Kwas oleinowy – jakie ma właściwości i zastosowanie. Charakterystyka niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych

Fot: alex9500 / stock.adobe.com

Kwas oleinowy zalicza się do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Cała grupa tych kwasów wpływa na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu, w tym układu sercowo-naczyniowego, nerwowego czy pokarmowego. Warto poznać bliżej właściwości kwasu oleinowego.

Tłuszcze pokarmowe są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu – rozpuszczają się w nich składniki mineralne, witaminy i fitozwiązki, dlatego tłuszcze pomagają w ich absorpcji. Poza tym dostarczają organizmowi energii – są jednym z jej głównych źródeł (obok białka i węglowodanów).

Tłuszcz jest również źródłem kwasów tłuszczowych – także tych, których ludzki organizm nie jest w stanie wyprodukować, lub które produkuje w niewielkiej ilości. Należy jednak pamiętać, że nie wszystkie kwasy tłuszczowe działają korzystnie na ludzki organizm. Aby zrozumieć, które z nich mają działanie prozdrowotne, jakie miejsce wśród nich zajmuje kwas oleinowy i jakie ma właściwości, warto bliżej przyjrzeć się podziałowi kwasów.

Kwas oleinowy i inne tłuszcze – ogólna charakterystyka

Kwasy tłuszczowe można podzielić na dwie grupy – kwasy tłuszczowe nienasycone i kwasy tłuszczowe nasycone. Ich różnica polega między innymi na budowie chemicznej i liczbie wiązań w łańcuchach.

Kwasy tłuszczowe nienasycone pochodzą głównie z roślin, ryb i owoców morza. Mają korzystny wpływ na organizm – są zdrowe dla serca, przyczyniają się do zapobiegania chorobie wieńcowej, chorobom zapalnym, a nawet niektórym typom raka. Charakteryzują się podwójnymi wiązaniami pomiędzy atomami węgla na rzecz utraty jednego atomu wodoru.

Kwasy tłuszczowe nienasycone dzielą się na dwie grupy:

  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone – mają jedno wiązanie podwójne w łańcuchu.
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone – mają co najmniej dwa wiązania podwójne w łańcuchu. Wśród nich znajdują się kwasy omega 3 i omega 6.

Kwasy omega 3, omega 6 i omega 9 zaliczają się do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, których ludzki organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Kwas omega 9 organizm jest w stanie wyprodukować, jednak w niewielkich ilościach, natomiast omega 3 i 6 należy dostarczać z pożywieniem.

Drugą grupą kwasów są kwasy tłuszczowe nasycone, pochodzące głównie z tłuszczu zwierzęcego oraz niektórych olejów tropikalnych (np. oleju kokosowego). Znaczna część tłuszczów nasyconych ma negatywny wpływ na zdrowie. Mogą one przyczyniać się do powstawania chorób serca i podnosić poziom złego cholesterolu we krwi.

Kwasy tłuszczowe nasycone dzieli się na średnio i długołańcuchowe (ze względu na ilość atomów węgla w łańcuchu). O ile tłuszcze nasycone długołańcuchowe mają niekorzystny wpływ na ludzki organizm, o tyle zdania na temat kwasów średniołańcuchowych są podzielone i część badaczy przypisuje im działanie prozdrowotne.

Nie ulega jednak wątpliwości, że to nienasycone kwasy tłuszczowe (a do takich zalicza się kwas oleinowy) wykazują najsilniejsze działanie prozdrowotne, a zastąpienie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi, przynosi znaczne korzyści dla zdrowia.

Charakterystyka i właściwości kwasu oleinowego

Kwas oleinowy zalicza się do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega 9. Kwasy tłuszczowe omega 9 są zaliczane do grupy niezbędnych kwasów warunkowo, ponieważ ludzki organizm posiada enzymy niezbędne do ich syntezy z kwasów omega 3 i 6, jednak zdarza się, że produkuje je w ilościach niewystarczających i konieczne jest zwiększenie spożycia produktów zawierających ten kwas (lub w ostateczności suplementacja). Z problemem niedoboru kwasów omega 9 (w tym kwasu oleinowego) borykają się często ludzie starsi oraz osoby z zaburzeniami pracy wątroby.

Kwas oleinowy wykazuje następujące właściwości:

  • Ma duży wpływ na działanie układu pokarmowego – zmniejsza on wydzielanie kwasów żółciowych, a tym samym ryzyko wystąpienia niestrawności, zgagi czy innych kłopotów żołądkowych.
  • Wpływa na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego – pomaga regulować poziom złego (LDL) i dobrego (HDL) cholesterolu we krwi.
  • Przyczynia się do zmniejszenia prawdopodobieństwa wystąpienia otyłości, chorób serca czy miażdżycy (między innymi dzięki zdolnościom do obniżania poziomo cholesterolu LDL).
  • Bierze udział w tworzeniu i regeneracji komórek.
  • Przyczynia się do zapobiegania chorobom nowotworowym.
  • Zastąpienie nasyconych kwasów tłuszczowych znajdujących się w tłuszczach zwierzęcych może przynieść wiele korzyści dla zdrowia. Z tego powodu warto wiedzieć, skąd czerpać kwas oleinowy.

Kwas oleinowy – źródła

Główne źródła kwasu oleinowego to:

  • oliwa z oliwek – zawiera ponad 70% kwasów omega 9, których głównym reprezentantem jest kwas oleinowy,
  • awokado,
  • migdały,
  • orzeszki ziemne,
  • orzechy pekan,
  • migdały i olej migdałowy,
  • olej rzepakowy,
  • siemię lniane.

Ponieważ kwasy tłuszczowe omega 9 są syntetyzowane z kwasów omega 3 i 6, warto wiedzieć, jakie są ich źródła w pożywieniu:

  • orzechy włoskie,
  • siemię lniane i olej z niego wytwarzany,
  • nasiona konopi siewnych,
  • olej rzepakowy,
  • olej sojowy,
  • ryby i owoce morza,
  • oleje pozyskiwane ze zwierząt morskich (np. olej z wątroby rekina czy tran).

Kwas oleinowy oraz kwasy omega 3 i omega 6 – właściwości i odpowiednie proporcje

Nie tylko kwasy omega 9 i ich główny reprezentant, kwas oleinowy, ale także kwasy omega 3 i omega 6, wpływają na odpowiednie funkcjonowanie całego organizmu.

Kwasy omega 3 obniżają poziom trójglicerydów i odpowiadają za prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Wchodzą w skład błon komórkowych, wpływają na prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego oraz układu nerwowego.

Kwasy omega 6 natomiast jest współodpowiedzialny za produkcję hormonów i neuroprzekaźników. Działa korzystnie na pracę układu nerwowego, pracę nerek i serca.

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe są konieczne do prawidłowego wzrostu, rozmnażania, metabolizmu cholesterolu, funkcjonowania skóry i komunikacji międzykomórkowej.

Aby organizm ludzki funkcjonował prawidłowo, należy dostarczać niezbędne kwasy tłuszczowe w odpowiednich proporcjach. Stosunek kwasów omega 6 do omega 3 powinien wynosić 2:1 lub 3:1. Bardzo często zdarza się jednak, że ilość kwasów tłuszczowych omega 6 jest zdecydowanie za duża, a stosunek omega 6 do omega 3 wynosi nawet 15:1 lub 20:1. Należy pamiętać o równowadze – kwasów tłuszczowych, podobnie, jak wszystkich innych substancji odżywczych, nie należy dostarczać ani za dużo, ani za mało.

Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN 

Data aktualizacji: 09.12.2017,
Opublikowano: 20.11.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej