Kawa z imbirem – idealna na początek dnia! Doda energii i podkręci metabolizm

Fot. SStajic / Getty Images

Kawa z imbirem przyspiesza metabolizm i nasila proces termogenezy, dzięki czemu wspiera spalanie kalorii i tkanki tłuszczowej. Działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie, dlatego jest szczególnie zalecana w okresie infekcji i przeziębień. Smacznymi i aromatycznymi propozycjami są również kawa z imbirem i cynamonem oraz kawa z imbirem i miodem. 

Kawa z imbirem jest napojem rozgrzewającym, który doskonale sprawdzi się w sezonie jesienno-zimowym. Spożywana w umiarkowanych ilościach, może mieć dobroczynny wpływ na zdrowie. Imbir reguluje procesy trawienne i wspiera przemianę materii, dzięki czemu sprzyja odchudzaniu.

Kawa z imbirem – jak działa?

Kawa z imbirem ma charakterystyczny, korzenny smak i wyjątkowy aromat. Nie tylko doskonale smakuje, ale wykazuje również dobroczynny wpływ na organizm. Kawa jest źródłem kofeiny, która działa pobudzająco na układ nerwowy. Przyczynia się do zwiększenia zdolności poznawczych, takich jak pamięć, uwaga i koncentracja. Ponadto zmniejsza uczucie zmęczenia i poprawia ogólne samopoczucie oraz nastrój.

Czytaj więcej! Jak imbir pomaga w odchudzaniu?

Kawa z imbirem dostarcza także polifenoli roślinnych należących do cennych antyoksydantów. Związki te hamują działanie wolnych rodników tlenowych, które oddziałują szkodliwe na organizm. Dzięki temu polifenole zawarte w kawie opóźniają procesy starzenia się, wzmacniają naturalną odporność oraz chronią przed rozwojem chorób nowotworowych, cukrzycy i schorzeń sercowo-naczyniowych. Imbir wykazuje wiele korzystnych właściwości zdrowotnych, które od lat wykorzystywane są w medycynie naturalnej. Przyprawa ta działa przeciwzapalnie, dlatego jest szczególnie zalecana osobom z chorobami stawów. Kawa z imbirem jest świetnym napojem rozgrzewającym, który doskonale sprawdzi się w sezonie wzmożonych przeziębień i grypy. Imbir ma właściwości bakteriobójcze, dzięki czemu wspiera walkę z infekcjami. Kawa z imbirem działa przeciwmigrenowo oraz poprawia ukrwienie mózgu wspomagając jego pracę i zwiększają wydolność umysłową.

Jaką wolisz kawę?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Kawa z imbirem i cynamonem – właściwości

Do kawy z imbirem warto dodać drugą przyprawę korzenną – cynamon, który również ma dobroczynny wpływ na zdrowie. Kawa z imbirem i cynamonem korzystnie oddziałuje na przewód pokarmowy. Wspiera procesy trawienne oraz wykazuje właściwości antybakteryjne. Cynamon dodawany do kawy przyczynia się do obniżania poziomu cukru we krwi oraz stężenia cholesterolu, dzięki czemu przeciwdziała cukrzycy i chorobom układu sercowo-naczyniowego. Przyprawa ta wykorzystywana jest jako środek przeciwbiegunkowy i rozkurczowy. Ma również pozytywny wpływ na układ nerwowy, prowadząc do poprawy pamięci i koncentracji. Zarówno cynamon, jak też imbir mają właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne. Obie przyprawy korzenne łagodzą objawy napięcia przedmiesiączkowego i bóle towarzyszące miesiączce. Imbir i cynamon zawierają związki o działaniu antyoksydacyjnym, dzięki czemu wzmacniają właściwości polifenoli roślinnych zawartych w kawie.

Jaka kawa jest najzdrowsza? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Jaka kawa jest najzdrowsza? Źródło: Dzień Dobry TVN

Kawa z imbirem i cynamonem na odchudzanie

Kawa z imbirem i cynamonem jest szczególnie ceniona za właściwości odchudzające. Każdy z tych trzech składników ma wpływ na przyspieszenie procesów przemiany materii, co sprzyja redukcji zbędnych kilogramów. Kawa ułatwia odchudzanie, gdyż wzmaga spalanie tkanki tłuszczowej nagromadzonej w organizmie. Imbir stymuluje metabolizm, a dodatkowo działa termogennie. Oznacza to, że imbir wpływa na proces termogenezy, który polega na wytwarzaniu ciepła i utrzymaniu odpowiedniej, stałej temperatury ciała. Nasilenie procesu termogenezy wiąże się z dodatkowym spalaniem kalorii oraz wzmożoną utratą tkanki tłuszczowej. Cynamon, podobnie jak pozostałe składniki napoju, przyspiesza tempo przemiany materii, a przy tym zmniejsza apetyt i chęć na słodycze oraz wzmaga uczucie sytości.

Kawa z imbirem i miodem

Kawa z imbirem i miodem jest kolejną propozycją smacznego i rozgrzewającego napoju. Jest szczególnie zalecana w okresie przeziębień oraz infekcji górnych dróg oddechowych. Miód wykazuje liczne właściwości zdrowotne. Wzmacnia naturalną odporność organizmu, działa antybakteryjnie, reguluje pracę przewodu pokarmowego oraz ma dobroczynny wpływ na funkcjonowanie układu krążenia. Miód dzięki zawartym w nim związkom ma właściwości uspokajające, w ten sposób wspomaga walkę z depresją i nerwicą. Ponadto miód (podobnie jak kawa i imbir) pobudza procesy przemiany materii, dlatego kawa z imbirem i miodem stanowi skuteczny i naturalny środek wspierający odchudzanie.

Kto powinien unikać picia kawy? Dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Kto nie powinien pić kawy?  Źródło: Dzień Dobry TVN

Kawa z imbirem – przepis

Kawę z imbirem można przygotować, wykorzystując korzeń imbiru lub przyprawę, czyli imbir w postaci sproszkowanej.

Składniki:

  • 1 cm korzenia imbiru,
  • 1 porcja kawy rozpuszczalnej.

Sposób przygotowania:

  1. Korzeń imbiru starannie umyj, obierz ze skórki i pokrój na drobniejsze kawałki.
  2. Imbir przełóż do garnka i zalej szklanką zimnej wody. Postaw na palniku i zagotuj pod przykryciem. Po zagotowaniu wyłącz ogień, chwilę odczekaj.
  3. Korzeń imbiru wyjmij z wrzątku. Pozostałym wywarem zalej porcję kawy.
  4. Kawę z imbirem możesz podawać udekorowaną bitą śmietaną i oprószoną mielonym cynamonem.

Kawa z imbirem, miodem i cynamonem

Składniki:

  • 2 filiżanki kawy espresso,
  • ¼ łyżeczki mielonego imbiru,
  • szczypta cynamonu,
  • 2 łyżeczki miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj kawę espresso.
  2. W kubku utrzyj miód z imbirem i cynamonem. Przyprawy z miodem zalej przygotowanym espresso. Wymieszaj. 
Data aktualizacji: 04.09.2020,
Opublikowano: 04.09.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej