Lactobacillus rhamnosus GG jako probiotyk. Wskazania do stosowania

Fot. LightFieldStudios / Getty Images

Probiotyki to preparaty zawierające żywe kultury bakteryjne przyjazne mikroflorze organizmu człowieka. Najlepiej przebadanymi i najczęściej używanymi probiotykami są te, które w składzie mają szczepy Lactobacillus rhamnosus GG.

Lactobacillus rhamnosus GG dzięki swoim właściwościom wydają się idealnymi bakteriami do odbudowy flory po antybiotykoterapii. Z łatwością kolonizują one ludzki przewód pokarmowy i są odporne na kwas żołądkowy i żółć.

Czym jest Lactobacillus rhamnosus GG?

Lactobacillus rhamnosus GG to drobnoustrój przyjazny człowiekowi, należący do bakterii Gram-dodatnich, a dokładniej do pałeczek kwasu mlekowego. Jego najważniejszą i najkorzystniejszą funkcją jest hamowanie szkodliwych patogenów występujących w przewodzie pokarmowym, a dokładniej w jelicie. Stwierdzono, że szczep ten jest odporny na kwasy żółciowe oraz kwas żołądkowy i ma zdolność do kolonizowania przewodu pokarmowego człowieka, stanowi również barierę dla rozwoju innych patogenów, dlatego stosuje się go w odbudowie flory bakteryjnej oraz wspomagająco w leczeniu wielu chorób. Przy tym wszystkim Lactobacillus rhamnosus GG jest bezpieczny – w ekstremalnie rzadkich przypadkach może wykazywać działanie doprowadzające do objawów chorobowych, nie ma też działań niepożądanych. Może być przyjmowany zarówno przez dorosłych, jak i dzieci.

Pierwszy szczep Lactobacillus rhamnosus GG został wyizolowany w latach 80. XX wieku z przewodu pokarmowego zdrowego człowieka. GG z jego nazwy pochodzi od naukowców, którzy go opatentowali – Sherwooda Gorbacha oraz Barry’ego Goldina.

Probiotyki i prebiotyki, które wspierają odporność poznacie z filmu:

Zobacz film: Probiotyki i prebiotyki, które wspierają odporność. Źródło: Wiem, co jem, wiem, co kupuję

Lactobacillus rhamnosus GG – zastosowanie

Lactobacillus rhamnosus GG jest dotychczas najlepiej poznanym i przebadanym szczepem bakteryjnym flory fizjologicznej, co sprawia, że znalazł szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym.

Jego kolonie są dodawane do produktów takich jak jogurty oraz żywnościowe produkty fermentowane, w których pełni funkcję naturalnej substancji konserwującej. Lactobacillus rhamnosus GG jest głównym składnikiem probiotyków, czyli żywności czynnościowej lub też czynników biologicznych.

Probiotyk Lactobacillus rhamnosus – wskazania

Obecnie Lactobacillus rhamnosus GG jest jedynym szczepem bakterii, którego stosowanie jest poparte wieloma badaniami naukowymi, przez co probiotyki, które mają go w składzie, są chętnie polecane przez lekarzy i farmaceutów.

Zarejestrowane wskazanie do stosowania probiotyków zawierających bakterię Lactobacillus rhamnosus GG to przyjmowanie antybiotyków oraz czas po zakończeniu ich stosowania w celu odbudowy flory bakteryjnej przewodu pokarmowego, pochwy oraz ochrony przed wtórnymi zakażeniami grzybiczymi, wirusowymi oraz wtórnymi niedoborami witamin. Preparaty te znalazły zastosowanie także w leczeniu biegunek infekcyjnych, poantybiotykowych oraz występujących podczas podróży. Stosowanie probiotyków zaleca się również w zaburzeniach jelit o charakterze czynnościowym, zaparciach oraz zaburzeniach trawienia. Dowiedziono, że wspomaga ono odporność organizmu. Zażywanie probiotyków w wyżej wymienionych sytuacjach redukuje objawy ze strony przewodu pokarmowego, takie jak biegunka, wymioty i bóle brzucha.

Inne, mniej popularne zastosowanie szczepu Lactobacillus rhamnosus GG, to wspomaganie leczenia atopowego zapalenia skóry (AZS) oraz chorób alergicznych. Wydaje się także, że przyjmowanie probiotyków w przypadku nawracających infekcji oraz w czasie osłabienia odporności może przynosić korzyści. Suplementację zaleca się również osobom udającym się na wakacje do egzotycznych krajów o niskim standardzie higieny. Pozytywne efekty zaobserwowano także u osób z zaburzeniami czynnościowymi jelit – zespołem jelita drażliwego, ale każdy przypadek należy rozpatrywać indywidualnie, ponieważ czasami może dojść do zaostrzenia objawów u tych chorych, którzy jednocześnie cierpią na przerost bakteryjny jelita cienkiego.

Dzięki wysokiemu profilowi bezpieczeństwa preparaty zawierające szczepy bakterii Lactobacillus rhamnosus GG mogą być stosowane także u kobiet w ciąży oraz w trakcie karmienia piersią.

Obecnie probiotyki są dostępne w każdej aptece, a ich dostępność nie jest ograniczana – do zakupu nie jest wymagana recepta. Niektóre preparaty mają status leku i są to tylko te, które zawierają bakterię Lactobacillus rhamnosus GG. Ceny probiotyków wahają się w zależności od postaci oraz ilości dawek w opakowaniu. W sprzedaży dostępne są kapsułki doustne i dopochwowe, proszek do sporządzania zawiesiny doustnej, kropelki. W suplementach diety oprócz pałeczek kwasu mlekowego można spotkać także bakterie innych rodzajów, preparaty te nie mają jednak działania podpartego wieloma badaniami klinicznymi, dlatego niejednokrotnie kwestionuje się ich skuteczność.

Bibliografia:

1. M. Kotowska, P. Albrecht, Lactobacillus rhamnosus GG w świetle badań klinicznych, „Forum Zakażeń” 2014, 5(2), 111−119.

2. Charakterystyka Produktu Leczniczego Lactobacillus rhamnosus.

Data aktualizacji: 10.04.2019,
Opublikowano: 10.04.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. SIBO – ta choroba może dawać mylne objawy. 

Czytaj więcej
Rak jelita grubego – co zrobić, aby na niego nie zachorować?

Z powodu raka jelita grubego każdego dnia umierają 33 osoby. Tym samym zajmuje on trzecie miejsce wśród najbardziej śmiertelnych nowotworów. Ale choroby można uniknąć. Wystarczy zmienić dietę i regularnie wykonywać kolonoskopię. Co jeszcze warto wiedzieć o raku jelita grubego i co zrobić, aby uniknąć choroby - wyjaśnia prof. Marek Bębenek, chirurg, onkolog, specjalista programu 36,6°C.

Czytaj więcej
Czy COVID-19 zwiększa ryzyko rozwoju półpaśca i chorób jelitowo- żołądkowych? Naukowcy mają nowe ustalenia

COVID-19 może wywoływać u pacjentów szereg powikłań. U osób, które przechodziły infekcję, pojawiają się problemy z układem krążenia, oddechowych, czy neurologicznym. Najnowsze badania pokazują, że zakażenie koronawirusem może zaburzać pracę układu pokarmowego, a także przyczynić się do rozwoju półpaśca. 

Czytaj więcej
Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

Czytaj więcej
Jak wyglądają wrzody odbytu? Leczenie domowe i specjalistyczne

Wrzody odbytu to rzadka choroba, która dotyczy głównie osób młodych. Objawy mogą początkowo przypominać hemoroidy. Jednak w wielu przypadkach schorzenie przebiega bez żadnych dolegliwości. Wrzody odbytu zawsze wymagają konsultacji lekarskiej i wdrożenia odpowiedniego leczenia.

Czytaj więcej
Operacja przepukliny pępkowej. Na czym polega i jak wygląda rekonwalescencja?

Uwypuklenie się zawartości jamy brzusznej przez naturalny otwór ciała, jakim jest pępek, to przepuklina pępkowa. Operację wykonuje się u dzieci w przypadku dużych zmian, które nie ulegają samoistnemu cofnięciu, oraz u dorosłych.

Czytaj więcej
Ból brzucha u dzieci – co jest jego przyczyną i jak sobie z nim radzić?

Bóle brzucha należą do najczęstszych dolegliwości pediatrycznych. Mogą być spowodowane nadwrażliwością pokarmową, czynnikami psychogennymi, zapaleniem wyrostka robaczkowego, alergią bądź być symptomami wielu przewlekłych chorób.

Czytaj więcej
Przetoka okołoodbytnicza – przyczyny, objawy, leczenie i możliwe powikłania po operacji

Przetoka okołoodbytnicza to patologiczny, wąski, niegojący się kanał, który łączy powierzchnię skóry w okolicy odbytu ze światłem kanału odbytu lub odbytnicy. Istnieje wiele możliwych przyczyn jej powstawania, a najczęstsza to stan zapalny gruczołów okołoodbytowych.

Czytaj więcej
Konsekwencje obecności zrostów na jelitach – przyczyny i leczenie

Zrosty na jelitach (zrosty pooperacyjne) są nieprawidłowymi wytworami łączącymi tkanki oraz narządy. To jedne z najczęstszych powikłań zabiegów przeprowadzanych na jamie brzusznej oraz miednicy. Szacuje się, że mogą powstawać nawet u 90% pacjentów.

Czytaj więcej
Na czym polega operacja Hartmanna? Wskazania do zabiegu

Operacja Hartmanna to zabieg polegający na usunięciu zmian chorobowych z częścią jelita grubego oraz na zamknięciu kikuta odbytnicy i wyłonieniu stomii. Wskazania do zabiegu obejmują powikłania raka jelita grubego, a także choroby uchyłkowej esicy.

Czytaj więcej