Kasza gryczana niepalona i jej niezwykłe wartości odżywcze. Jak ją ugotować?

Fot.: ALLEKO / Getty Images

Kasza gryczana niepalona jest wytwarzana z nasion gryki zwyczajnej. Nie zostaje ona poddana prażeniu, dzięki czemu zachowuje o wiele więcej wartości odżywczych i właściwości prozdrowotnych niż kasza prażona.

Kasza gryczana niepalona jest dietetycznym źródłem węglowodanów złożonych i białka, a także wielu witamin i mikroelementów. Jej regularnie spożywanie wzmacnia i odżywia organizm. Tradycyjnie zalecano ją jako pokarm dla chorowitych dzieci.

Co to jest kasza gryczana niepalona?

Kasza gryczana niepalona to obłuskane nasiona gryki zwyczajnej. Roślina ta należy do rodziny rdestowatych i wytwarza jadalne ziarna, bogate w składniki odżywcze. Wywodzi się z południowej Azji i była uprawniania już parę tysięcy lat przed naszą erą w dolinie Indusu. Do Europy Środkowo-Wschodniej trafiła w okresie średniowiecza i szybko stała się składnikiem tradycyjnej kuchni polskiej, białoruskiej, ukraińskiej i litewskiej. Była jedną z ulubionych potraw na dworach królewskich, szczególnie gustował w niej Kazimierz Wielki.

Z gryki wytwarza się różne rodzaje kasz. Najbardziej popularna jest kasza gryczana prażona, która po obróbce termicznej zyskuje bardziej intensywny aromat i charakterystyczną goryczkę. Kasza gryczana niepalona składa się natomiast z ziaren, które zostały jedynie wysuszone i nie poddawano ich dodatkowej obróbce termicznej. Jej odmianą jest też kasza krakowska, którą uzyskuje się poprzez silne rozdrobnienie nieprażonych ziaren.

Kasza gryczana niepalona – wartości odżywcze

100 g surowej kaszy gryczanej niepalonej zawiera 343 kalorie, 13 g białka, 72 g węglowodanów i 3,4 g tłuszczu. Oprócz tego dostarcza sporo błonnika, witamin i mikroelementów. Mimo dużej zawartości cukrów nie jest tucząca, są to bowiem węglowodany złożone, a indeks glikemiczny tego produktu wynosi 54.

Kasza gryczana niepalona zawiera duże ilości witamin z grupy B oraz fosfor, wapń, magnez, potas, żelazo, miedź, cynk, mangan i selen.

Kasza gryczana niepalona i jej właściwości zdrowotne

Kasza gryczana niepalona wykazuje lecznicze działanie na układ pokarmowy. Zawiera sporo błonnika, który pobudza perystaltykę jelit, absorbuje nadmiar cholesterolu i zapobiega powstawaniu raka. Znajdują się w niej również prebiotyki, czyli substancje będące pożywką dla bakterii jelitowych, dlatego jej częste spożywanie sprzyja zdrowiu układu pokarmowego i wzmacnia odporność.

Witaminy z grupy B regulują funkcjonowanie układu nerwowego, biorą udział w procesie powstawania hormonów oraz wpływają na metabolizm i procesy oddychania.

Kasza gryczana niepalona, w przeciwieństwie do prażonej, zawiera spore ilości polifenoli, które są silnymi przeciwutleniaczami i usuwają wolne rodniki z organizmu, chronią układ sercowo-naczyniowy i zapobiegają rozwojowi raka.

Do początku XX w. łamaną kaszę niepaloną lekarze zalecali dzieciom i osobom chorym ze względu na jej właściwości wzmacniające organizm i łatwo przyswajalne składniki odżywcze.

Zobacz film: Kasza gryczana i kasza quinoa - różnice. Źródło: Wiem, co jem na diecie

Kasza gryczana niepalona – jak ją ugotować?

Kasza gryczana niepalona dostępna jest, podobnie jak prażona, w woreczkach i w ten sposób najłatwiej jest ją ugotować. Warto jednak zdecydować się na kaszę sypaną i gotować ją w takiej ilości wody, którą wchłonie, dzięki czemu nie wypłukuje się z niej cennych składników odżywczych.

Przed gotowaniem ziarna należy przepłukać na sitku pod zimną wodą. Warto jednak pamiętać o tym, żeby nie płukać kasz łamanych (na przykład krakowskiej), gdyż nadmiernie nasiąkają przy tym wodą. Następnie należy zagotować wodę z dodatkiem soli (kaszę można też gotować w rosole lub z dodatkiem liścia laurowego) i wrzucić do niej kaszę. Warto też dodać łyżkę masła lub oleju roślinnego. Odpowiedni stosunek wody do kaszy wynosi 1,8–2:1 dla kaszy ugotowanej na sypko i odrobinę więcej, jeżeli chce się uzyskać kleistą konsystencję.

Po ponownym zagotowaniu wody z kaszą należy zmniejszyć temperaturę, przykryć potrawę i nie mieszając, zostawić ją na około 15 minut. Po tym czasie trzeba ją jeszcze zostawić pod przykryciem na kolejne 10 minut, żeby wchłonęła resztę wody.

Kasza gryczana niepalona – potrawy

Kasza gryczana niepalona może być wykorzystywana wszędzie tam, gdzie używa się kaszy prażonej. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs, ale może też stanowić podstawę dania. Można ją wykorzystać na przykład do przygotowania:

  • warzyw faszerowanych – paprykę, pomidora, cukinię czy kalarepę można wydrążyć, a ich drobno posiekany miąższ wymieszać z ugotowaną kaszą i wybranymi dodatkami;
  • sałatki warzywnej – ugotowaną, ostudzoną kaszę wymieszać z drobno posiekanymi warzywami, kiełkami i fetą;
  • zupy – kasza gryczana niepalona bardzo dobrze sprawdza się w krupnikach oraz jako zagęstnik innych zup; może zostać też użyta w rosole dla osób, które nie chcą lub nie mogą jeść makaronu;
  • samodzielnego dania – kasza gryczana może stanowić samodzielne danie obiadowe; wystarczy polać ją sosem pieczarkowym, grzybowym lub pomidorowym lub podsmażyć razem z pieczarkami czy boczkiem.

Kasza gryczana niepalona czy prażona?

Kasza gryczana prażona jest częściej używana w polskiej kuchni. Posiada bogatszy aromat i jest odrobinę tańsza. Trzeba jednak pamiętać, że w procesie prażenia traci dużą część właściwości zdrowotnych, dlatego warto częściej decydować się na kaszę gryczaną niepaloną.

Zobacz film: Test: Z czym obiad będzie najzdrowszy - z ryżem, kaszą, ziemniakami czy makaronem? Źródło: 36,6.




Data aktualizacji: 24.04.2023,
Opublikowano: 24.04.2023 r.

Polecamy

Komentarze (3)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Ina 31.12.2018r.

A jeśli ktoś ma niewydolność nerek i powinien unikać fosforu to jak gotować i którą kaszę (oczywiście z uwzględnieniem niskiej zawartości kwasu moczowego i IG, bo to kolejne zalecenia dietetyczne - cukrzyca, hiperurykemia)?

Pozytywka 16.07.2018r.

Z kaszy gryczanej niepalonej wypiekam chleb - tylko kasza, woda i trochę soli.

MARI 06.03.2018r.

Chetnie jem kasze i polecam innym .Wspaniale informacje w artykule.Takie proste i konkretne jak jedzeni kaszy.Kasz PYCHA I ZDROWIE!!!!!

Zobacz wszystkie 3 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej