Koktajle owocowe z blendera ‒ dietetyczne i zdrowe przepisy

Fot. fcafotodigital / Getty Images

Koktajle owocowe dostarczają organizmowi cennych przeciwutleniaczy, takich jak: flawonoidy, witamina C, beta karoten, cynk. Związki te wzmacniają odporność organizmu, chronią przed infekcjami oraz zapewniają młody i zdrowy wygląd skóry. Przepisy na koktajle owocowe są niezwykle proste, a potrzebnym urządzeniem jest blender ręczny lub kielichowy. 

Koktajle owocowe są prostym i smacznym sposobem na dostarczenie organizmowi bogactwa witamin i minerałów. Owoce stanowią również dobre źródło cennego błonnika pokarmowego, który usprawnia pracę przewodu pokarmowego. Koktajle owocowe przyczyniają się do podnoszenia naturalnej odporności, dlatego są doskonałą propozycją na jesienno-zimowe dni.

Koktajle owocowe ‒ właściwości zdrowotne

Koktajle owocowe to prawdziwa skarbnica związków o dobroczynnym wpływie na organizm. Są źródłem niezbędnych w codziennej diecie witamin i minerałów. W składzie owoców znajdują się m.in.: witamina C, beta karoten, witaminy z grupy B, potas, magnez, fosfor, cynk, miedź, selen, mangan. Flawonoidy roślinne zawarte w koktajlach owocowych to przeciwutleniacze, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych, dzięki czemu hamują procesy starzenia się komórek oraz przeciwdziałają rozwojowi wielu chorób, np. cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, choroby niedokrwiennej mięśnia sercowego, stanów zapalnych jelit, nowotworów i wielu innych. 

Koktajle owocowe to doskonały sposób na podniesienie naturalnej odporności organizmu, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Ich regularne spożywanie może przyczynić się do zmniejszenia podatności na przeziębienia oraz infekcje górnych dróg oddechowych. Dzięki wysokiej zawartości witamin i minerałów zapobiegają powstawaniu ich niedoborów, które często pojawiają się zimą ze względu na mniejsze spożycie świeżych warzyw i owoców.

Jak przygotować zdrowy koktajl? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Jakie koktajle są najzdrowsze? Źródło: Stylowy Magazyn

Koktajle owocowe odchudzające

Koktajle owocowe są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który usprawnia procesy trawienne, reguluje pracę jelit oraz przyspiesza metabolizm. Związek ten przynosi szybkie uczucie sytości, dzięki czemu zapobiega podjadaniu między posiłkami. Błonnik pokarmowy przyczynia się także do ustabilizowania poziomu cukru we krwi. Wszystkie te właściwości powodują, że koktajle owocowe sprzyjają odchudzaniu i utrzymaniu szczupłej sylwetki. Warto dodatkowo wzbogacać je o przyprawy korzenne, takie jak cynamon lub imbir. Składniki te przyspieszają procesy przemiany materii oraz stymulują spalanie tkanki tłuszczowej, wspierając walkę z nadwagą i otyłością.

Jak zrobić koktajl owocowy?

Koktajle owocowe są bardzo proste w przygotowaniu. Można wykorzystać do nich świeże lub mrożone owoce. Do przyrządzenia koktajli owocowych niezbędny jest blender, który zmiksuje owoce na gładką masę. Składnikiem koktajli owocowych są również: woda, mleko zwierzęce lub roślinne, kefiry bądź jogurty naturalne. Zapewniają one pożądaną konsystencję, a produkty nabiałowe dodatkowo dostarczają pełnowartościowego białka, które jest ważnym elementem codziennej diety. Koktajle owocowe można wzbogacać także o ulubione przyprawy, które urozmaicą ich smak. Cennym dodatkiem do koktajli jest miód, który działa antybakteryjnie i podnosi naturalną odporność organizmu, chroniąc go przed infekcjami i wspomagając ich zwalczanie. Do koktajli owocowych warto dodać garść otrębów lub płatków owsianych, stanowiących dobre źródło błonnika i witamin z grupy B, które wspomagają pracę mózgu. Wskazanym składnikiem są również orzechy dostarczające kwasów omega 3, które wykazują pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego i serca.

Przepis na koktajl owocowy truskawkowo-bananowy

Składniki:

  • ½ kg truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • ½ banana
  • 2 łyżki świeżo wyciskanego soku z cytryny
  • ½ litra mleka.

Sposób przygotowania:

  1. Banana umieść na jakiś czas w zamrażalniku, aby się lekko zmroził.
  2. Mrożone truskawki rozmroź, a świeże umyj i usuń szypułki.
  3. Do naczynia blendera lub do miski wrzuć zmrożonego banana i truskawki. Zmiksuj.
  4. Do owoców dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.
  5. Na koniec do koktajlu owocowego wlej mleko. Ponownie zblenduj.
  6. Koktajl bananowo-truskawkowy możesz podawać od razu lub po schłodzeniu.

Przepis na wzmacniający koktajl owocowy z czarnych porzeczek

Składniki:

  • 1 garść czarnych porzeczek (świeżych lub mrożonych)
  • 150 ml kefiru
  • 1 łyżeczka miodu
  • kilka listków mięty.

Sposób przygotowania:

  1. Porzeczki włóż do naczynia blendera lub do miski.
  2. Dodaj kefir, miód, listki mięty. Wszystkie składniki miksuj, do uzyskania gładkiej konsystencji.

Koktajle owocowe odchudzające

Przepis na koktajl z płatkami owsianymi

Składniki:

  • ½ szklanki płatków owsianych
  • 2 szklanki mleka
  • 300 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 2 łyżki miodu
  • ½ szklanki gorącej wody.

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut do napęcznienia.
  2. Truskawki mrożone rozmroź, a świeże umyj i oczyść z szypułek.
  3. Do garnka wlej mleko. Dodaj truskawki, płatki owsiane i miód. Całość zmiksuj na gładką masę.

Przepis na koktajl warzywno-owocowy

Składniki:

  • ½ awokado (miąższ)
  • 1 gruszka
  • 1 garść świeżego szpinaku
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • świeżo wyciśnięty sok z ½ cytryny
  • miód do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Gruszkę umyj pod bieżącą wodą, możesz obrać ją ze skórki. Usuń gniazdo nasienne.
  2. Do naczynia blendera lub miski włóż pokrojoną na części gruszkę, miąższ awokado i szpinak. Wlej jogurt i sok z cytryny. Dodaj miód do smaku. Całość zmiksuj na gładką konsystencję. 
Data aktualizacji: 25.01.2019,
Opublikowano: 10.10.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej