Kurkuma w ciąży. Dozwolona czy zakazana? Jakie ma działanie?

Fot. alexander ruiz / Getty Images

Kurkuma w ciąży nie jest produktem zakazanym, o ile przyszła mama nie spożywa jej w nadmiarze. Długotrwale stosowana ma bowiem działanie pobudzające czynność skurczową. Nadmiar tej charakterystycznej przyprawy może spowodować nieprawidłowości w przebiegu ciąży.

Ostryż długi, bo tak fachowo nazywa się tę roślinę, ma cenne właściwości lecznicze. W przypadku kurkumy zastosowanie nie ogranicza się wyłącznie do działania pobudzającego. Ma też wpływ na funkcjonowanie układu trawiennego, zwiększa odporność i zmniejsza dolegliwości bólowe w stanach zapalnych stawów.

Kurkuma – co to za roślina?

Kurkuma, inaczej ostryż długi, to roślina o charakterze byliny rosnąca w krajach o klimacie tropikalnym. Jej dzikie uprawy spotyka się w Indiach, gdzie jest nazywana szafranem indyjskim i tam stosowana do przyprawiania potraw. W krajach azjatyckich ostryż uważa się za lek przeciwnowotworowy, choć roślina ma wiele innych cennych właściwości.

Swoje działanie lecznicze kurkuma zawdzięcza kurkuminie – organicznemu związkowi chemicznemu, który jest przeciwutleniaczem polifenolowym. To on jest odpowiedzialny za charakterystyczny żółty kolor ostryżu. Wykorzystuje się go nie tylko w lecznictwie, ale też przemyśle. Jest doskonałym środkiem barwiącym i składnikiem przypraw m.in. curry.

Jakie są właściwości lecznicze kurkumy? Odpowiedź znajdziecie na filmie: 

Zobacz film: Właściwości lecznicze kurkumy. Źródło: Dzień Dobry TVN

Zastosowanie kurkumy w lecznictwie

Kurkuma, choć mało osób jej używa, ma bardzo szerokie zastosowanie w lecznictwie. Jej cechą charakterystyczną jest przede wszystkim ochrona organizmu przed działaniem wolnych rodników, lecz to nie jedyne wartości zdrowotne tej byliny. Można ją stosować również jako środek:

  • wspomagający pracę mózgu, ponieważ ostryż długi uważa się za roślinę przeciwdziałającą chorobie Alzheimera,
  • pomocny w leczeniu depresji, gdyż zwiększa stężenie hormonów takich jak dopamina i serotonina,
  • łagodzący dolegliwości w zespole jelita drażliwego,
  • regenerujący i wspomagający pracę wątroby,
  • pomocny w dolegliwościach związanych z zapaleniem pęcherzyka żółciowego,
  • przeciwbólowy w stanach zapalnych stawów,
  • łagodzący w chorobie wrzodowej żołądka,
  • pomocny w utrzymaniu serca i układu krążenia w dobrej kondycji,
  • obniżający poziom cholesterolu i trójglicerydów.

Kurkumę poleca się chorym z upośledzonym systemem immunologicznym, ponieważ ma działanie wzmacniające odporność.

Jak pić kurkumę, żeby się odchudzić?

Ostryżem długim można nie tylko przyprawiać potrawy, ale także dodawać go do napojów. Kurkuma ma bowiem zbawienny wpływ na metabolizm, czego skutkiem może być znaczna utrata wagi ciała. Roślina hamuje też namnażanie się komórek tłuszczowych i jest pomocna w ich niszczeniu. Proces ten nazywa się apoptozą. Żeby się odchudzać, wystarczy przyprawiać kurkumą posiłki lub stworzyć płyn z litra wody, wyciśniętej jednej cytryny, 2 łyżeczek ostryżu oraz kilku łyżeczek miodu.

Czy kurkuma szkodzi?

Kurkuma jako przyprawa nie jest szkodliwa, o ile stosuje się ją z umiarem. Dawka dobowa tej sproszkowanej rośliny nie powinna przekraczać 3 gramów na każdy kilogram masy ciała. Stosowana długotrwałe i w zbyt dużych ilościach może podrażnić przewód pokarmowy. Nie wolno jej przyjmować również osobom, które borykają się z zastojem żółci ani stosującym leki przeciwzakrzepowe, ponieważ roślina może nasilać ich działanie.

Jak wprowadzić kurkumę do codziennej diety? Warto to zrobić! Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Kurkuma w codziennej diecie. Źródło: Dzień Dobry TVN

Kurkuma w ciąży

Kurkuma nie jest substancją szkodliwą, ale przyszłe mamy powinny unikać przyprawiania nią potraw. Stosowana raz na jakiś czas nie jest co prawda groźna, ale spożywana w dużych ilościach może spowodować nieprawidłowości w przebiegu ciąży. Nagminne używanie ostryżu pobudza czynność skurczową macicy, czego efektem może być poronienie lub przedwczesny poród. Bezpiecznie można go używać jedynie jako składnika odżywczej maseczki. Przepis na nią jest bardzo prosty.

Potrzebne będą:

  • 3 duże łyżki dowolnego jogurtu naturalnego,
  • 2 małe łyżeczki deserowe miodu,
  • szczypta kurkumy,
  • 1 mała łyżeczka oliwy z oliwek,
  • około 1 łyżeczki soku z cytryny.

Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać ze sobą. Maseczkę można nakładać zarówno na twarz, jak i na całe ciało. Jest uważana za skuteczną w łagodzeniu przebarwień, trądziku i poprawie kolorytu skóry. Mogą jej używać kobiety ciężarne i mamy karmiące, które również powinny zaniechać doprawiania potraw tą przyprawą na czas laktacji.

Co ciekawe, kurkuma wpływa negatywnie także na mężczyzn. Jej długotrwałe stosowanie może osłabić ruchliwość plemników. Jeżeli starają się o potomstwo, powinni zrezygnować z wybornego smaku ostryżu.

Lubisz kurkumę?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Bibliografia:

  1. S. Kohlmünzer, Farmakognozja. Podręcznik dla studentów farmacji, wyd. 5, Warszawa 2013.
Data aktualizacji: 31.05.2019,
Opublikowano: 08.05.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej