Co to jest kardamon? Przyprawę tę uważa się za jedną z najstarszych i najdroższych na świecie. Sama roślina jest byliną z rodziny imbirowatych. Jej łodygi osiągają wysokość 2 – 3 metrów i to w nich znajdują się nasiona, wykorzystywane później, jako przyprawy. Dostępne są 2 rodzaje kardamonu – czarny, o dużych, brunatnych owocach i zielony z niewielkimi owocami. Kardamon czarny pochodzi Himalajów, a zielony z Indii i Sri Lanki. W Polsce dostępny jest głównie kardamon zielony.
Kardamon – właściwości
Prozdrowotne i lecznicze właściwości kardamonu są niezwykle rozległe. Stosowany był już w starożytnej Grecji na problemy żołądkowe, takie jak wzdęcia, niestrawność i skurcze żołądka. W medycynie niekonwencjonalnej wykorzystywany jest do leczenia astmy, zapalenia oskrzeli czy chorób przewodu pokarmowego. W Azji bywa stosowany jako lekarstwo na jadowite ukąszenia. Kardamon ma też właściwości odchudzające, a także wykorzystywany jest jako aromat perfum oraz składnik olejków eterycznych i pielęgnacyjnych.
Współcześnie wymienia się następujące właściwości kardamonu:
- Pobudza apetyt – ma charakterystyczny korzenny, słodki, lekko piekący, cytrynowo-imbirowy aromat. Osoby, które skarżą się na brak apetytu, powinny włączyć kardamon do swojej diety.
- Reguluje procesy trawienne – olejki eteryczne zawarte w kardamonie pobudzają wydzielanie soków trawiennych i rozkurczają żołądek. Polecany jest osobom z nieżytem żołądka i innymi problemami trawiennymi.
- Przyspiesza przemianę materii – może być stosowany w dietach odchudzających.
- Pomaga zwalczać otyłość i cukrzycę – zawiera melatoninę, hormon pomocny w walce z cukrzycą, a także odpowiedzialny za powstawanie brunatnej tkanki tłuszczowej, spalającej kalorie.
- Działa oczyszczająco na drogi moczowe, pomaga usuwać toksyny z organizmu – stosowany jest jako składnik dań i koktajli detoksykacyjnych organizm.
- Ma działanie przeciwkonwulsyjne – olejek kardamonowy może być stosowany przy wzdęciach, kolkach i skurczach.
- Obniża ciśnienie krwi – usuwa nadmiar soli z organizmu.
- Wspomaga produkcję endorfin – herbata z kardamonu działa antydepresyjnie, poprawia samopoczucie.
- Odświeża oddech – takie działanie ma żucie ziaren kardamonu.
- Przeciwdziała zapaleniom jamy ustnej.
- Zapobiega powstawaniu wrzodów – kardamon niszczy bakterie H.pylori, które wywołują wrzody.
- Poprawia potencję – poprawia ukrwienie narządów płciowych, dzięki czemu wpływa na wzmocnienie i wydłużenie erekcji.
- Pomaga w walce z przeziębieniem i schorzeniami dróg oddechowych – łagodzi kaszel, udrożnia drogi oddechowe, odtyka zatkany nos, wzmacnia odporność.
Poza tym kardamon zawiera wiele cennych witamin i minerałów, takich jak:
- witamina C,
- witamina B6,
- ryboflawina,
- wapń, żelazo,
- fosfor,
- magnez,
- potas,
- sód,
- cynk.
Kardamon – do czego i jak go wykorzystywać
Kardamon można stosować na różne sposoby. Do najpopularniejszych należą:
-
Olejek kardamonowy – ma właściwości antyseptyczne. Cztery do pięciu kropli należy rozpuścić w miodzie lub mleku z miodem i pić trzy razy dziennie. Olejek kardamonowy może być też stosowany w aromaterapii, podczas masaży relaksacyjnych, kąpieli (zmiękcza i wygładza skórę), a także do produkcji perfum oraz kosmetyków ujędrniających i wyszczuplających. Olejek kardamonowy może też zmniejszać świąd skóry, rozgrzewać ją i zmniejszać bóle reumatyczne. Wcierany w plecy i klatkę piersiową ułatwia oddychanie.
Olejek z kardamonu bywa nazywany afrodyzjakiem, ponieważ ogrzewany w specjalnych podgrzewaczach lub dodawany do kominka, pobudza zmysły i działa odprężająco.
- Napar z kardamonu – pity podczas przeziębienia rozgrzewa i dostarcza witaminy, minerały oraz substancje odżywcze niezbędne do walki z chorobą. Wzmacnia fizycznie i poprawia samopoczucie.
- Suplementy diety i leki na receptę – kardamon jest składnikiem między innymi leków na zaburzenia łaknienia i pracy układu pokarmowego, a także składnikiem suplementów diety wspomagających odchudzanie.
Oczywiście jednym z najpopularniejszych zastosowań kardamonu jest wykorzystanie go, jako przyprawy do dań, napojów i deserów.
Kardamon – przyprawa
Nasiona kardamonu dodaje się do potraw w całości, rozdrobnione lub sproszkowane. Smak kardamonu jest ciepły, z nutą cytrynowo-kamforową. Zapach z kolei jest intensywny, ostry, ale przy tym ciepły i aromatyczny.
Przyprawę dodaje się do mięs, ryb, pieczeni, pasztetów, gulaszów, a także zup. Dzięki cytrynowemu i lekko pikantnemu aromatowi wykorzystywana jest również do ciast, likierów, sosów, owocowych sałatek, a nawet do nadawania niepowtarzalnego smaku czekolady i kawy.
Oprócz tego, że kardamon można stosować, jako przyprawę samodzielnie, stanowi on też składnik innych przypraw, takich jak garam masala czy curry.
Kardamon jest przyprawą drogą, jednak intensywną, dlatego wystarczy jej odrobina, aby nadać potrawom wyjątkowy aromat.
Szczepada4 23.08.2018r.
Dobry
Jan 14.04.2018r.
Bardzo pomocny.Dodaję go do kurkumy i mieszam z zupą lub olejem.Dziękuję pozdrawiam.