Lawenda – jakie posiada właściwości zdrowotne i lecznicze? Składniki kwiatów lawendy

Fot. Grafvision / stock.adobe.com

Kwiat lawendy dostarcza wielu substancji aktywnych, które wykazują korzystny wpływ na zdrowie. Działają przeciwzapalnie, odkażająco oraz przeciwnowotworowo. Lawenda wykorzystywana jest w zwalczaniu bólów mięśni i stawów, a także dolegliwości trawiennych. 

Lawenda jest rośliną o szerokim zastosowaniu w przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym. Wykazuje liczne właściwości zdrowotne, m.in. łagodzi ból, działa przeciwgrzybiczo i wspomaga pracę układu trawiennego. Wykorzystywana jest również w świecie kulinarnym, np. jako dodatek do wytrawnych dań.

Lawenda – co zawierają kwiaty tej rośliny?

Lawenda jest rośliną, którą można uprawiać w domu. Ceniona jest nie tylko za swój wygląd i zapach, ale również za wykazywane właściwości prozdrowotne, lecznicze i odżywcze. Kwiaty lawendy są źródłem wielu składników wywierających korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Wśród nich znajdują się garbniki należące do substancji aktywnych obecnych w ziołach leczniczych. Działają antybakteryjnie, przeciwzapalnie, a także łagodzą dolegliwości skórne i pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu trawiennego. Pożądanymi składnikami obecnymi w kwiatach lawendy są także sole mineralne oraz kwasy organiczne. Innymi substancjami aktywnymi występującymi w lawendzie są:

  • fitosterole przyczyniające się m.in. do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu,
  • antocyjany, czyli związki o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym, przeciwnowotworowym, przeciwmiażdżycowym, a także antyalergicznym,
  • triterpeny o właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwnowotworowych.

Z kwiatów lawendy wąskolistnej pozyskuje się olejek eteryczny posiadający bardzo złożoną budowę. Jest on szeroko wykorzystywany w aromaterapii oraz w leczeniu różnych schorzeń i dolegliwości. Wywiera korzystny wpływ na układy: oddechowy, nerwowy, pokarmowy, moczowy oraz krążenia.

Właściwości zdrowotne i lecznicze lawendy

Właściwości lawendy od dawna znajdują szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Lawenda, a dokładnie olejek lawendowy pozyskiwany z tej rośliny wykazuje właściwości antyseptyczne (inaczej odkażające), przeciwzapalne oraz bakteriobójcze. 

Wykorzystuje się ją w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych – zapalenia gardła, migdałków, oskrzeli. Olejek lawendowy wspomaga również leczenie astmy i grypy. Lawenda wspomaga funkcjonowanie układu immunologicznego, przyczyniając się do wzmocnienia odporności organizmu. Związki aromatyczne obecne w olejku lawendowym wykazują korzystny wpływ na układ nerwowy. Działają uspokajająco, wyciszająco oraz łagodzą napięcie nerwowe i skutki stresu. Lawenda wykorzystywana jest w leczeniu bezsenności, gdyż ułatwia zasypianie i likwiduje zaburzenia snu. 

Składniki kwiatów i liści lawendy są pomocne przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego. Przyczyniają się do pobudzenia wydzielania soków żołądkowych i żółci, a tym samym regulują procesy trawienne. Działają łagodząco na kolki, wzdęcia, polepszają apetyt, a także przyspieszają perystaltykę jelit zapobiegając uciążliwym zaparciom. Olejek lawendowy wykorzystywany jest w leczeniu różnego rodzaju bólów: mięśniowych, stawowych oraz reumatycznych. Łagodzi fizyczne objawy związane z nadmiernym stresem, takie jak: napięcie mięśniowe, bóle głowy i migreny. Lawenda działa moczopędnie, przyczyniając się do oczyszczania dróg moczowych, a tym samym zapobiegając infekcjom bakteryjnym układu moczowego. Dzięki właściwościom przeciwgrzybicznym i odkażającym lawenda stosowana jest również w leczeniu chorób skórnych. Przyspiesza proces gojenia się ran oraz regeneracji naskórka. Olejek lawendowy wykorzystywany jest w leczeniu trądziku oraz w pielęgnacji skóry wrażliwej i włosów.

Kiedy i do czego przyda się nam lawenda? Odpowiedz znajdziesz w naszym filmie: 

Zobacz film: Lawenda dla urody właściwości i zastosowanie.  Źródło: Dzień Dobry TVN

Zastosowanie lawendy

Lawenda znajduje zastosowanie w przemyśle perfumeryjnym, kosmetycznym oraz farmaceutycznym. Olejek lawendowy wykorzystywany jest w aromaterapii, której celem jest odprężenie się, usprawnienie krążenia, pobudzenie układu odpornościowego oraz zwalczenie dolegliwości bólowych. Przy użyciu olejku lawendowego wykonuje się masaże relaksacyjno-lecznicze, które łagodzą napięcie mięśniowe oraz likwidują bóle mięśni i stawów. Napar z lawendy i olejek stosuje się również w aromatycznych kąpielach oraz w przygotowywaniu kompresów, które przyczyniają się do rozszerzania naczynek krwionośnych skóry i działają przeciwbólowo. 

W leczeniu infekcji dróg moczowych, zwłaszcza w stanach zapalnych pęcherza moczowego wskazane jest picie naparów z lawendy, które działają moczopędnie i przyspieszają eliminację bakterii z układu moczowego. Przy infekcjach górnych dróg oddechowych zastosowanie mają inhalacje z użyciem olejku lawendowego. Inhalację można przeprowadzić samodzielnie w domu. Wystarczy do miski z gorącą wodą dodać 5-10 kropli olejku. Głowę przykrywa się ręcznikiem i nachyla się ją nad miską, wdychając unoszące się opary.

W okresie jesienno-zimowym zaleca się stosowanie nalewki lawendowej, która wzmacnia odporność organizmu i chroni przed przeziębieniem oraz grypą. Przy migrenach oraz problemach z zasypianiem wskazane jest wmasowywanie kropli olejku lawendowego w okolice skroni lub zapalenie kominka aromaterapeutycznego. Lawenda jest częstym składnikiem toników i kremów przeznaczonych do pielęgnacji cery trądzikowej i wrażliwej. Dodawana jest również do preparatów służących pielęgnacji skóry głowy i włosów. Lawenda znajduje również zastosowanie w świecie kulinarnym. Znajduje się w przyprawach do mięs i warzyw, a także stanowi składnik herbat i syropów. Listkami lawendy można wzbogacać sosy sałatkowe, a kwiatami – lody, budynie, słodkie wypieki i galaretki owocowe. 

Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 07.10.2019,
Opublikowano: 31.10.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej