Kwas alfa-liponowy – w czym występuje? Jakie są jego właściwości?

Fot. Sergey Nazarov / Getty Images

Kwas alfa-liponowy ma działanie antyoksydacyjne, stąd jego szerokie zastosowanie w licznych stanach chorobowych. Wpływa na gospodarkę węglowodanową, dlatego przyczynia się do leczenia cukrzycy, a także ma zastosowanie w odchudzaniu.

Kwas alfa-liponowy jest suplementem diety, który nie jest naturalnie produkowany w organizmie. Ma powszechne zastosowanie w leczeniu cukrzycy, chorób wątroby czy miażdżycy, a w sporcie wykorzystuje się jego właściwości wpływające na odchudzanie i usprawnienie pracy serca.

Kwas alfa-liponowy – występowanie

Kwas alfa-liponowy jest antyutleniaczem, który występuje w drożdżach, wątrobie, nerkach, szpinaku, ziemniakach i brokułach. Jest syntetyzowany dla celów medycznych – ma zastosowanie w leczeniu cukrzycy i jej powikłań. Kwas alfa-liponowy ma również szereg innych zastosowań – wiele osób stosuje go celem poprawy pamięci, zapobieganiu zespołowi przewlekłego zmęczenia, zakażeniom, chorobom naczyniowym, chorobom wątroby, serca, a nawet chorobom nowotworowym. Może być wykorzystany również w leczeniu problemów z narządem wzroku.

Zastosowanie i skuteczność kwasu alfa-liponowego

Dzięki właściwościom przeciwutleniającym kwas alfa-liponowy wykorzystywany jest w następujących stanach chorobowych:

  • Cukrzyca – stosowanie doustne lub dożylne pomaga doraźnie w regulacji poziomu cukru we krwi, jednak nie ma istotnego wpływu na poziom hemoglobiny glikowanej.
  • Stan przedcukrzycowy – stosowanie kwasu alfa-liponowego przez co najmniej 2 tygodnie codziennie pozwala na obniżenie poziomu cukru, cholesterolu i kwasów tłuszczowych, a także uwrażliwia tkanki na działanie insuliny.
  • Neuropatia cukrzycowa – jako powikłanie cukrzycy. Stosowanie kwasu alfa-liponowego może zmniejszyć nieprzyjemne dolegliwości związane z tym stanem chorobowym, jak drętwienia czy bóle. Konieczne jest jednak stosowanie bardzo wysokich dawek.
  • Otyłość – kwas alfa-liponowy może mieć zastosowanie w procesie odchudzania.
  • Alkoholowe stłuszczenie wątroby – po około 6 miesiącach stosowania tego suplementu poprawia się stan chorego.
  • Choroba Alzheimera – usprawnia on procesy myślowe i może mieć zastosowanie w terapii i zapobieganiu postępowi zmian u chorych.
  • Reumatoidalne zapalenie stawów – codzienne stosowanie przez co najmniej 12 tygodni kwasu liponowego może istotnie zmniejszyć ból i stan zapalny u osoby chorej.

Są jednostki chorobowe, w których skuteczność stosowania kwasu alfa-liponowego jest dyskusyjna. Należą tu: pieczenie w ustach, zatrucia grzybami, procesy starzenia się skóry, urazy, rany, demencja, nadciśnienie, choroby sercowo-naczyniowe, jak zawał serca, niealkoholowe zapalenie wątroby, choroba popromienna, rwa kulszowa, chroniczne zmęczenie czy migrena.

Mechanizm działania kwasu alfa-liponowego

Badania wykazują, że kwas alfa-liponowy zapobiega niszczeniu komórek o określonym przebiegu, a także przywraca równowagę w zakresie poziomu witamin C i E. Stąd jego antyoksydacyjny wpływ na organizm. Wspomaga rozkład węglowodanów i pozyskiwanie odpowiedniego poziomu energii przez komórki organizmu człowieka.

Skutki uboczne stosowania kwasu alfa-liponowego

Kwas alfa-liponowy jest uznawany za preparat bezpieczny w stosowaniu, jednak jak każdy środek może wywołać działania niepożądane i skutki uboczne. Wpływ na poziom cukru we krwi może okazać się niebezpieczny u osób z zaburzeniami i spadkami poziomu cukru we krwi. Inny skutek uboczny to wysypka skórna, szczególnie przy doustnym stosowaniu.

Przeciwwskazania do stosowania kwasu alfa-liponowego

Nie prowadzono badań wśród kobiet ciężarnych, dlatego lepiej nie przyjmować tego preparatu w okresie ciąży i karmienia piersią. U cukrzyków suplement ten należy skorelować z dawkami leków przeciwcukrzycowych. Nie powinno się nadużywać alkoholu podczas stosowania tego preparatu, ponieważ alkohol obniża poziom witaminy B1 w organizmie. Kwas alfa-liponowy stosowany w stanie niedoboru tej witaminy może przyczynić się do problemów zdrowotnych. Suplement może mieć również wpływ na przebieg leczenia chorób tarczycy.

Zobacz film: Życie z cukrzycą typu pierwszego - historia 14 letniej Natalki. Źródło: 36,6


Data aktualizacji: 03.07.2019,
Opublikowano: 13.06.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej