Kasza jaglana jest najlepsza na przeziębienie! Silnie rozgrzewa i wysusza katar

Getty Images/Predraglmages

Kasza jaglana jest zdrowa, sycąca i rozgrzewająca. To właśnie dzięki swoim rozgrzewającym właściwościom kasza jest idealna jako postawa menu podczas przeziębienia i grypy. Jakie jeszcze zbawienne dla zdrowia ma działanie?

Kasza jaglana na przeziębienie!

Nazywana jest królową kasz i nie bez przyczyny. Okazuje się, że kasz a jaglana ma silne działanie rozgrzewające organizm. To nieoceniona zaleta dla osób dorosłych i dzieci, którzy zmagają się z infekcjami, ponieważ kasza wysusza błony śluzowe i działa wykrztuśnie.

Zalety kaszy jaglanej:

  • Zawiera kwas foliowy, witaminę B12 i ważne aminokwasy
  • Polecana jest szczególnie przy przeziębieniach, grypie, depresji, nerwicy i złym samopoczuciu
  • Ma właściwości odkwaszające, dlatego jest szczególnie polecana w chorobach nowotworowych, w okresie menopauzy i andropauzy
  • Działa wysuszająco na błony śluzowe i działa wykrztuśnie
  • Wspomaga trawienie, jest lekka i sycąca

 Przeczytaj także: #ObiadNaZdrowie: Placuszki z kaszy jaglanej

Kasza jaglana – dlaczego warto ją jeść?

Mimo że znana jest wielu lat dopiero teraz zdobyła popularność i zaczęła częściej gościć w naszej kuchni. Jej zła sława mogła być spowodowana specyficznym smakiem kaszy. Zdarza się, że – niewłaściwie przygotowana – jest gorzka, przez co może nie smakować. Nawet gdy za pierwszym razem nie do końca nam zasmakuje warto dać jej jeszcze jedną szansę, bo można ją podawać na bardzo wiele sposobów. Ale dlaczego warto po nią sięgnąć?

Kasza jaglana jest bogatym źródłem witamin z grupy B, które poza korzystnym wpływem na układ nerwowy, poprawiają wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Powinny o niej pamiętać kobiety w ciąży. Zawarty w niej kwas foliowy zapewnia prawidłowy rozwój układu moczowego u płodu. Polecana jest także osobom chorującym na anemię – zawiera sporo żelaza, które uczestniczy w procesach krwiotwórczych.

Przeczytaj także: Wszystko o kaszy jaglanej

Jak przygotować kaszę jaglaną, by nie straciła swoich drogocennych właściwości zdrowotnych? Zobacz nasze video:

x-news

Data aktualizacji: 18.02.2020,
Opublikowano: 18.02.2020 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej