Kumaryna – właściwości, działanie i pochodzenie

Fot: ChamilleWhite / gettyimages.com

Kumaryna to związek pochodzenia naturalnego, który ma zastosowanie w przemyśle perfumeryjnym, tytoniowym, mydlarskim i spirytusowym. Wykazuje prozdrowotny wpływ na ludzki organizm. Ma działanie rozkurczowe i przeciwobrzękowe.

Kumaryna została wykryta w roślinach ponad 80 gatunków. Zgodnie z prawem Unii Europejskiej jej zawartość w produktach spożywczych może wynosić maksymalnie 2 mg/kg. Specjaliści donoszą, że mimo licznych pozytywnych właściwości kumaryna może działać niekorzystnie, powodując marskość wątroby. Łatwo ulega wchłonięciu z jelit do limfy i krwi.

Co to jest kumaryna?

Kumaryna to organiczny związek chemiczny z grupy benzopironów. Jej wzór sumaryczny to C 9 H 6 O 2 . Jej właściwa nazwa to 2H-1- benzopiran-2- on. Właściwości fizykochemiczne kumaryny to:

  • jest ciałem stałym przyjmującym postać krystalicznego proszku lub prostokątnych kryształków,
  • jest bezbarwna,
  • trudno rozpuszcza się w wodzie, za to dobrze w alkoholach, eterze i tłuszczach,
  • jej temperatura topnienia to 68–70°C i wrzenia 301°C,
  • ma słodki zapach przypominający woń skoszonej trawy i wanilii,
  • ma gorzki i piekący smak,
  • posiada zdolność do fluorescencji.

Kumaryna została pierwszy raz wyizolowana w 1820 roku przez monachijskiego chemika Alfreda Vogela, który poddał badaniu nasiona drzewa Coumarou.

Jakie są pochodne kumaryny?

Kumaryny różnią się zwłaszcza pod względem budowy chemicznej. Na tej podstawie wyróżnia się kumaryny proste i złożone (zawierające dodatkowo pierścień furanu i pironu) oraz z dodatkowym podstawnikiem w pierścieniu pironowym. Wśród najczęściej występujących pochodnych kumaryny wymienia się: warfarynę, umbelliferon, skopoletynę, ostrutynę, ostol, nor-dentatynę, niffcoumar, mendiaxon, kumachlor, fraksynę, eskulinę, eskuletynę, dikumarol, dentatynę, dafnetynę, aurapten i ammoresinol.

Źródła kumaryny

Kumaryna jest związkiem szeroko rozpowszechnionym w przyrodzie. Jej najbardziej wartościowym źródłem są rośliny wyższe z rodziny rutowatych i baldaszkowatych. Występuje w: nostrzyku lekarskim, lubczyku, kasztanowcu zwyczajnym, mięcie pieprzowej, zielu ruty, bylicy i macierzanki oraz turówce wonnej, zwanej potocznie żubrówką, która jest wykorzystywana do przyprawiania wódki. Ponadto kumaryna znajduje się w cynamonie i kurkumie. Związek ten można znaleźć w olejkach eterycznych, szczególnie w olejku lawendowym, cynamonowym i z liści Cassia. Doskonałym źródłem kumaryny są owoce – borówka, malina i truskawka. Znajduje się także w zielonej herbacie i cykorii. Występuje w warzywach, a głównie pomidorach, sałacie, brokułach i papryce.

Działanie kumaryny na organizm

Kumaryna posiada szerokie zastosowanie w medycynie. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, które stosowane są w leczeniu obrzęków. Liczne badania potwierdzają, że kumaryna ma działanie antynowotworowe, przeciwskurczowe i rozszerzające naczynia krwionośne, przeciwwirusowe, antykoagulacyjne, przeciwbakteryjne, hipotensyjne, hipnotyczne, przeciwutleniające, neuroprotekcyjne, uspokajające, przeciwdrgawkowe, przeciwgrzybicze i przeciwmiażdżycowe. Zapobiega astmie, przewlekłej obturacyjnej chorobie płuc i osteoporozie. Wykazuje też właściwości przeciwgruźlicze, działając na prątek gruźlicy. Hamuje replikację wirusa HIV. Jest naturalnym antyoksydantem i wychwytuje wolne rodniki. Kumaryna ponadto pobudza repigmentację skóry w bielactwie i łuszczycy.

