Korzeń mniszka lekarskiego, kwiaty i liście – właściwości lecznicze mniszka i stosowanie

Fot: Anatolii / stock.adobe.com

Mniszek lekarski zastosowanie ma w zaburzeniach pracy wątroby, chorobach reumatycznych i stanach zapalnych. Korzeń mniszka lekarskiego służy do przygotowania naparu, który można stosować wewnętrznie i zewnętrznie. W celach zdrowotnych używa się też kwiatów i liści mniszka.

Korzeń mniszka lekarskiego – budowa i skład

Mniszek lekarski, powszechnie zwany także dmuchawcem, mniszkiem pospolitym lub mleczem, to bardzo pospolita bylina, uznawana przez liczne grono osób za chwast. Jednakże roślina ta, a zwłaszcza korzeń mniszka (Taraxaci radix), posiada wiele właściwości leczniczych. Korzeń główny ma 2–3 cm średnicy i 1–2 m długości. Korzenie boczne wyrastają w dwóch rzędach w formie spirali, która schodzi do ziemi zgodnie z ruchem wskazówek zegara.

Korzeń mniszka lekarskiego zawiera wiele cennych substancji, takich jak: fitosterole, sole potasu, żelaza, magnezu, wapnia, fosforu, miedzi, molibdenu, cynku i krzemu, trójterpeny, błonnik, gorycze (najcenniejszą jest laktukopiryna), fitosterole, wielocukry (pektyna i inulina), żywice, kwas foliowy (folacyna), garbniki, prowitamina A, witaminy C, E oraz z grupy B, flawonoidy (kwercetyna), karotenoidy, polifenolokwasy (kwas chlorogenowy, cykoriowy, kawowy, kaftarowy), trójterpeny (taraksasterol, tarakserol), woski, kumaryny, gumy, aminokwasy i kwas cerotynowy.

Mniszek lekarski a mlecz – rozróżnienie i cechy charakterystyczne mniszka

Potoczna nazwa mniszka lekarskiego – mlecz – może być myląca dla osób nieznających się na botanice. Mniszek lekarski a mlecz to dwie różne rośliny, chociaż nazwy te w języku potocznym funkcjonują zamiennie.

Różnica między mniszkiem lekarskim a mleczem polnym polega przede wszystkim na tym, że mniszek jest rośliną jadalną o właściwościach zdrowotnych, a mlecz jest chwastem, choć również bywa spożywany w niektórych rejonach świata, gdzie występuje.

Jak wygląda mniszek lekarski? Od mleczu można go odróżnić po tym, że ma zazwyczaj kilka łodyg wyrastających z jednego miejsca bardzo blisko podłoża. Na każdej łodydze znajduje się tylko jeden kwiat, a łodygi te nie mają liści. Liście mniszka lekarskiego wyrastają z tego samego miejsca i mają postrzępiony kształt, który może przypominać ostre zęby.

Mlecz rośnie na jednej łodydze i może mieć na niej wiele kwiatów oraz liści. Więcej o mocy mniszka lekarskiego dowiecie się z filmu:

Zobacz film: Niezwykła moc mniszka lekarskiego. Źródło: Dzień Dobry TVN

Mniszek lekarski: właściwości lecznicze i zastosowanie

Mniszek lekarski właściwości lecznicze zawdzięcza zawartości witamin i minerałów, w tym witamin C, A, D, witamin z grupy B, potasu, magnezu, krzemu i żelaza, a także substancji, takich jak:

  • flawonoidy i inne przeciwutleniacze, np. karotenoidy, polifenole,
  • garbniki roślinne (taniny) – działanie bakteriobójcze, potencjalna ochrona przed chorobami nowotworowymi,
  • inulina – prebiotyk, stymuluje rozrost prawidłowej flory bakteryjnej układu pokarmowego i usprawnia jego działanie,
  • związki o działaniu przeciwzapalnym i przeciwwirusowym,
  • związki o działaniu przeciwgrzybiczym,
  • asparagina – dawniej stosowana w leczeniu artretyzmu i kiły.

Najczęściej wykorzystywane właściwości lecznicze mniszka lekarskiego są w chorobach wątroby i woreczka żółciowego a także całego układu pokarmowego:

  • zwiększa wydzielanie żółci,
  • ułatwia transport żółci w drogach żółciowych dzięki działaniu rozkurczającemu,
  • pobudza wydzielanie kwasu solnego w żołądku, ułatwiając trawienie,
  • usuwa z organizmu nadmiar potasu i sodu,
  • może też obniżać poziom cukru we krwi,
  • ułatwia detoksykację.

Mniszek lekarski ma działanie moczopędne, co w połączeniu z właściwościami przeciwzapalnymi pomaga w leczeniu stanów zapalnych układu moczowego i zapobiega tworzeniu piasku i kamieni. Pozytywnie wpływa na pracę nerek i ma zastosowanie w leczeniu przewlekłego zapalenia pęcherza i kamicy nerkowej.

Przypuszczalnie mniszek lekarski działa na raka – zawarte w roślinie substancje mogą nie tylko zapobiegać nowotworom, ale prawdopodobnie również powodują obumieranie komórek rakowych w czerniaku, białaczce, raku piersi i prostaty. Korzeń mniszka lekarskiego na raka nie powinien być stosowany zamiast terapii medycyny konwencjonalnej, nie ma wystarczających danych potwierdzających jego skuteczność w walce z nowotworami.

Mniszek lekarski zastosowanie ma też w leczeniu reumatyzmu dzięki działaniu przeciwzapalnemu. Łagodzi ból i przyspiesza rekonwalescencję.

Właściwości mniszka lekarskiego sprawiają, że może on być stosowany również zewnętrznie w chorobach skóry takich jak łuszczyca czy trądzik. Świeży, biały sok z tej rośliny bywa używany także do likwidowania brodawek skórnych.

Zobacz film: Zastosowanie mniszka lekarskiego. Źródło: Dzień Dobry TVN

Korzeń z mniszka lekarskiego, kwiaty, liście – sposoby użycia

Przeciwwskazania do stosowania mniszka lekarskiego to:

  • alergia na tę roślinę,
  • wrzody żołądka i dwunastnicy, nadmierne wydzielanie soków żołądkowych i przewlekła zgaga,
  • niedrożność jelit lub dróg żółciowych, ropniak woreczka żółciowego.

Zewnętrznie mniszek lekarski można stosować w postaci świeżego soku wyciśniętego z rośliny lub naparu z korzenia bądź liści oraz syropu zwanego miodem – z kwiatów.

Aby przyrządzić odwar, suszony korzeń mniszka lekarskiego należy zalać wodą i zagotować, i przez 2 minuty gotować na wolnym ogniu. Następnie herbatę odstawia się na 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie odwar wystarczy przecedzić i można pić. Nie powinno się pić więcej niż 1 filiżankę odwaru dziennie.

Miód z mniszka lekarskiego, a raczej syrop, można zrobić z kwiatów rośliny i cukru. Jego dzienne spożycie nie powinno być większe niż 2 do 3 łyżeczek.

Świeże liście mniszka lekarskiego nadają się na sałatkę. Wystarczy skropić je octem i oliwą, można dodać odrobinę cukru, a także świeże warzywa.

Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN

Korzeń mniszka lekarskiego i kwiaty – zbiory i suszenie

Liście mniszka lekarskiego na sałatkę i do suszenia najlepiej zbierać wczesną wiosną, zanim pojawią się pąki. Kwiaty zrywa się, gdy są w pełni rozwinięte. Korzeń mniszka lekarskiego zbiera się jesienią, w uprawach – dopiero na drugi rok po zasianiu rośliny.

Jak przygotować korzeń mniszka lekarskiego?

Z przeznaczeniem do celów leczniczych korzeń mniszka zbiera się w okresie jesiennym albo wczesną wiosną. Należy go dokładnie umyć, po czym kroi się go wzdłuż na paski. Suszy się go w zacienionym i przewiewnym miejscu. Różne są zdania co do temperatury, jakiej należy użyć do tego celu. Jak zatem suszyć korzeń mniszka lekarskiego? Zdaniem jednych zalecana jest temperatura otoczenia, zaś w opinii innych proces ten powinien odbywać się w suszarni, w temperaturze 40–50°C.

Jak spożywać korzeń mniszka lekarskiego?

Istnieje kilka propozycji spożycia korzenia mniszka lekarskiego. Pierwszą z nich jest odwar, który powinno się pić w proporcjach l łyżeczka suszu na 1 szklankę wody. Po zagotowaniu odstawia się go pod przykryciem na 2–3 minuty i spożywa 3 razy dziennie po 1/2 szklanki. Kolejną jest herbata. Korzeń i ziele mniszka lekarskiego gotuje się przez 15 minut w 1 l wody. Tak przygotowany napój należy pić po szklance dziennie.

Popularne jest także połączenie ziela morszczynu, korzenia mniszka, kłącza perzu, ziela krwawnika, ziela bratka polnego, kory kruszyny i kwiatu lipy. Do przyrządzenia odwaru potrzebna jest l łyżka ziół i 350 ml gorącej wody. Mieszankę należy gotować przez 3–5 min i pić 2 razy dziennie po l szklance, po posiłkach. Zestaw tych ziół działa rozwalniająco, poprawia trawienie i przemianę materii oraz usprawnia pracę gruczołów wydzielania wewnętrznego. Z kolei podczas żółtaczki, przy schorzeniach wątroby i śledziony zalecana jest mieszanka: 50 g korzenia mniszka lekarskiego, 50 g przetacznika, 25 g marzanki wonnej i 25 g kwiatów podróżnika. Łyżkę stołową ziół należy zalać 250 ml wrzątku i odstawić na kilka minut do zaparzenia. Zaleca się spożywanie 2 szklanek herbaty dziennie.


Data aktualizacji: 10.09.2019,
Opublikowano: 07.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Jakimi ziołami leczyć popularne dolegliwości? Ekspert radzi

Coraz częściej obserwujemy zainteresowanie pacjentów naturalnymi metodami leczniczymi, profilaktyką lub wspomaganiem terapii. Zioła są z pozoru bezpiecznie, ale źle użyte i nieprawidłowo dobrane, mogą nam zaszkodzić. Pamiętajmy, że oprócz właściwości  leczniczych ziół, to większość trucizn pochodzi ze świata roślin. Przed zastosowaniem ziół, zawsze warto sięgnąć po poradę farmaceuty lub lekarza biegłego w temacie fitoterapii.

Czytaj więcej
Olej z wiesiołka – właściwości i zastosowanie

Okazuje się, że wszystko, co najlepsze dla naszego organizmu, znajduje się w roślinach. Wśród ogromu gatunków o prozdrowotnych właściwościach znajduje się wiesiołek – rozpowszechniona roślina rosnąca dziko na łąkach, polach i nieużytkach. Olej tłoczony z tej rośliny od wieków wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. Jakie właściwości i zastosowanie ma olej z wiesiołka? Dlaczego spośród wielu produktów dostępnych na rynku warto sięgnąć po olej marki Oleofarm? Sprawdź!

Czytaj więcej
Co to jest bertram lekarski? Właściwości lecznicze i zastosowanie zioła

Bertram lekarski to z wyglądu przypominające rumianek zioło, które znane jest głównie z tego, że uznawane jest za jedną z przypraw św. Hildegardy z Bingen. Ma szerokie zastosowanie lecznicze. Pomaga na różne dolegliwości i stany chorobowe, m.in. wzmacnia odporność, oczyszcza krew, reguluje procesy trawienne, a także wspomaga pamięć i koncentrację.

Czytaj więcej
Kalaryjski masaż stopami – co go wyróżnia? Technika wykonania, efekty, wskazania

Kalaryjski masaż stopami uważany jest za jeden z bardziej odprężających zabiegów. Charakteryzuje się nietuzinkową techniką opracowywania mięśni. Masażysta stymuluje punkty witalne i kanały energetyczne pacjenta za pomocą jednej stopy. Sam jest podwieszony na linie.

Czytaj więcej
Maść niedźwiedzia - jak działa i kiedy warto ją stosować?

Maść niedźwiedzia jest naturalnym preparatem zawierających liczne ekstrakty z ziół. Choć polecana jest głównie sportowcom, sprawdzi się w każdej domowej apteczce jako preparat rozgrzewający, przeciwbólowy i przyspieszający regenerację przeciążonych mięśni.

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Rumianek pospolity - zastosowanie i właściwości lecznicze popularnego zioła. Znana dietetyczka poleca!

Rumianek bardzo często stosowany jest jako roślina lecznicza. Jego właściwości łagodzą m.in. bóle brzucha i wspomagają trawienie. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, np. przy zapaleniu dolnych dróg moczowych. Stosowany jest także w kosmetyce.

Czytaj więcej
Datura (bieluń dziędzierzawa) – trująca roślina o działaniu narkotycznym

Datura jest rośliną pochodzącą z Meksyku, jednak obecnie występuje również w Europie oraz Ameryce Północnej. Datura charakteryzuje się ładnymi, lejkowatymi kwiatami, dlatego stała się popularna, m.in., jako kwiat ogrodowy i balkonowy. Bieluń dziędzierzawa coraz bardziej znany jest również ze swoich narkotycznych właściwości, w szczególności wśród eksperymentującej młodzieży.

Czytaj więcej
Zioła na zaparcia – jakie najlepiej wybrać, aby szybko i skutecznie poradzić sobie z problemem?

Zioła na zaparcia skutecznie usuwają nieprzyjemne uczucie ciężkości i pełności w brzuchu. Dodatkowo likwidują często towarzyszące zaparciom wzdęcia i bolesność brzucha. Najbardziej skutecznymi ziołami są mięta pieprzowa, senes, siemię lniane.

Czytaj więcej
Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

Czytaj więcej