Kopytnik – właściwości i zastosowanie lecznicze. Czy kopytnik jest trujący?

Fot: seven75 / gettyimages.com

Kopytnik to rodzaj roślin mający szerokie zastosowanie w lecznictwie. Mimo występowania na świecie wielu gatunków jedynym przedstawicielem w Europie jest kopytnik pospolity. Roślina stosowana jest wspomagająco w leczeniu nieżytu nosa, bólów głowy czy w alkoholizmie.

Kopytnik pospolity to powszechnie występująca w Polsce roślina. W lecznictwie sięga się po niego w schorzeniach dróg oddechowych. To jeden z najskuteczniejszych naturalnych środków odwykowych. Należy przestrzegać zalecanych dawek spożywania kopytnika, gdyż wykazuje działanie trujące. Przeciwwskazany jest kobietom w ciąży i karmiącym piersią.

Kopytnik – wiadomości ogólne

Kopytnik (z łac. Asarum L.) to rodzaj roślin zaliczany do rodziny kokornakowate (z łac. Aristolochiaceae Juss.). Obejmuje kilkadziesiąt gatunków, spośród których dla flory Polski typowy jest kopytnik pospolity (z łac. Asarum europaeum L.). Roślinę spotkać można na terenie niemal całego kraju. Wyjątek stanowi północno-zachodnia części Polski. Najczęściej ziele porasta cieniste lasy i zarośla. Nazwa rośliny pochodzi od kształtu liści, które przypominają końskie kopyta. Zwyczajowo kopytnik pospolity określa się jako nardę leśną, polską ipekakuanę, kleśniec, kopyteń. Ziele znajduje się pod częściową ochroną.

Jakie właściwości i zastosowanie lecznicze ma kopytnik?

Kopytnik pospolity ma szerokie zastosowanie lecznicze. Surowiec zielarski stanowią liście, kłącze i ziele. W składzie rośliny znajdują się m.in.: sole mineralne (zwłaszcza potasu i krzemu), żywice, fenolokwasy, śluzy, flawonoidy (kwercetyna i kwercytryna), olejek eteryczny, garbniki, skrobia, śladowe ilości glikozydów, witamina C.

Kopytnik wykazuje działanie moczopędne, wymiotne, rozkurczowe, uspokajające, przeczyszczające, bakteriostatyczne, bakteriobójcze, napotne, miejscowo znieczulające, przeciwpierwotniakowe, fungistatyczne, antywirusowe, żółciopędne. Pobudza krążenie krwi. Podawany jest podczas nieżytu nosa i bólu głowy. Wspomaga leczenie przewlekłego zapalenia oskrzeli i gruźlicy płuc. Wzmaga ruchy nabłonka rzęskowego i wyzwala odruch wykrztuśny, dzięki czemu skutecznie ewakuuje zalegający śluz. Przynosi ulgę w kaszlu palacza. Kopytnik sprawdzi się na alkoholizm. Dodawany do alkoholu, powoduje wymioty, co zniechęca do picia. Ziele kopytnika pobudza wydzielanie śluzu w jelitach i perystaltykę. Pomaga w oczyszczaniu organizmu ze szkodliwych substancji.

Kiedy warto leczyć się ziołami: Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Zioła - przy jakich dolegliwościach warto o nich pamiętać? Źródło: Stylowy Magazyn

Przeciwwskazania do stosowania kopytnika pospolitego stanowią:

  • karmienie piersią.
  • ciąża (zagrożenie poronieniem).

Czy kopytnik jest trujący?

Właściwości toksyczne wykazuje cała roślina, a zwłaszcza korzeń kopytnika. Odpowiada za nie obecność związku chemicznego należącego do grupy fenoloeterów o nazwie azaron (wzór sumaryczny C12H16O3), który drażni błonę śluzową. Wśród możliwych działań niepożądanych wymienia się kichanie, pieczenie języka i przełyku, wymioty, nudności. W stanach ciężkich dochodzi do rozwoju zapalenia jelit, krwawienia z macicy, drgawek, wykwitów skórnych podobnych do róży. Skrajne przypadki kończą się zgonem. Podkreślić należy jednak, że zatrucia kopytnikiem należą do rzadkości.

Gdzie kupić i ile kosztuje kopytnik?

Surowiec możliwy jest do nabycia w sklepach zielarskich, niektórych aptekach i dzięki sprzedaży internetowej. Najbardziej dostępny jest kopytnik w formie ziela. Za opakowanie 100 g zapłaci się około 6 zł. Istnieje też możliwość samodzielnego opracowania surowca. Ziele zbiera się od maja do września w słoneczne i suche dni. Suszenie odbywa się w przewiewnym i zaciemnionym miejscu, a temperatura nie powinna przekraczać 30℃.

Kopytnik pospolity – preparaty i inne sposoby użycia

Z kopytnika przyrządza się napar. W tym celu należy 2 g surowca zalać 200 ml wrzącej wody, po czym odstawić pod przykryciem do zaparzenia na 15 min i na koniec przecedzić. Napar można zastosować zewnętrznie do robienia okładów na stłuczenia i zwichnięcia.

Innym sposobem wykorzystania jest nalewka kopytnikowa. Należy 1 część suchego, rozdrobnionego surowca zalać 5 częściami alkoholu 40–60%. Dla przykładu na 100 g ziela kopytnika potrzeba 500 ml alkoholu. Miksturę poddaje się co najmniej przez tydzień maceracji, a później przefiltrowuje i przelewa do butelek.

Literatura przedmiotu donosi na temat zażywania sproszkowanego kopytnika jak tabaki, czyli poprzez wciąganie nosem. Dawniej ziele było dostępne również w tabletkach.

Kopytnik – zastosowanie pozamedyczne

Kopytnik to roślina ozdobna. Jego walory dekoracyjne cenione są zwłaszcza w Japonii. Podkreśla się właściwości okrywowe, z których korzysta się w parkach i ogrodach. Roślina, silnie zagęszczając się, tworzy zwarte runo. Preferuje gleby żyzne, próchniczne, umiarkowanie wilgotne, o zasadowym odczynie. Najlepiej rośnie na zacienionym stanowisku. W czasie suszy wymaga podlewania. Dobrze komponuje się z paprociami, przytulią wonną i wiosennymi roślinami cebulowymi.

Właściwości kopytnika doceniono w sztuce kulinarnej, gdzie używa się go jako przyprawy. Niewielkie ilości nadają potrawom imbirowego aromatu. Kopytnik pospolity był używany niegdyś też jako roślina barwnikowa. Dostarczał pięknego, zielonego koloru.

Bibliografia:

1. Lidia Antkowiak: Rośliny lecznicze. Poznań: Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 1998.

2. Jan Muszyński: Uprawa i zbiór roślin leczniczych. Łódź: Wydawnictwo Poligrafika.

Data aktualizacji: 18.04.2019,
Opublikowano: 18.04.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Jakimi ziołami leczyć popularne dolegliwości? Ekspert radzi

Coraz częściej obserwujemy zainteresowanie pacjentów naturalnymi metodami leczniczymi, profilaktyką lub wspomaganiem terapii. Zioła są z pozoru bezpiecznie, ale źle użyte i nieprawidłowo dobrane, mogą nam zaszkodzić. Pamiętajmy, że oprócz właściwości  leczniczych ziół, to większość trucizn pochodzi ze świata roślin. Przed zastosowaniem ziół, zawsze warto sięgnąć po poradę farmaceuty lub lekarza biegłego w temacie fitoterapii.

Czytaj więcej
Olej z wiesiołka – właściwości i zastosowanie

Okazuje się, że wszystko, co najlepsze dla naszego organizmu, znajduje się w roślinach. Wśród ogromu gatunków o prozdrowotnych właściwościach znajduje się wiesiołek – rozpowszechniona roślina rosnąca dziko na łąkach, polach i nieużytkach. Olej tłoczony z tej rośliny od wieków wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. Jakie właściwości i zastosowanie ma olej z wiesiołka? Dlaczego spośród wielu produktów dostępnych na rynku warto sięgnąć po olej marki Oleofarm? Sprawdź!

Czytaj więcej
Co to jest bertram lekarski? Właściwości lecznicze i zastosowanie zioła

Bertram lekarski to z wyglądu przypominające rumianek zioło, które znane jest głównie z tego, że uznawane jest za jedną z przypraw św. Hildegardy z Bingen. Ma szerokie zastosowanie lecznicze. Pomaga na różne dolegliwości i stany chorobowe, m.in. wzmacnia odporność, oczyszcza krew, reguluje procesy trawienne, a także wspomaga pamięć i koncentrację.

Czytaj więcej
Kalaryjski masaż stopami – co go wyróżnia? Technika wykonania, efekty, wskazania

Kalaryjski masaż stopami uważany jest za jeden z bardziej odprężających zabiegów. Charakteryzuje się nietuzinkową techniką opracowywania mięśni. Masażysta stymuluje punkty witalne i kanały energetyczne pacjenta za pomocą jednej stopy. Sam jest podwieszony na linie.

Czytaj więcej
Maść niedźwiedzia - jak działa i kiedy warto ją stosować?

Maść niedźwiedzia jest naturalnym preparatem zawierających liczne ekstrakty z ziół. Choć polecana jest głównie sportowcom, sprawdzi się w każdej domowej apteczce jako preparat rozgrzewający, przeciwbólowy i przyspieszający regenerację przeciążonych mięśni.

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Rumianek pospolity - zastosowanie i właściwości lecznicze popularnego zioła. Znana dietetyczka poleca!

Rumianek bardzo często stosowany jest jako roślina lecznicza. Jego właściwości łagodzą m.in. bóle brzucha i wspomagają trawienie. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, np. przy zapaleniu dolnych dróg moczowych. Stosowany jest także w kosmetyce.

Czytaj więcej
Datura (bieluń dziędzierzawa) – trująca roślina o działaniu narkotycznym

Datura jest rośliną pochodzącą z Meksyku, jednak obecnie występuje również w Europie oraz Ameryce Północnej. Datura charakteryzuje się ładnymi, lejkowatymi kwiatami, dlatego stała się popularna, m.in., jako kwiat ogrodowy i balkonowy. Bieluń dziędzierzawa coraz bardziej znany jest również ze swoich narkotycznych właściwości, w szczególności wśród eksperymentującej młodzieży.

Czytaj więcej
Zioła na zaparcia – jakie najlepiej wybrać, aby szybko i skutecznie poradzić sobie z problemem?

Zioła na zaparcia skutecznie usuwają nieprzyjemne uczucie ciężkości i pełności w brzuchu. Dodatkowo likwidują często towarzyszące zaparciom wzdęcia i bolesność brzucha. Najbardziej skutecznymi ziołami są mięta pieprzowa, senes, siemię lniane.

Czytaj więcej
Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

Czytaj więcej