillowanie nie jest najzdrowszym sposobem przygotowywania posiłków, zwłaszcza jeśli robimy to źle. Niedźwiedzią przysługę wyrządzamy sobie już na samym początku – tj. korzystając z gotowych mieszanek lub kupując już zamarynowane mięso. W obu przypadkach dostarczamy sobie ogromnej ilości konserwantów, wzmacniaczy smaku i soli. Taka mieszanka w najlepszym wypadku zafunduje nam jedynie niestrawność, w najgorszym – zwłaszcza jeśli często wybieramy drogę na skróty – przyczyni się do rozwoju choroby nowotworowej lub poważnych problemów z układem krążenia.

Marynatę do mięsa najlepiej jest przygotowywać samemu ze składników, które nie tylko nadadzą mu wyśmienitego smaku, ale i ochronią organizm przed szkodliwym działaniem pyłów, które wytrącają się podczas grillowania.

Jak przygotować zdrową marynatę do mięsa? Sprawdzony przepis podaje w filmie Katarzyna Bosacka:

Zobacz film: Przepis na zdrową marynatę do mięsa. Źródło: Co nas truje?

Grilluj z głową!

Nawet najlepsza marynata nie uratuje naszego zdrowia, jeśli będziemy grillować w niewłaściwy sposób. Wszystkie te najbardziej niebezpieczne – i co gorsza rakotwórcze – związki wytwarzają się wtedy, kiedy w bardzo wysokiej temperaturze łączą się ze sobą tłuszcz i dym, który towarzyszy spalaniu węgla drzewnego czy brykietu. Kontaktu z toksynami można uniknąć na dwa sposoby. Pierwszy z nich to zakup droższego grilla gazowego lub elektrycznego. Drugi to korzystanie z aluminiowych tacek, które zatrzymują tłuszcz i nie dopuszczają do jego ściekania.

Data aktualizacji: 20.07.2018,
Opublikowano: 18.07.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej