Lecytyna sojowa: właściwości, gdzie szukać i jak dawkować?

Fot.: MIGUEL GARCIA SAAVED / stock.adobe.com

Lecytyna sojowa to grupa naturalnych związków chemicznych, a w szczególności fosfolipidów oraz steroli. Pozyskiwana jest z soi, rośliny strączkowej znanej ze swoich prozdrowotnych właściwości od tysięcy lat. Regularne zażywanie lecytyny sojowej poprawia pamięć, pracę wątroby.

Lecytyna sojowa nie jest pojedynczą substancją, lecz mieszaniną związków, w których dominuje fosfatydylocholina. Lecytyna sojowa dostarcza wielu związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Należy pamiętać, że stosowanie lecytyny sojowej w niektórych przypadkach może mieć skutki uboczne.

Lecytyna sojowa a soja

Lecytyna jest naturalnie występującą grupą związków w organizmie, obecną w każdej komórce błony komórkowej. Jak informują dietetycy, duże stężenie lecytyny można znaleźć również w tkance nerwowej oraz w mózgu. W skład lecytyny wchodzą związki fosfolipidowe, związki glikolipidowe, sterole roślinne, triglicerydy oraz w mniejszej ilości również kwasy tłuszczowe.

Lecytyna po raz pierwszy została wyekstrahowana z żółtek kurzych jaj. Dobrym źródłem tej grupy związków chemicznych są także podroby, kiełki pszenicy oraz suche nasiona roślin strączkowych. W niewielkich ilościach lecytyna sojowa jest obecna w rybach morskich oraz rzepaku.

Jednym ze źródeł lecytyny może być soja. Pozyskiwana z niej substancja określana jest lecytyną sojową. Soja to roślina strączkowa, występująca naturalnie na terenie Azji, gdzie jest uprawiana od blisko 5000 lat. Lecytyna sojowa wytwarzana jest z nasion, które są bogate w składniki odżywcze. Soja jest powszechnie wykorzystywanym produktem w diecie wegańskiej oraz wegetariańskiej, ponieważ stanowi źródło cennego białka. W soi można znaleźć fitoestrogeny (substancje zalecane kobietom cierpiącym na objawy menopauzy) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.

Zobacz film: Skąd pochodzi soja? Źródło: Wiem, co jem

Właściwości lecytyny sojowej (funkcje w organizmie)

W lecytynie sojowej znajduje się cholina. Związek ten należy do grupy fosfolipidów. Jest składnikiem wszystkich błon komórkowych w organizmie. Zapotrzebowanie na cholinę występuje już od urodzenia, ponieważ odgrywa on ważną rolę w kształtowaniu się układu nerwowego. Ponadto cholina wraz z kwasem foliowym przeciwdziałają rozwojowi miażdżycy oraz innych chorób układu krążenia. Jak wyjaśniają lekarze, niedobory choliny w organizmie skutkują skłonnością do gromadzenia się cholesterolu i triglicerydów wątrobie. W skrajnych sytuacjach brak tego związku wywołuje zaparcia, bóle głowy, a nawet stany lękowe. Uważa się, że lecytyna sojowa jest jednym z najlepszych źródeł choliny. Regularne dostarczanie choliny z lecytyny sojowej poprawia metabolizm cholesterolu. Cholina przyczynia się do wytwarzania osłonek mielinowych, chroniących komórki nerwowe. Jest również niezbędna do syntezy neuroprzekaźnika mózgowego – acetylocholiny. Odpowiednia suplementacja choliny z lecytyny sojowej znacznie przyczynia się do poprawy pamięci, ułatwiając procesy zapamiętywania.

Suplementacja lecytyny sojowej za sprawą zawartego w niej inozytolu umożliwia zwiększenie wrażliwości na serotoninę, co również wpływa na wzrost sprawności umysłowej. Inozytol, podobnie jak cholina, należy do składników błon komórek nerwowych. Lecytyna sojowa zalecana jest w stanach depresji, w celu poprawy sprawności umysłowej (koncentracji, pamięci), regeneracji i usprawnienia czynności wątroby oraz pęcherzyka żółciowego. Lecytyna sojowa znalazła również zastosowanie jako istotny suplement diety w neuropatii cukrzycowej, ponieważ w przebiegu tej choroby dochodzi do utraty funkcji nerwowych, a inozytol obecny w lecytynie sojowej wzmacnia przewodzenie sygnałów nerwowych. Lekarze zalecają stosowanie lecytyny sojowej w czasie ciąży, laktacji oraz pomocniczo w przebiegu chorób zaburzających pracę układu nerwowego. Lecytyna sojowa jest polecana także osobom cierpiącym z powodu chorób sercowo-naczyniowych.

Kontrowersje wokół lecytyny sojowej – skutki uboczne

Lecytyna sojowa jest składnikiem wielu produktów spożywczych, a dodawanie jej do żywności wzmacnia trwałość i jakość, przy jednoczesnym zmniejszeniu kosztów produkcji danego produktu. Lecytyna sojowa może występować na etykietach żywności pod oznaczenie E322. Producenci żywności stosują ją np. w celu uzyskania lepszej konsystencji ciasta bądź właściwej miękkości skórki w pieczywie. Lecytyna sojowa zawarta w pączkach sprawia, że zjedzony smakołyk wydaje się mniej tłusty. Dodawana do czekolady, umożliwia zapewnienie wyrobom większej gładkości oraz aksamitności. Niestety, lecytyna sojowa używana jako dodatek spożywczy E322 jest w większości przypadków pozyskiwana w postaci produktu ubocznego w procesie produkcji oleju.

Uprawy soi, z której pochodzi lecytyna sojowa, bardzo często są poddawane modyfikacji genetycznej, co może wpłynąć na szkodliwość długotrwałego stosowanie tego związku. Zawarta w lecytynie sojowej cholina, choć ma wiele prozdrowotnych właściwości, może być przekształcana w szkodliwy dla zdrowia gaz – trimetyloaminę (TMA). Zanieczyszczona lecytyna sojowa może wywołać zmiany skórne (m.in. wysypki), zanik łaknienia, biegunki, nudności, wymioty, uczucie dezorientacji, problemy z dokładnym widzeniem oraz przyczyniać się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi.


Data aktualizacji: 07.12.2018,
Opublikowano: 24.01.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej