Kwasica mleczanowa – objawy zakwaszenia organizmu. Jakie badania należy wykonać?

Fot: romankosolapov / fotolia.com

Kwasica mleczanowa jest stanem, w którym zostaje zaburzona gospodarka kwasowo-zasadowa organizmu. Na skutek zakwaszenia krwi spada jej pH. U chorych na cukrzycę jest to poważny stan zagrożenia życia charakteryzujący się wysoką śmiertelnością (około 50%).

Stan zwiększonej kwasowości krwi następuje na skutek nagromadzenia się w niej kwasu mlekowego, którego norma u zdrowego człowieka wynosi 5 mmol/l. Jest stanem chorobowym zwykle o ciężkim przebiegu, dlatego ważne jest szybkie rozpoznanie i leczenie.

Kwasica mleczanowa – mechanizm działania

Kwas mlekowy jest związkiem chemicznym, który wytwarza się w naszych mięśniach podczas intensywnego wysiłku fizycznego. Powstaje w procesie nazywanym beztlenową glikolizą, czyli w warunkach niedoboru tlenu, kiedy źródłem energii dla mięśni staje się glukoza. Ulega ona rozpadowi, a produktem końcowym jest właśnie mleczan. W wyniku nagromadzenia się kwasu mlekowego odczuwamy charakterystyczny ból nazywany powszechnie „zakwaszeniem mięśni”. Oznacza to, że mleczan nie został utleniony, a przez to nie został też wydalony i nagromadził się w mięśniach. Może do tego dojść również na skutek zbyt dużej syntezy kwasu mlekowego lub zaburzonego procesu jego eliminacji. Obie przyczyny często występują jednocześnie.

Kwasica mleczanowa – objawy

Objawy występujące w przypadku kwasicy mleczanowej są niespecyficzne. Występują po sobie szybko, najczęściej w ciągu kilku godzin. Pojawiają się wówczas:

  • ogólne osłabienie,
  • problemy żołądkowe: nudności, wymioty, bóle brzucha, biegunka,
  • oddech kwasiczy, czyli tzw. oddech Kussmaula (przyspieszony i bardzo głęboki),
  • spadek temperatury ciała (hipotermia), spadek ciśnienia, objawy charakterystyczne dla odwodnienia,
  • skąpomocz,
  • zaburzenia świadomości: majaczenie, senność i śpiączka.

W badaniach diagnostycznych kwasica objawia się w postaci:

  • stężenia kwasu mlekowego powyżej 5 mmol/l, a co za tym idzie znacznie obniżonego pH krwi,
  • podwyższonego stężenia potasu,
  • tzw. podwyższonej luki anionowej – wskaźnik, który świadczy o obecności we krwi kwasu,
  • podwyższonego poziomu glukozy (w niektórych przypadkach, nie jest to norma).

Kwasica mleczanowa a metformina i inne przyczyny

Metformina jest lekiem stosowanym w leczeniu cukrzycy. Kwasica mleczanowa u diabetyków może być skutkiem nieprawidłowego przyjmowania tego leku. Przeciwwskazaniem do przyjmowania metforminy są m.in. niewydolność nerek i zaawansowana miażdżyca. Również w przypadku jakiegokolwiek planowanego zabiegu operacyjnego należy odstawić metforminę.

Kwasica mleczanowa będąca wynikiem poważnego niedotlenienia tkanek określana jest jako kwasica typu A. Może do niej dojść na skutek wstrząsu (np. septycznego), zawału serca o ostrym przebiegu, udaru mózgu, sepsy i zapalenia płuc (również przy zatorowości płucnej i odmie). W grupie podwyższonego ryzyka znajdują się osoby, które utraciły znaczną ilość krwi np. na skutek krwotoku oraz dotknięte ciężką formą niedokrwistości.

Kwasica mleczanowa typu B jest najczęściej skutkiem zatruć np. alkoholem metylowym lub etylowym, cyjankiem, tlenkiem węgla czy glikolem. Mechanizm jej powstania nie opiera się na niedotlenieniu tkanek, ale na nagromadzeniu się w organizmie substancji toksycznych, które zaburzają pH krwi. Jest to również typ kwasicy, który dotyka diabetyków. Kwasica mleczanowa jest rzadkim powikłaniem stosowania leków, ale dużo bardziej niebezpiecznym. W przypadku jej wystąpienia ryzyko zgonu wzrasta do 50%.

Kwasica mleczanowa – leczenie

Zgodnie z zaleceniami Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, poza odpowiednią profilaktyką kwasicy mleczanowej, najważniejsze jest jej szybkie zdiagnozowanie i wdrożenie leczenia, które ma za zadanie zapobiec groźnym powikłaniom i następstwom kwasicy. Poza odpowiednim nawodnieniem stosuje się niewielkie dawki leków obkurczających naczynia obwodowe i tlenoterapię w celu zapobiegania hipoksemii (niedobór tlenu we krwi) i hipoksji (niedobór tlenu w tkankach). Dożylne wlewy z glukozy i insuliny zapobiegają dalszemu gromadzeniu się kwasu mlekowego, a podanie wodorowęglanu sodu zobojętnia kwaśne pH krwi. W przypadkach ostrej kwasicy mleczanowej uzasadnione jest stosowanie hemodializy (dializa pozaustrojowa w celu usunięcia z krwi toksycznych substancji).