Wspomaga redukowanie tkanki tłuszczowej. Stosowana jest w leczeniu zaparcia spastycznego, kolek i nerwic. Kumaryna stanowi składnik leków wykorzystywanych w terapii i zapobieganiu powikłań zakrzepowo-zatorowych wśród chorych na zatorowość płucną, zakrzepicę żył głębokich, osób z zastawką serca i migotaniem przedsionków. Środki te swoją budową przypominają witaminę K. Niestety przyjmowana w bardzo dużych ilościach może spowodować bardzo negatywne skutki dla zdrowia, a zwłaszcza marskość wątroby. Podejrzewa się ją także o działanie kancerogenne. Hamuje replikację DNA i zmniejsza szybkość podziału komórkowego. Jej spożywanie jest niewskazane u kobiet w ciąży, gdyż może prowadzić do poronień. Dlatego też należy zachować rozsądek w jej spożywaniu. Bezpieczna dzienna dawka kumaryny dla osoby dorosłej wynosi 0,1 mg na kilogram masy ciała.

Zastosowanie kumaryny

Kumaryna jest używana do maskowania zapachu niektórych wyrobów przemysłowych. Ma zastosowanie w przemyśle perfumeryjnym, tytoniowym, mydlarskim i spirytusowym. Używa się jej do barwienia alkoholu, takiego jak wódka Żubrówka, likier czy grzane wino. Znalazła także zastosowanie jako dodatek do żywności i wybielacz optyczny.

Kumaryna jest składnikiem wielu przypraw do zup, mięs, sosów i suplementów diety. Można ją stosować jako marker fluorescencyjny w układach biologicznych przy oznaczaniu aktywności enzymów i żywych komórek. W kosmetologii kumarynę wykorzystuje się w produkcji preparatów antycellulitowych i środków przeznaczonych do skóry naczyniowej, ponieważ wykazuje działanie wzmacniające naczynia limfatyczne i pobudzające przepływ krwi. Działa zmiękczająco i przeciwzapalnie, dzięki czemu stosowana jest w maseczkach do cery tłustej. Ekstrakt z cynamonowca, będący bogatym źródłem kumaryny, można znaleźć w żelach i balsamach. Stosuje się go także w łagodzeniu zmian skórnych powstałych w przebiegu atopowego zapalenia skóry. Kumaryna jest składnikiem środków promieniochronnych ze względu na właściwości silnie absorbujące promieniowanie ultrafioletowe.

Zobacz film: Sok z kiszonych buraków z rozgrzewającym cynamonem. Źródło: Dzień dobry TVN, X-Bank Gallery

Bibliografia:

1. Bielawska K., Malinowska M., Cyuńczyk M., Wpływ kumaryn na organizm człowieka, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna”, 2014, XLVII(2), s. 213-221.

2. Czarna M., Kamińska I., Ortyl J., Właściwości i zastosowanie pochodnych 2H-1- benzopiran-2- onu jako związków pochodzenia naturalnego, „Technical Issues”, 2015, 3, s. 11-17.

3. Czerpak R., Jabłońska-Trypuć A., Roślinne surowce kosmetyczne, Wrocław, MedPharm, 2008.

4. Marzec A., Chemia Kosmetyków, Toruń, Dom Organizatora, 2009.

5. Skoczyńska A., Pastuszko A., Budzisz E., Kumaryny - właściwości i zastosowanie w kosmetologii i medycynie, „Polish Journal of Cosmetology”, 2014, 17(1), s. 2-13.

6. Pudo A., Kamińska I., Ortyl J., Pochodne kumaryny jako molekularne sensory fluorescencyjne stosowane do monitorowania procesów fotopolimeryzacji, „Technical Issues”, 2015, 1, s. 47-53.

7. Malinowska M., Bielawska K., Metabolizm i właściwości antyoksydacyjne kumaryn, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna”, 2013, XLVI(3), s. 393-403.

Data aktualizacji: 22.05.2018,
Opublikowano: 09.03.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej