Liście laurowe – właściwości lecznicze, skutki uboczne, przepisy.

Fot: nedim_b / fotolia.com

Liść laurowy to nie tylko aromatyczna przyprawa, ale także ziele o wielu właściwościach leczniczych. Produkty takie jak olej laurowy czy napar z liści laurowych stosuje się w terapii chorób stawów, w łagodzeniu trądziku, a nawet jako wsparcie w leczeniu cukrzycy. 

Lecznicze właściwości liści laurowych znane były już w starożytności. Powszechnie stosowano je na rozmaite dolegliwości w antycznej Grecji i Rzymie. Liście pozyskuje się z drzew laurowych, które spotyka się przede wszystkim na południu Europy i na terenie północnej Afryki. Po wysuszeniu ziele stosowane jest jako aromatyczna przyprawa, dodawana do potraw. Wykorzystuje się je także jako surowiec do produkcji kosmetyków, maści i leków. Olej i wywar z liści laurowych to specyfiki, z których korzysta medycyna naturalna, przypisując zielu właściwości lecznicze i oczyszczające.

Liście laurowe są m. in. wykorzystywane w przygotowaniach zup. Zobaczcie, jaki wywar jest najzdrowszy:

Zobacz film: Jaki wywar na zupę jest najzdrowszy? Źródło: Wiem, co jem

Liść laurowy – właściwości lecznicze

Liście laurowe są bogate w następujące substancje:

  • olejki eteryczne – cyneol, geraniol, terpeny,
  • garbniki,
  • flawonoidy,
  • gorycze,
  • pektyny,
  • żywice,
  • witaminy A i C, niacynę, ryboflawinę, pirydoksynę, kwas pantotenowy,
  • kwas foliowy,
  • minerały: potas, wapń, mangan, żelazo, miedź, selen, cynk, magnez.

Napar z liści laurowych stosuje się w medycynie naturalnej między innymi jako środek:

  • detoksykujący,
  • napotny,
  • oczyszczający,
  • obniżający poziom cukru we krwi,
  • moczopędny,
  • wspomagający trawienie i pracę wątroby.

Wywar stosuje się także zewnętrznie, w pielęgnacji skóry problematycznej. Łagodzi on stany zapalne, koi podrażnioną skórę, redukuje łupież. Olej laurowy działa rozgrzewająco, dzięki czemu pozwala na łagodzenie bólu towarzyszącego reumatyzmowi i artretyzmowi.

Olej, napar, wywar z liści laurowych – przeciwwskazania i skutki uboczne

Substancje lecznicze bazujące na liściach laurowych, mają bardzo silne działanie. Spożywane w zbyt dużych ilościach mogą mieć działanie toksyczne. Objawy zatrucia to przede wszystkim dolegliwości żołądkowo-jelitowe. W skrajnych przypadkach przedawkowania naparu z liści laurowych może dojść do krwotoku wewnętrznego.

Napar należy spożywać bardzo ostrożnie i nie dłużej niż przez kilka dni. Optymalny czas kuracji to zwykle 3-5 dni.

Ze względu na bardzo intensywne działanie naparu nie powinny spożywać kobiety w ciąży i karmiące piersią, dzieci oraz osoby starsze.

Liść laurowy – zastosowanie

Substancje lecznicze przygotowane z liści laurowych wykorzystuje się w leczeniu następujących chorób i dolegliwości:

  • reumatyzm,
  • zwyrodnienia stawów i kości,
  • zapalenie stawów,
  • cukrzyca,
  • bóle żołądka,
  • niestrawność,
  • zatrucie, kac,
  • nadwaga,
  • infekcje dziąseł i języka,
  • chrypka, utrata głosu,
  • przeziębienie i grypa,
  • zapalenie oskrzeli,
  • suchy kaszel,
  • trądzik,
  • grzybica,
  • łupież,
  • łuszczyca,
  • trudno gojące się rany.

Jak wyrobić sobie zdrowe nawyki żywieniowe? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN

Stosowanie liści laurowych

  • Zapalenie oskrzeli i kaszel: 10-15 liści wsyp do niewielkiego garnka i zalej szklanką wody. Doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj przez około 5 minut, następnie odcedź. Gorące liście zawiń w gazę i połóż na klatce piersiowej. Całość przykryj ręcznikiem lub kocem. Zabieg możesz powtarzać 3-4 razy dziennie.
  • Grypa lub przeziębienie: 4-5 liści laurowych i łyżkę skórki pomarańczowej umieść w dzbanku i zalej 1 litrem zimnej wody. Całość odstaw w suche i ciemne miejsce na co najmniej 5 godzin. Miksturę spożywaj małymi łykami, 3-5 razy w ciągu dnia. Nie stosuj kuracji przez dłużej niż 5 dni.
  • Zapalenie dziąseł, stany zapalne w jamie ustnej: 10-15 liści laurowych zalej 250 ml wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 5 minut. Odcedź i ostudź płyn. Naparu używaj do płukania jamy ustnej – 2-3 razy w ciągu dnia.
  • Bóle reumatyczne i artretyczne:

Rozgnieć 30 g liści laurowych (najlepiej przy pomocy moździerza) i umieść w butelce z ciemnego szkła. Ziele zalej 200 ml oleju lnianego, z pestek winogron lub słonecznikowego. Zakręć butelkę i odstaw na 10 dni w ciemnym i suchym miejscu. Następnie odcedź olejek na drobnym sitku. Oleju laurowego używaj do nacierania bolących miejsc.

Zobacz także: Olejek rozmarynowy – zdrowotne i kosmetyczne właściwości olejku z rozmarynu

Łyżeczkę rozdrobnionych liści laurowych zalej wrzątkiem i parz pod przykryciem przez 5 minut. Następnie przelej płyn do termosu i odstaw na 5 godzin. Po upływie tego czasu odcedź napar. Płyn pij powoli, po kilka łyków co 15-20 minut przez 12 godzin. Kurację stosuj przez 3 dni.

  • Łupież: 5 liści laurowych zalej szklanką wrzącej wody, przykryj i odstaw na 30 minut. Następnie odcedź płyn na sicie i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Naparu używaj jako płukanki do włosów: po umyciu i spłukaniu szamponu, polewaj nią włosy i skórę głowy. Nie spłukuj.
  • Trądzik i stany zapalne skóry: 2 łyżki liści laurowych umieść w szklanej buteleczce lub słoiku. Ziele zalej 200 ml oleju ze słodkich migdałów. Szczelnie zakręć pojemnik i odstaw na 30-40 dni. Po tym czasie odcedź płyn i dokładnie wyciśnij liście. Olejek nanoś na zmienioną chorobowo skórę – możesz stosować go na skórze twarzy, ciała, a także głowy.
  • Nadwaga: 3 liście laurowe umieść w filiżance. Dodaj do nich 1 laskę cynamonu oraz 1 łyżkę zielonej herbaty. Składniki zalej wrzącą wodą i odstaw na 10-15 minut. Po tym czasie odcedź płyn. 1 filiżankę herbaty podziel na 3 porcje – pierwszą z nich wypijaj na czczo, drugą po zjedzeniu pierwszego posiłku, a trzecią przed pójściem spać. Kurację odchudzającą stosuj maksymalnie przez 7 dni.

Czy wiesz, jak zdrowo się odżywiać? Sprawdź swoją wiedzę!

Odpowiedz na 7 pytań
Rozpocznij quiz


Data aktualizacji: 09.12.2018,
Opublikowano: 18.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Jakimi ziołami leczyć popularne dolegliwości? Ekspert radzi

Coraz częściej obserwujemy zainteresowanie pacjentów naturalnymi metodami leczniczymi, profilaktyką lub wspomaganiem terapii. Zioła są z pozoru bezpiecznie, ale źle użyte i nieprawidłowo dobrane, mogą nam zaszkodzić. Pamiętajmy, że oprócz właściwości  leczniczych ziół, to większość trucizn pochodzi ze świata roślin. Przed zastosowaniem ziół, zawsze warto sięgnąć po poradę farmaceuty lub lekarza biegłego w temacie fitoterapii.

Czytaj więcej
Olej z wiesiołka – właściwości i zastosowanie

Okazuje się, że wszystko, co najlepsze dla naszego organizmu, znajduje się w roślinach. Wśród ogromu gatunków o prozdrowotnych właściwościach znajduje się wiesiołek – rozpowszechniona roślina rosnąca dziko na łąkach, polach i nieużytkach. Olej tłoczony z tej rośliny od wieków wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. Jakie właściwości i zastosowanie ma olej z wiesiołka? Dlaczego spośród wielu produktów dostępnych na rynku warto sięgnąć po olej marki Oleofarm? Sprawdź!

Czytaj więcej
Co to jest bertram lekarski? Właściwości lecznicze i zastosowanie zioła

Bertram lekarski to z wyglądu przypominające rumianek zioło, które znane jest głównie z tego, że uznawane jest za jedną z przypraw św. Hildegardy z Bingen. Ma szerokie zastosowanie lecznicze. Pomaga na różne dolegliwości i stany chorobowe, m.in. wzmacnia odporność, oczyszcza krew, reguluje procesy trawienne, a także wspomaga pamięć i koncentrację.

Czytaj więcej
Kalaryjski masaż stopami – co go wyróżnia? Technika wykonania, efekty, wskazania

Kalaryjski masaż stopami uważany jest za jeden z bardziej odprężających zabiegów. Charakteryzuje się nietuzinkową techniką opracowywania mięśni. Masażysta stymuluje punkty witalne i kanały energetyczne pacjenta za pomocą jednej stopy. Sam jest podwieszony na linie.

Czytaj więcej
Maść niedźwiedzia - jak działa i kiedy warto ją stosować?

Maść niedźwiedzia jest naturalnym preparatem zawierających liczne ekstrakty z ziół. Choć polecana jest głównie sportowcom, sprawdzi się w każdej domowej apteczce jako preparat rozgrzewający, przeciwbólowy i przyspieszający regenerację przeciążonych mięśni.

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Rumianek pospolity - zastosowanie i właściwości lecznicze popularnego zioła. Znana dietetyczka poleca!

Rumianek bardzo często stosowany jest jako roślina lecznicza. Jego właściwości łagodzą m.in. bóle brzucha i wspomagają trawienie. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, np. przy zapaleniu dolnych dróg moczowych. Stosowany jest także w kosmetyce.

Czytaj więcej
Datura (bieluń dziędzierzawa) – trująca roślina o działaniu narkotycznym

Datura jest rośliną pochodzącą z Meksyku, jednak obecnie występuje również w Europie oraz Ameryce Północnej. Datura charakteryzuje się ładnymi, lejkowatymi kwiatami, dlatego stała się popularna, m.in., jako kwiat ogrodowy i balkonowy. Bieluń dziędzierzawa coraz bardziej znany jest również ze swoich narkotycznych właściwości, w szczególności wśród eksperymentującej młodzieży.

Czytaj więcej
Zioła na zaparcia – jakie najlepiej wybrać, aby szybko i skutecznie poradzić sobie z problemem?

Zioła na zaparcia skutecznie usuwają nieprzyjemne uczucie ciężkości i pełności w brzuchu. Dodatkowo likwidują często towarzyszące zaparciom wzdęcia i bolesność brzucha. Najbardziej skutecznymi ziołami są mięta pieprzowa, senes, siemię lniane.

Czytaj więcej
Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

Czytaj więcej