Kwasica mleczanowa – profilaktyka

Profilaktyka kwasicy mleczanowej obejmuje przede wszystkim dietę, zwłaszcza w przypadku cukrzyków. Edukacja diabetyków kładzie duży nacisk na prawidłową samokontrolę cukrzycy, odpowiednie stosowanie leków (zwłaszcza przestrzeganie zasad ich stosowania i znajomość przeciwwskazań), rozpoznawanie objawów i wczesne reagowanie, aby nie dopuścić do ostrego stanu. Rekomendowane jest także kontrolowanie stężenia kwasu mlekowego po chorobach, których powikłaniem jest m.in. kwasica.

Zobacz film: Zakwaszenie organizmu (pH człowieka). Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 28.12.2017,
Opublikowano: 27.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Alzheimerem można się zarazić? Niepokojące odkrycie badaczy

Priony to groźne białka, które przyczyniają się do rozwoju choroby Creutzfeldta-Jakoba. Najnowsze badania sugerują, że związki te mają swój udział w powstawaniu zmian w mózgu typowych dla schorzeń otępiennych, w tym alzheimera. Jak to możliwe?  

Czytaj więcej
Te objawy mogą wskazywać na cukrzycę, można je łatwo rozpoznać 

Cukrzyca to poważna choroba, z którą zmaga się coraz więcej osób. Jej najbardziej charakterystycznym objawem jest wysoki poziom glukozy we krwi. Co może o nim świadczyć? 

Czytaj więcej
Rak szyjki macicy, jak się przed nim chronić? W Polsce kobiety umierają z jego powodu codziennie

Rak szyjki macicy to choroba, którą w wielu krajach udało się niemal całkowicie wyeliminować. Niestety Polska znajduje się w grupie państw, w których nowotwór wciąż stanowi poważny problem.  

Czytaj więcej
Kiedy zaszczepić dziecko na odrę? WHO alarmuje, niepokojący wzrost zachorowań

W minionym roku odnotowano aż 45-krotny wzrost zachorowań na odrę. W ocenie WHO ten skok spowodowany jest mniejszą liczbą szczepień ochronnych wykonanych w czasie pandemii COVID-19. Czy grozi nam powrót tej niebezpiecznej choroby? 

Czytaj więcej
Sanepid apeluje: Ruszyły sczepienia przeciw odrze, uzupełnijmy zaległości 

Odra to wyjątkowo niebezpieczna i trochę zapomniana choroba. Niestety rezygnacja ze szczepień ochronnych może sprawić, że choroba wróci. Jak bardzo jest groźna?  

Czytaj więcej
W tym wieku przestań pić alkohol, aby uniknąć demencji. Lekarze potwierdzają

Picie alkoholu jest groźne dla zdrowia. Badacze przekonują, że w pewnym wieku sięganie po napoje wyskokowe staje się wyjątkowo niebezpieczne. Kiedy należy go zupełnie odstawić? 

Czytaj więcej
Nowe objawy COVID-19. To już nie utrata węchu i słuchu. Nowy wariant koronawirusa

Mimo że pandemii już nie ma, to koronawirus SARS-CoV-2 nie zniknął. Wirus mutuje i cały czas stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia. Od pewnego czasu najbardziej aktywny jest wariant JN.1. Co o nim wiadomo? Jak bardzo jest niebezpieczny?  

Czytaj więcej
Alkohol na mrozie? To może być śmiertelnie niebezpieczne połączenie 

Wiele osób uważa, że nic tak nie rozgrzewa w zimie, jak alkohol. Tymczasem sięganie po tego rodzaju trunki, gdy przebywamy na mrozie może być bardzo niebezpieczne. Dlaczego i jakie mogą być tego konsekwencje? 

Czytaj więcej
Wirus RSV dominuje w polskich gabinetach, szaleje wśród dzieci i dorosłych 

Przybywa małych pacjentów zakażonych wirus RSV. Co gorsza, infekcja bywa na tyle niebezpieczne, że część dzieci wymaga hospitalizacji. Co warto wiedzieć o tym patogenie? Jak rozpoznać, że to właśnie on stoi za chorobą dziecka?  

Czytaj więcej
Niedobór witaminy B12, może doprowadzić do poważnych konsekwencji 

Witamina B 12 to jedna z ważniejszych substancji, bez których organizm człowieka nie może się obejść. Co może przemawiać za jej niedoborem? 

Czytaj więcej