Kora wierzby – właściwości lecznicze i zastosowanie. Sposoby użycia kory z wierzby

Fot. HeikeRau / Getty Images

Kora wierzby to naturalny surowiec leczniczy, który stosowano już w starożytności. Jej właściwości prozdrowotne wynikają zwłaszcza z zawartości salicyny. Dodatkowo w jej składzie znajdują się m.in. flawonoidy, garbniki, sole mineralne. Jej działanie podobne jest do NLPZ.

Wierzba to rodzaj roślin powszechnie występujących na niemalże wszystkich kontynentach oprócz Antarktydy i Australii. Kora wierzby znana jest z różnorakiego działania prozdrowotnego. Surowiec wykazuje właściwości przeciwgorączkowe, przeciwzapalne i przeciwbólowe. Łagodzi objawy przeziębiania i grypy. Na jego bazie sporządza się odwary, nalewki, wyciągi. Stanowi też składnik preparatów farmaceutycznych.

Kora wierzby – wiadomości ogólne

Wierzba (z łac. Salix L.) to rodzaj roślin przybierających formę krzewów, drzew i płożących krzewinek, zaliczany do rodziny wierzbowate (z łac. Salicaceae Mirb.). W jego obrębie występuje około 400 gatunków, z czego na terenie Polski rośnie około 30, a najbardziej znanym jest wierzba biała (z łac. Salix alba L.).

Roślina ma liczne zastosowania, z których na szczególną uwagę zasługują działania lecznicze. Surowiec zielarski stanowi kora wierzby (z łac. Cortex Salicis). Za opakowanie 50 g suszonej kory zapłaci się około 3,50 zł. Surowiec można też opracować samodzielnie. Jego zbiór przypada na wczesną wiosnę. Wykorzystuje się młode i giętkie gałązki. Ich suszenie przeprowadza się na słońcu lub w naturalnych suszarniach.

Kora wierzby – skład

Na szczególną uwagę w składzie kory wierzbowej zasługuje glikozyd fenolowy o nazwie salicyna (wzór sumaryczny C13H18O7). Związek ten po raz pierwszy został wyodrębniony w 1828 roku przez Johanna Andreasa Buchnera z Uniwersytetu w Monachium. Ze względu na jego obecność kora nazywana jest zwyczajowo „naturalną aspiryną”. Kora wierzby zawiera dodatkowo glikozy: fragilinę, tremulacynę, salikortynę i populinę, flawonoidy (np. luteolinę, kwercetynę, eriodykcjol, naryngeninę), garbniki, kwas salicylowy, ferulowy, kawowy, p-kumarowy.

Zobaczcie, kiedy warto pamiętać o ziołach:

Zobacz film: Zioła - przy jakich dolegliwościach warto o nich pamiętać? Źródło: Stylowy Magazyn

Kora wierzby – zastosowanie i właściwości

Kora wierzby ma liczne zastosowanie w lecznictwie. Okazuje się pomocna w leczeniu gorączki. Wykazuje właściwości przeciwbólowe, które sprawdzą się zwłaszcza w przypadku łagodnych bólów reumatycznych, głowy i mięśni. Kora wierzby białej działa przeciwzapalnie, przeciwwysiękowo, antybakteryjnie, przeciwartretycznie, napotnie. Łagodzi infekcje górnych dróg oddechowych, nieżyty jelit i biegunki. Poprawia krążenia krwi, zwalcza bezsenność, nerwobóle. Dodatkowo przyspiesza proces gojenia się ran i ustępowanie obrzęków. Zwiększa diurezę, wzmaga wydzielanie żółci i usprawnia usuwanie z organizmu zbędnych produktów przemiany materii. Kora wierzby białej znalazła zastosowanie w stanach zapalnych przydatków u kobiet.

Jak zrobić odwar, napar z kory wierzby?

Kora z wierzby może być użyta na wiele sposobów, a jednym z najczęściej stosowanych jest odwar. Przyrządza się go, zalewając 4 g rozdrobnionej, wysuszonej kory szklanką gorącej wody, po czym wstawia na mały ogień i gotuje pod przykryciem przez 15 minut. Następnie miksturę odstawia się na kwadrans i przecedza. Z kolei napar z kory wierzby uzyskuje się, zalewając łyżeczkę surowca szklanką wrzątku, po czym pozostawia pod przykryciem do zaparzenia na około 10–15 minut i na koniec przecedza.

Kora wierzby – kąpiel dla stóp

Z kory wierzby przygotować można kąpiel dla stóp, która zmniejsza potliwość oraz działa profilaktycznie lub leczniczo wobec grzybicy. Należy do miski z ciepłą wodą dodać 2 szklanki odwaru i w tak przygotowanej kąpieli moczyć stopy przez 15 minut.

Kora wierzby – tabletki i wyciąg

Kora białej wierzby stanowi składnik tabletek stosowanych pomocniczo w dolegliwościach reumatycznych. Za opakowanie 60 tabletek (330 mg) zapłaci się około 13 zł. W sprzedaży znajduje się też wyciąg z kory wierzby białej. Opakowanie 5 g kosztuje około 6 zł. Preparat wykorzystywany jest zwłaszcza w kosmetyce ze względu na działanie keratolityczne (przyspieszające procesy złuszczania się skóry), oczyszczające, rozjaśniające, wygładzające, ściągające.

Wyciąg z kory wierzby dodawać można do gotowych lub własnoręcznie wykonywanych kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji cery tłustej, naczynkowej, trądzikowej, starzejącej się czy z zaskórnikami. Doskonale sprawdzi się też w preparatach do przetłuszczających się włosów. Ekstrakt łagodzi stany zapalne skóry, reguluje wydzielanie się łoju, uszczelnia naczynia włosowate. Wspomaga złuszczanie się i oczyszczanie skóry, pobudzając ją do produkcji nowych komórek.

Kora wierzby – przeciwwskazania

Wśród przeciwwskazań do stosowania kory wierzbowej wymienia się m.in.:

  • nadwrażliwość na salicylany lub leki z grupy niesterydowych leków przeciwzapalnych,
  • astmę oskrzelową (surowiec nasilać może przebieg choroby),
  • wiek dziecięcy,
  • okres ciąży i karmienia piersią.

Należy też nadmienić, że kora wierzby nasilać może działanie środków przeciwzakrzepowych, takich jak pochodne kumaryny czy heparyna.

Kora wierzby – działania niepożądane

W przypadku spożycia nadmiernej ilości lub wykazywania nadwrażliwości na korę wierzby białej wystąpić mogą działania niepożądane, takie jak zaburzenia ze strony układu pokarmowego, pokrzywka, świąd, astma.

Bibliografia:

1. E. Lamer-Zarawska, B. Kowal-Gierczak, J. Niedworok, Fitoterapia i leki roślinne, Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa 2017.

2. M. Leśnicka, Zielska, zioła i ziółka, Tower Press, Gdańsk 2000.

3. B. Waliszewska, H. Dukiewicz, Wykorzystanie wierzby w farmacji, „Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych”, 2014, 18, s. 57–66.

Data aktualizacji: 16.04.2019,
Opublikowano: 16.04.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej