Kumys, czyli wino z mleka. Jak wpływa na zdrowie i urodę

sorrapong GettyImages

Mleko, w którym jest alkohol? To właśnie kumys, nazywany mlecznym winem, ponieważ podobnie jak wino powstaje w wyniku procesu fermentacji. Jest bardzo popularny wśród ludów prowadzących koczowniczy tryb życia, takich jak Tatarzy czy Mongołowie. W Polsce ze względu na dostępność produkowany jest z mleka krowiego.

Kumys jest niskoalkoholowym trunkiem, który pochodzi z krajów Dalekiego Wschodu. Może być produkowany z mleka krowiego, owczego, wielbłądziego czy oślego. Konsystencją przypomina gazowane, rozcieńczone mleko. Uważany jest za produkt leczniczy, gdyż wykazuje właściwości antybiotyczne oraz odżywcze. W Polsce jest mało znany.

Czym jest kumys?

Kumys jest tradycyjnym winem mlecznym. Według społeczeństwa zamieszkującego regiony Azji Centralnej stanowi źródło siły oraz zdrowia. Wzmianki na jego temat sięgają XII/XIII wieku. Jednak pierwsze artykuły opisujące jego prozdrowotne właściwości przypadają na XIX wiek. Wówczas, głównie na terenie Rosji, powstały kumysowe zakłady odpowiadające dzisiejszym sanatoriom. Korzystały z nich takie osoby, jak Ignacy Paderewski, Maria Konopnicka czy Henryk Sienkiewicz. Kuracja trwała zazwyczaj od 6 do 12 tygodni, podczas których stopniowo zwiększała się dzienna dawka spożywanego napoju z kumysu i była ona połączona z dietą lekkostrawną.

Trunek z kumysu ma barwę mlecznobiałą, niekiedy błękitną. Im dłużej poddawany jest procesowi fermentacji, tym bardziej staje się gorzki oraz musujący. Konsystencją przypomina rozcieńczone, gazowane mleko. Jest uznawany za niskoprocentowy napój alkoholowy (od 1% do 2,5%). W zależności od stopnia stężenia kwasu mlekowego można wyodrębnić 3 typy kumysu: lekki, średni oraz wysoki (mocny). Istnieje drugi podział kumysu, pogrupowany według długości trwania procesu fermentacji:

  • żółty, zazwyczaj jednodniowy, o dosyć intensywnym zapachu;
  • miodowy, który zwykle ulega fermentacji z dodatkiem moreli, suszonych owoców lub miodu;
  • dwudniowy, nazywany również tunemelem;
  • trzy-, cztero-, pięciodniowy, spożywany najczęściej z dodatkiem cynamonu oraz cukru trzcinowego (aby osłabić gorzki posmak trunku).

Ciekawostka: zgodnie z prawem Koranu obok miodu pitnego muzułmanie mogą pić kumys, pomimo że jest trunkiem alkoholowym.

Czy probiotyki i prebiotyki wspomagają odporność? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Probiotyki i prebiotyki, które wspierają odporność Źródło: Wiem co jem, wiem co kupuję

Kumys – przepis

Najlepszym okresem w roku do wytwarzania napoju jest pora wiosenno-letnia. Trunek z kumysu produkowany jest najczęściej z mleka krowiego, który poddawany jest procesowi fermentacji. Obecna w kumysie laktoza przetworzona zostaje na w etanol (alkohol) oraz kwas mlekowy. Bardzo ważne, aby kontrolować oraz regularnie mieszać fermentującą miksturę. Naczynie, w którym powstaje opisywany trunek, nazywane jest chöchurem. Produkuje się go ze zwierzęcej skóry, co sprzyja procesowi fermentacji (do tego niezbędna jest obecność drożdży oraz bakterii). Kolejnym krokiem podczas produkcji kumysu jest dodanie zakwasu, który może mieć formę płynną bądź sypką i jest niczym innym jak kumysem z poprzedniego sezonu. Ważne, aby do każdej części cieczy dotarła odpowiednia ilość tlenu z powietrza – umożliwia to stałe mieszanie. Szacuje się, iż jeden trunek mieszany jest średnio 600 razy. Ostatnim etapem jest oddzielenie czystego kumysu od powstałych na powierzchni grudek (masła). Kolejne kroki uzależnione są od tego, jakie będzie końcowe przeznaczenie napoju.

Czytaj też: Octy żywe - najlepsze źródło probiotyków.

Czy kumys ma właściwości zdrowotne?

Od początku produkowania trunku z kumysu był on uznawany za napój leczniczy. W XIX wieku teza ta została potwierdzona przez wiele publikowanych wówczas badań naukowych. Wykazano, iż kumys jest źródłem wielu ważnych życiowo składników odżywczych Kumys wykazuje również właściwości antybiotyczne ze względu na obecność niektórych enzymów oraz białek. Wspomaga funkcjonowanie układu immunologicznego (odpornościowego). Substancja wykorzystywana jest również w medycynie alternatywnej.

Istnieją dwa przeciwwskazania do jego picia: nietolerancja laktozy oraz okres ostrej fazy chorób układu pokarmowego.

Ze względu na właściwości odżywcze oraz regeneracyjne kumys znalazł zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Często dodawany jest do kremów, odżywek i masek do włosów, kosmetyków odmładzających. Odżywia skórę i włosy, działa regenerująco, łagodzi podrażnienia i silnie nawilża.

Bibliografia:

1. Danków R., Pikul J., Teichert J., Osten-Sacken N.: Charakterystyka i właściwości kumysu, „Nauka Przyroda Technologie” 2013.

2. Mojka K.: Charakterystyka mlecznych napojów fermentowanych, „Problemy Higieny i Epidemiologii” 2013.

3. Witczak M., Florkiewicz A., Witczak T.: Wybrane zagadnienia nauki o żywności i żywieniu, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Małopolski, Kraków 2015.

4. Krasnowska G., Salejda A.: Czynniki wpływające na wybór mlecznych napojów fermentowanych przez studentów Wrocławia, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość” 2008.

Data aktualizacji: 23.07.2020,
Opublikowano: 23.07.2020 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Jakimi ziołami leczyć popularne dolegliwości? Ekspert radzi

Coraz częściej obserwujemy zainteresowanie pacjentów naturalnymi metodami leczniczymi, profilaktyką lub wspomaganiem terapii. Zioła są z pozoru bezpiecznie, ale źle użyte i nieprawidłowo dobrane, mogą nam zaszkodzić. Pamiętajmy, że oprócz właściwości  leczniczych ziół, to większość trucizn pochodzi ze świata roślin. Przed zastosowaniem ziół, zawsze warto sięgnąć po poradę farmaceuty lub lekarza biegłego w temacie fitoterapii.

Czytaj więcej
Co to jest bertram lekarski? Właściwości lecznicze i zastosowanie zioła

Bertram lekarski to z wyglądu przypominające rumianek zioło, które znane jest głównie z tego, że uznawane jest za jedną z przypraw św. Hildegardy z Bingen. Ma szerokie zastosowanie lecznicze. Pomaga na różne dolegliwości i stany chorobowe, m.in. wzmacnia odporność, oczyszcza krew, reguluje procesy trawienne, a także wspomaga pamięć i koncentrację.

Czytaj więcej
Kalaryjski masaż stopami – co go wyróżnia? Technika wykonania, efekty, wskazania

Kalaryjski masaż stopami uważany jest za jeden z bardziej odprężających zabiegów. Charakteryzuje się nietuzinkową techniką opracowywania mięśni. Masażysta stymuluje punkty witalne i kanały energetyczne pacjenta za pomocą jednej stopy. Sam jest podwieszony na linie.

Czytaj więcej
Maść niedźwiedzia - jak działa i kiedy warto ją stosować?

Maść niedźwiedzia jest naturalnym preparatem zawierających liczne ekstrakty z ziół. Choć polecana jest głównie sportowcom, sprawdzi się w każdej domowej apteczce jako preparat rozgrzewający, przeciwbólowy i przyspieszający regenerację przeciążonych mięśni.

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Rumianek pospolity - zastosowanie i właściwości lecznicze popularnego zioła. Znana dietetyczka poleca!

Rumianek bardzo często stosowany jest jako roślina lecznicza. Jego właściwości łagodzą m.in. bóle brzucha i wspomagają trawienie. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, np. przy zapaleniu dolnych dróg moczowych. Stosowany jest także w kosmetyce.

Czytaj więcej
Datura (bieluń dziędzierzawa) – trująca roślina o działaniu narkotycznym

Datura jest rośliną pochodzącą z Meksyku, jednak obecnie występuje również w Europie oraz Ameryce Północnej. Datura charakteryzuje się ładnymi, lejkowatymi kwiatami, dlatego stała się popularna, m.in., jako kwiat ogrodowy i balkonowy. Bieluń dziędzierzawa coraz bardziej znany jest również ze swoich narkotycznych właściwości, w szczególności wśród eksperymentującej młodzieży.

Czytaj więcej
Zioła na zaparcia – jakie najlepiej wybrać, aby szybko i skutecznie poradzić sobie z problemem?

Zioła na zaparcia skutecznie usuwają nieprzyjemne uczucie ciężkości i pełności w brzuchu. Dodatkowo likwidują często towarzyszące zaparciom wzdęcia i bolesność brzucha. Najbardziej skutecznymi ziołami są mięta pieprzowa, senes, siemię lniane.

Czytaj więcej
Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

Czytaj więcej
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?

Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc

Czytaj więcej