Kasza jaglana jest najlepsza na przeziębienie! Silnie rozgrzewa i wysusza katar
Getty Images/Predraglmages
Kasza jaglana jest zdrowa, sycąca i
rozgrzewająca. To właśnie dzięki swoim rozgrzewającym właściwościom kasza jest
idealna jako postawa menu podczas przeziębienia i grypy. Jakie jeszcze
zbawienne dla zdrowia ma działanie?
Kasza jaglana na przeziębienie!
Nazywana jest królową kasz i nie bez
przyczyny. Okazuje się, że kasz a jaglana ma silne działanie rozgrzewające
organizm. To nieoceniona zaleta dla osób dorosłych i dzieci, którzy zmagają się
z infekcjami, ponieważ kasza wysusza błony śluzowe i działa wykrztuśnie.
Zalety kaszy jaglanej:
Zawiera kwas foliowy, witaminę B12 i
ważne aminokwasy
Polecana jest szczególnie przy
przeziębieniach, grypie, depresji, nerwicy i złym samopoczuciu
Ma właściwości odkwaszające, dlatego
jest szczególnie polecana w chorobach nowotworowych, w okresie menopauzy i
andropauzy
Działa wysuszająco na błony śluzowe i
działa wykrztuśnie
Mimo że znana jest wielu lat dopiero
teraz zdobyła popularność i zaczęła częściej gościć w naszej kuchni. Jej zła
sława mogła być spowodowana specyficznym smakiem kaszy. Zdarza się, że –
niewłaściwie przygotowana – jest gorzka, przez co może nie smakować. Nawet gdy
za pierwszym razem nie do końca nam zasmakuje warto dać jej jeszcze jedną
szansę, bo można ją podawać na bardzo wiele sposobów. Ale dlaczego warto po nią
sięgnąć?
Kasza jaglana jest bogatym źródłem
witamin z grupy B, które poza korzystnym wpływem na układ nerwowy, poprawiają
wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Powinny o niej pamiętać kobiety w ciąży.
Zawarty w niej kwas foliowy zapewnia prawidłowy rozwój układu moczowego u
płodu. Polecana jest także osobom chorującym na anemię – zawiera sporo żelaza,
które uczestniczy w procesach krwiotwórczych.
Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają.
Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego?
Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?
Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik?
Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.
Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?
Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?
Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?
Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?