Lubisz czosnek? Sprawdź, co można z niego przygotować!

Fot: Lucy Lambriex / gettyimages.com

Czosnek nie tylko poprawia odporność, ale także doskonale wzmacnia smak potraw. Co można przygotować na jego bazie? Do jakich dani będzie pasował? Poniżej znajdziecie kilka sprawdzonych przepisów.

Czosnek to warzywo, które budzi spore kontrowersje. Jedni go uwielbiają i wzbogacają nim niemal każdą potrawę. Drugich odstrasza już sam zapach i unikają go jak ognia. Mimo że zdania co do czosnku są podzielone, to pewne jest, że warzywo stanowi kopalnię substancji, które mają korzystny wpływ na zdrowie.

Liczne badania pokazują, że czosnek to jeden z najsilniejszych naturalnych antybiotyków. Nie tylko pomaga wyleczyć infekcję, która już się pojawiła, ale przede wszystkim wzmacnia i chroni organizm przed kolejną chorobą. Warto o tym pamiętać, zwłaszcza teraz, kiedy cały świat walczy z pandemią i przygotowuje się na drugą falę zakażeń koronawirusem SARS-CoV-2.

Dla tych, którzy dodają czosnek do wszystkiego i dla tych, którzy chcą się dopiero do niego przekonać mamy kilka przepisów, które -być może - pozwolą wam spojrzeć na to warzywo trochę z innej strony.

Przepisy na dania z czosnkiem

Krem czosnkowy

Składniki:

  • bulion drobiowy ok. 400ml;
  • 3 średnie ziemniaki;
  • 1 cebula;
  • 10 ząbków czosnku;
  • małą śmietanę 12 proc.;
  • grzanki: pokrojona bułka lub chleb i upalona na patelni.

Przygotowanie

Cebulę i czosnek smażymy w garnku na małym ogniu. Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone wcześniej w kostkę. Po około 2 minutach dodajemy posiekany czosnek. Wszystko razem smażymy, uważamy, żeby nie spalić czosnku. Do warzyw dodajemy bulion i doprowadzamy danie do wrzenia. Gotujemy około 10-12 minut. Jeśli ziemniaki są miękkie całość blendujemy i dodajemy śmietanę.

Roladki z tortilli z sosem czosnkowym

  • 2 placki tortilli;
  • szynka;
  • kilka pasków papryki;
  • ogórek świeży;
  • sałata/rukola.

Sos czosnkowy:

  • 3 łyżki majonezu;
  • 3 ząbki czosnku;
  • łyżka soku z cytryny;
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego;
  • sól i pieprz.

Na plaski talerz wykładamy szynkę, paprykę, ogórki oraz sałatę. Polewamy sosem czosnkowym (wszystkie składniki mieszamy, czosnek siekamy drobno, doprawiamy solą i pieprzem). Zawijamy tortille w rulon i kroimy na mniejsze kawałki.

Dlaczego warto jeść czosnek? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Dlaczego warto jeść czosnek? Źródło: X-Bank Gallery

Data aktualizacji: 11.09.2020,
Opublikowano: 07.09.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej