Kolagen rybi – właściwości zdrowotne. Jaki wpływ kolagen rybi ma na stawy, skórę czy włosy

Maria Korneeva/Getty Images

Kolagen rybi stosowany jest nie tylko jako substancja spowalniająca starzenie się skóry czy włosów. Hydrolizat kolagenu z ryb morski może łagodzić bóle i przyspieszać regenerację stawów.

Kolagen rybi polecany jest osobom w każdym wieku. Przyjmowanie suplementów diety z kolagenem można rozpocząć już około 30. roku życia, ponieważ mniej więcej w tym czasie zauważa się spadek poziomu naturalnego kolagenu w skórze. Poza tym przyjmowanie kolagenu poleca się także kobietom w okresie menopauzy, osobom, które borykają się z problemami skórnymi (niezależnie od wieku), z problemem wypadających włosów, a także z bólami stawów czy kości.

Jakie znaczenie dla organizmu ma kolagen? Czym wyróżnia się kolagen rybi?

Nazwa „kolagen” jest wszystkim dobrze znana i kojarzy się głównie ze skórą – zanik kolagenu powoduje, że traci ona jędrność, staje się wiotka, a na jej powierzchni pojawiają się zmarszczki. Nic dziwnego, ponieważ kolagen stanowi aż 70% komórek białkowych skóry. Jednak funkcja kolagenu jest znacznie szersza.

Kolagen jest białkiem, które naturalnie występuje w ludzkim organizmie i stanowi główny składnik tkanki łącznej, odpowiadając za jej elastyczność. W całym organizmie stanowi około 30% wszystkich komórek białkowych. Wchodzi w skład nie tylko skóry, ale także ścięgien, włosów, kości, paznokci i stawów. Jest substancją elastyczną i zarazem wytrzymałą, dlatego skutecznie trzyma skórę, kości i stawy w ryzach. Ponadto chroni niektóre narządy wewnętrzne, np. nerki, wątrobę i żołądek. Wpływa też na poprawną pracę układu immunologicznego, zapobiega negatywnemu działaniu toksyn, drobnoustrojów czy komórek rakowych.

Po 25. roku życia ilość kolagenu spada, dlatego zaczynają pojawiać się pierwsze oznaki starzenia się organizmu. Prędkość zanikania kolagenu uzależniona jest między innymi od prowadzonego trybu życia, sposobu odżywiania, pielęgnacji, a nawet aktywności fizycznej i ilości snu. Objawy niedoboru kolagenu to między innymi:

  • utrata jędrności skóry i jej wiotczenie, zmarszczki,
  • pojawianie się rozstępów i cellulitu,
  • osłabienie, łamanie się i wypadanie włosów,
  • zwiększenie ryzyka alergii skórnych,
  • osłabienie kości i stawów, dolegliwości bólowe z tym związane.

Aby nie narazić się na przedwczesne lub zbyt gwałtowne pojawianie się oznak starzenia, można przyjmować kolagen wewnętrznie, np. w postaci suplementów diety czy zewnętrznie, w postaci kremów i maści. Należy jednak pamiętać, że nie każdy kolagen, który występuje w kosmetykach czy suplementach diety, jest aktywnym białkiem, skutecznie działającym na ludzki organizm.

Jak działa układ i jak jest zbudowany układ kostny? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Budowa i funkcje układu kostnego. Źródło: 36,6.

Jednym z rodzajów kolagenów, wykorzystywanych na przykład do produkcji części kosmetyków, jest kolagen bydlęcy – substancja, która w rzeczywistości nie wykazuje właściwości aktywnych i nie działa zbyt korzystnie na ludzki organizm. Natomiast naturalnym środkiem, będącym aktywnym białkiem, jest kolagen rybi. Warto zwrócić uwagę na to, skąd dany kolagen rybi pochodzi. Do najskuteczniejszych zalicza się hydrolizaty kolagenu ze skóry morskich ryb.

Kolagen rybi na stawy, kości, skórę i nie tylko – właściwości kolagenu

Właściwości kolagenu rybiego są szerokie, jednak substancja ta doceniana jest w dużej mierze za korzystny wpływ na stawy oraz kości. Przyjmowanie suplementów z kolagenem rybim pomaga łagodzić bóle związane ze zwyrodnieniami, a także odbudowywać uszkodzenia. Dlatego poleca się jego stosowanie osobom, które cierpią np. na bóle reumatyczne, artretyczne czy kostne.

Poza tym właściwości kolagenu rybiego są następujące:

  • Spowalnia procesy starzenia się skóry i występowanie objawów takich jak suchość skóry, zmarszczki, utrata jędrności, przebarwienia.
  • Pomaga regulować gospodarkę wodną skóry.
  • Przyspiesza proces gojenia się ran i blizn – takie działanie zawdzięcza zdolności do odbudowywania tkanki łącznej.
  • Pomaga zapobiegać pojawianiu się rozstępów i zmniejszać już istniejące.
  • Pomaga pozbyć się cellulitu – kolagen rybi sprawia, że tkanka łączna staje się bardziej elastyczna, a tkanka tłuszczowa rozkłada się równomiernie i nie powstają zgrubienia.
  • Wzmacnia włosy i zmniejsza proces ich wypadania.
  • Wzmacnia paznokcie i sprawia, że są twardsze i nie rozdwajają się.

Jak spowolnić proces starzenia się skóry? Dowiesz się tego z filmu:

    Zobacz film: Jakie zabiegi pomagają zatrzymać starzenie się skóry? Źródło: Stylowy Magazyn.

    Kolagen rybi – jak przyjmować

    Kolagen rybi dostępny jest najczęściej w postaci tabletek, proszku oraz substancji do picia.

    Kolagen rybi w proszku można dodawać do napojów, takich jak woda, jogurty, mleko, koktajle czy soki. Ma neutralny smak, dlatego nie zmienia aromatu napojów. Zalecana dzienna dawka kolagenu rybiego w proszku to około 5 gramów, czyli 1 łyżeczka. Aby kolagen wchłaniał się skutecznie, należy łączyć go z witaminą C, która ułatwia jego absorpcję do organizmu.

    Kolagen rybi w tabletkach często wzbogacony jest o inne substancje, które potęgują jego działanie, np. witaminy C, E, kwas hialuronowy czy algi morskie. W zależności od zawartości hydrolizatu kolagenu rybiego w tabletkach, należy przyjmować 1 lub 2 kapsułki dziennie. Dzienna dawna powinna zawierać około 600 miligramów kolagenu.

    Kolagen rybi do picia to preparat nieco najmniej popularny niż kolagen w tabletach czy w proszku. Podobnie, jak tabletki, kolagen w płynie często wzbogacany jest o inne aktywne substancje. 


    Data aktualizacji: 21.03.2023,
    Opublikowano: 06.04.2023 r.

    Polecamy

    Komentarze (0)

    Trwa dodawanie...
    Komentarz dodany!
    Komentarz nie mógł zostać dodany
    Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

    Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

    Czytaj więcej
    Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

    Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

    Czytaj więcej
    Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

    Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

    Czytaj więcej
    Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

    Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

    Czytaj więcej
    Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

    Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

    Czytaj więcej
    O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

    Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

    Czytaj więcej
    Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

    Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

    Czytaj więcej
    Aronia — superfood na wsparcie odporności 

    Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

    Czytaj więcej
    To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

    Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

    Czytaj więcej
    Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

    Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

    Czytaj więcej