Kardamon – jakie ma właściwości lecznicze i gdzie znajduje zastosowanie

Fot: anetlanda / fotolia.com

Kardamon jest przyprawą, która dodawana do potraw nadaje im nie tylko wyjątkowy smak i aromat, ale też korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Pomaga w walce z przeziębieniem, przyspiesza przemianę materii, odświeża oddech, a nawet poprawia potencję.

Co to jest kardamon? Przyprawę tę uważa się za jedną z najstarszych i najdroższych na świecie. Sama roślina jest byliną z rodziny imbirowatych. Jej łodygi osiągają wysokość 2 – 3 metrów i to w nich znajdują się nasiona, wykorzystywane później, jako przyprawy. Dostępne są 2 rodzaje kardamonu – czarny, o dużych, brunatnych owocach i zielony z niewielkimi owocami. Kardamon czarny pochodzi Himalajów, a zielony z Indii i Sri Lanki. W Polsce dostępny jest głównie kardamon zielony.

Kardamon – właściwości

Prozdrowotne i lecznicze właściwości kardamonu są niezwykle rozległe. Stosowany był już w starożytnej Grecji na problemy żołądkowe, takie jak wzdęcia, niestrawność i skurcze żołądka. W medycynie niekonwencjonalnej wykorzystywany jest do leczenia astmy, zapalenia oskrzeli czy chorób przewodu pokarmowego. W Azji bywa stosowany jako lekarstwo na jadowite ukąszenia. Kardamon ma też właściwości odchudzające, a także wykorzystywany jest jako aromat perfum oraz składnik olejków eterycznych i pielęgnacyjnych.

Zobacz film: Dlaczego warto sięgnąć po kardamon? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Współcześnie wymienia się następujące właściwości kardamonu:

  • Pobudza apetyt – ma charakterystyczny korzenny, słodki, lekko piekący, cytrynowo-imbirowy aromat. Osoby, które skarżą się na brak apetytu, powinny włączyć kardamon do swojej diety.
  • Reguluje procesy trawienne – olejki eteryczne zawarte w kardamonie pobudzają wydzielanie soków trawiennych i rozkurczają żołądek. Polecany jest osobom z nieżytem żołądka i innymi problemami trawiennymi.
  • Przyspiesza przemianę materii – może być stosowany w dietach odchudzających.
  • Pomaga zwalczać otyłość i cukrzycę – zawiera melatoninę, hormon pomocny w walce z cukrzycą, a także odpowiedzialny za powstawanie brunatnej tkanki tłuszczowej, spalającej kalorie.
  • Działa oczyszczająco na drogi moczowe, pomaga usuwać toksyny z organizmu – stosowany jest jako składnik dań i koktajli detoksykacyjnych organizm.
  • Ma działanie przeciwkonwulsyjneolejek kardamonowy może być stosowany przy wzdęciach, kolkach i skurczach.
  • Obniża ciśnienie krwi – usuwa nadmiar soli z organizmu.
  • Wspomaga produkcję endorfin – herbata z kardamonu działa antydepresyjnie, poprawia samopoczucie.
  • Odświeża oddech – takie działanie ma żucie ziaren kardamonu.
  • Przeciwdziała zapaleniom jamy ustnej.
  • Zapobiega powstawaniu wrzodów – kardamon niszczy bakterie H.pylori, które wywołują wrzody.
  • Poprawia potencję – poprawia ukrwienie narządów płciowych, dzięki czemu wpływa na wzmocnienie i wydłużenie erekcji.
  • Pomaga w walce z przeziębieniem i schorzeniami dróg oddechowych – łagodzi kaszel, udrożnia drogi oddechowe, odtyka zatkany nos, wzmacnia odporność.

Poza tym kardamon zawiera wiele cennych witamin i minerałów, takich jak:

  • witamina C,
  • witamina B6,
  • ryboflawina,
  • wapń, żelazo,
  • fosfor,
  • magnez,
  • potas,
  • sód,
  • cynk.

Kardamon – do czego i jak go wykorzystywać

Kardamon można stosować na różne sposoby. Do najpopularniejszych należą:

  • Olejek kardamonowy – ma właściwości antyseptyczne. Cztery do pięciu kropli należy rozpuścić w miodzie lub mleku z miodem i pić trzy razy dziennie. Olejek kardamonowy może być też stosowany w aromaterapii, podczas masaży relaksacyjnych, kąpieli (zmiękcza i wygładza skórę), a także do produkcji perfum oraz kosmetyków ujędrniających i wyszczuplających. Olejek kardamonowy może też zmniejszać świąd skóry, rozgrzewać ją i zmniejszać bóle reumatyczne. Wcierany w plecy i klatkę piersiową ułatwia oddychanie.

Olejek z kardamonu bywa nazywany afrodyzjakiem, ponieważ ogrzewany w specjalnych podgrzewaczach lub dodawany do kominka, pobudza zmysły i działa odprężająco.

  • Napar z kardamonu – pity podczas przeziębienia rozgrzewa i dostarcza witaminy, minerały oraz substancje odżywcze niezbędne do walki z chorobą. Wzmacnia fizycznie i poprawia samopoczucie.
  • Suplementy diety i leki na receptę – kardamon jest składnikiem między innymi leków na zaburzenia łaknienia i pracy układu pokarmowego, a także składnikiem suplementów diety wspomagających odchudzanie.

Oczywiście jednym z najpopularniejszych zastosowań kardamonu jest wykorzystanie go, jako przyprawy do dań, napojów i deserów.

Kardamon – przyprawa

Nasiona kardamonu dodaje się do potraw w całości, rozdrobnione lub sproszkowane. Smak kardamonu jest ciepły, z nutą cytrynowo-kamforową. Zapach z kolei jest intensywny, ostry, ale przy tym ciepły i aromatyczny.

Przyprawę dodaje się do mięs, ryb, pieczeni, pasztetów, gulaszów, a także zup. Dzięki cytrynowemu i lekko pikantnemu aromatowi wykorzystywana jest również do ciast, likierów, sosów, owocowych sałatek, a nawet do nadawania niepowtarzalnego smaku czekolady i kawy.

Oprócz tego, że kardamon można stosować, jako przyprawę samodzielnie, stanowi on też składnik innych przypraw, takich jak garam masala czy curry.

Kardamon jest przyprawą drogą, jednak intensywną, dlatego wystarczy jej odrobina, aby nadać potrawom wyjątkowy aromat.

Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 09.04.2018,
Opublikowano: 24.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (2)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Szczepada4 23.08.2018r.

Dobry

Jan 14.04.2018r.

Bardzo pomocny.Dodaję go do kurkumy i mieszam z zupą lub olejem.Dziękuję pozdrawiam.

Zobacz wszystkie 2 komentarzy
Jakimi ziołami leczyć popularne dolegliwości? Ekspert radzi

Coraz częściej obserwujemy zainteresowanie pacjentów naturalnymi metodami leczniczymi, profilaktyką lub wspomaganiem terapii. Zioła są z pozoru bezpiecznie, ale źle użyte i nieprawidłowo dobrane, mogą nam zaszkodzić. Pamiętajmy, że oprócz właściwości  leczniczych ziół, to większość trucizn pochodzi ze świata roślin. Przed zastosowaniem ziół, zawsze warto sięgnąć po poradę farmaceuty lub lekarza biegłego w temacie fitoterapii.

Czytaj więcej
Olej z wiesiołka – właściwości i zastosowanie

Okazuje się, że wszystko, co najlepsze dla naszego organizmu, znajduje się w roślinach. Wśród ogromu gatunków o prozdrowotnych właściwościach znajduje się wiesiołek – rozpowszechniona roślina rosnąca dziko na łąkach, polach i nieużytkach. Olej tłoczony z tej rośliny od wieków wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. Jakie właściwości i zastosowanie ma olej z wiesiołka? Dlaczego spośród wielu produktów dostępnych na rynku warto sięgnąć po olej marki Oleofarm? Sprawdź!

Czytaj więcej
Co to jest bertram lekarski? Właściwości lecznicze i zastosowanie zioła

Bertram lekarski to z wyglądu przypominające rumianek zioło, które znane jest głównie z tego, że uznawane jest za jedną z przypraw św. Hildegardy z Bingen. Ma szerokie zastosowanie lecznicze. Pomaga na różne dolegliwości i stany chorobowe, m.in. wzmacnia odporność, oczyszcza krew, reguluje procesy trawienne, a także wspomaga pamięć i koncentrację.

Czytaj więcej
Kalaryjski masaż stopami – co go wyróżnia? Technika wykonania, efekty, wskazania

Kalaryjski masaż stopami uważany jest za jeden z bardziej odprężających zabiegów. Charakteryzuje się nietuzinkową techniką opracowywania mięśni. Masażysta stymuluje punkty witalne i kanały energetyczne pacjenta za pomocą jednej stopy. Sam jest podwieszony na linie.

Czytaj więcej
Maść niedźwiedzia - jak działa i kiedy warto ją stosować?

Maść niedźwiedzia jest naturalnym preparatem zawierających liczne ekstrakty z ziół. Choć polecana jest głównie sportowcom, sprawdzi się w każdej domowej apteczce jako preparat rozgrzewający, przeciwbólowy i przyspieszający regenerację przeciążonych mięśni.

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Rumianek pospolity - zastosowanie i właściwości lecznicze popularnego zioła. Znana dietetyczka poleca!

Rumianek bardzo często stosowany jest jako roślina lecznicza. Jego właściwości łagodzą m.in. bóle brzucha i wspomagają trawienie. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, np. przy zapaleniu dolnych dróg moczowych. Stosowany jest także w kosmetyce.

Czytaj więcej
Datura (bieluń dziędzierzawa) – trująca roślina o działaniu narkotycznym

Datura jest rośliną pochodzącą z Meksyku, jednak obecnie występuje również w Europie oraz Ameryce Północnej. Datura charakteryzuje się ładnymi, lejkowatymi kwiatami, dlatego stała się popularna, m.in., jako kwiat ogrodowy i balkonowy. Bieluń dziędzierzawa coraz bardziej znany jest również ze swoich narkotycznych właściwości, w szczególności wśród eksperymentującej młodzieży.

Czytaj więcej
Zioła na zaparcia – jakie najlepiej wybrać, aby szybko i skutecznie poradzić sobie z problemem?

Zioła na zaparcia skutecznie usuwają nieprzyjemne uczucie ciężkości i pełności w brzuchu. Dodatkowo likwidują często towarzyszące zaparciom wzdęcia i bolesność brzucha. Najbardziej skutecznymi ziołami są mięta pieprzowa, senes, siemię lniane.

Czytaj więcej
Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

Czytaj więcej