Polub nas na Facebooku
Czytasz: Octy żywe - najlepsze naturalne probiotyki. Czym są i jakie mają właściwości?
menu
Polub nas na Facebooku

Octy żywe - najlepsze naturalne probiotyki. Czym są i jakie mają właściwości?

Getty Images/ralucahphotography.ro

Octy żywe zdobywają coraz to większą popularność w Polsce. Wyróżniają się bardzo silnym działaniem wzmacniającym odporność organizmu. Nazywane są także naturalnymi probiotykami i polecane są po zakończeniu terapii antybiotykowej. Czym są octy żywe i jakie mają działanie?

Octy żywe – co to?

Ocet żywy – jego nazwa „żywy” pochodzi od procesu w jakim powstaje ocet, ponieważ ocet żywy nie jest poddawany pasteryzacji. Taki rodzaj octu posiada żywe kultury bakterii, które mają pozytywne działanie prozdrowotne jak dobrze znane kiszonki, kambucha, czy chleby na zakwasie. Żywe kultury bakterii z octu żywego wzmacniają odporność organizmu i ułatwiają trawienie.

Żywe octy wyróżniają się konsystencją. W płynie znajduje się zawiesina nazywana „matką octową”, która pełni rolę zakwasu. Na bazie jednego zakwasu możemy otrzymać wiele octów.

Proces produkcji owocowego octu żywego trwa od 6 miesięcy do 2 lat.

Rodzaje octów żywych

Istnieje wiele rodzajów octów żywych. Ich smak zależy od bazowego składnika z którego powstanie dany ocet. Do najpopularniejszych składników bazowych należą:

  • Czarny bez
  • Wiśnia
  • Malina
  • Głóg
  • Jabłko
  • Aronia
  • Czarna porzeczka
  • Dzika róża

Przeczytaj także: Jak przygotować domowy ocet jabłkowy?

Właściwości octów żywych

Octy żywe wyróżniają się silnym działaniem prozdrowotnym dla organizmu. Same bakterie z octu żywego mają pozytywny wpływ na pracę jelit. Bakterie silnie wzmacniają naturalną odporność organizmu, poprawiają także samopoczucie.

Octy żywe uznawane są także za naturalne probiotyki. Będą doskonałym składnikiem diety po zakończonej terapii antybiotykowej, przebytej chorobie lub w stanach osłabienia organizmu. Octy żywe wzbogacają wyjałowioną florę bakteryjną organizmu.

Każdy ocet żywy posiada dodatkowe właściwości zdrowotne, które są zależne od bazowego składnika octu, np. jabłkowy – wspomaga odchudzanie; głóg – usprawnia pracę serca; czarna porzeczka – wzmacnia odporność.

Przeczytaj także: Jak przygotować domowy ocet jabłkowy?

Zobacz także video z Urszulą Gacek - ekspertką od octów żywych:

Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
73
8
Polecamy
Algi morskie – właściwości zdrowotne i działanie.
Zastosowanie spiruliny i chlorelli w kuchni i w kosmetyce
Algi morskie – właściwości zdrowotne i działanie. Zastosowanie spiruliny i chlorelli w kuchni i w kosmetyce Dzień Dobry TVN
Dziki bez - naturalne lekarstwo na przeziębienia i infekcje.
Poznaj jego właściwości
Dziki bez - naturalne lekarstwo na przeziębienia i infekcje. Poznaj jego właściwości Dzień Dobry TVN
Dobre bakterie – dlaczego warto dbać o florę jelitową?
Dobre bakterie – dlaczego warto dbać o florę jelitową? TVN zdrowie
Pomidory kiszone - smaczne i zdrowe.
Jak zrobić kiszone pomidory?
Właściwości zdrowotne 
Pomidory kiszone - smaczne i zdrowe. Jak zrobić kiszone pomidory? Właściwości zdrowotne  TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Zapalenie zatok – jak odróżnić je od przeziębienia? Objawy i leczenie stanu zapalnego zatok
Zapalenie zatok – jak odróżnić je od przeziębienia? Objawy i leczenie stanu zapalnego zatok
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Wrzody na pośladkach – czym są i jak się ich pozbyć?
Wrzody na pośladkach – czym są i jak się ich pozbyć?