Karambola – właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie

Fot: PauloVilela / gettyimages.com

Karambola to owoc wiecznie zielonego drzewa tropikalnego o nazwie oskomianpospolity (Averrhoa carambolaL.). Ze względu na jej efektowny kształt widoczny po przekrojeniu często bywa nazywana owocem gwiaździstym. Jest nie tylko dekoracyjna, ale też smaczna i ma wiele wartości odżywczych.

Oskomian pospolity występuje dziko w Indonezji (głównie na wyspie Jawa) i Malezji. Obecnie uprawia się go w wielu miejscach z klimatem tropikalnym – np. w Indiach, Chinach, Kenii, Ghanie, Brazylii, na Florydzie – gdzie drzewo owocuje przez cały rok. W strefach, w których występują przymrozki, uprawa jest niemożliwa. W związku z tym w Polsce dostępna jest wyłącznie karambola importowana z odległych regionów świata, co wpływa na jej stosunkowo wysoką cenę.

Owoc karambola – zapach, smak, wygląd

Owoc oskomianu pospolitego ma charakterystyczny kształt – jest podłużny, zbudowany z pięciu żeber. Przekrój poprzeczny przypomina pięcioramienną gwiazdę. Dojrzałe karambole mają żółty lub zielono-żółty kolor (im bardziej są żółte, tym słodsze), a wierzchołki ich „żeber” są brązowe. Owoc pokryty jest delikatną, woskowaną skórką, a wypełniony soczystym żółtym miąższem z drobnymi pestkami. Konsystencją przypomina winogrona. Jest chrupiący, ma orzeźwiający aromat i słodki smak z kwaskową nutą.

Zobacz film: Jakie wartości odżywcze mają owoce? Źródło: Wiem co jem.

Wartości odżywcze karamboli

Karambola jest nie tylko smaczna, ale też stanowi bardzo wartościowy składnik diety. Dostarcza sporej ilości witamin, minerałów, błonnika oraz cennych dla zdrowia związków polifenolowych. Owoc oskomianu pospolitego to przede wszystkim doskonałe źródło witaminy C. Już 100 g zaspokaja 1/3 dziennego zapotrzebowania na kwas askorbinowy – związek, który wzmacnia układ immunologiczny, zapobiega stanom zapalnym i szkodliwej aktywności wolnych rodników, jest niezbędny przy tworzeniu się kolagenu (budulca skóry, kości, stawów, naczyń krwionośnych). W karamboli znajduje się także sporo witamin z grupy B, odpowiedzialnych za poprawne działanie układu nerwowego i krążenia, niezbędnych w procesach metabolicznych czy przy tworzeniu przeciwciał, hemoglobiny, hormonów, enzymów.

Gwiaździsty owoc zawiera również prowitaminę A – beta-karoten, który jest silnym przeciwutleniaczem, wpływającym wyjątkowo korzystnie na wzrok i stan skóry. Spośród minerałów w karamboli znajduje się najwięcej potasu, fosforu, miedzi, magnezu (także nieco cynku, żelaza, selenu i wapnia). Pierwiastki te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, m.in.:

  • wspierają pracę układu nerwowego,
  • regulują gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową,
  • uczestniczą w przemianach energetycznych,
  • stanowią materiał budulcowy kości i zębów,
  • ułatwiają wydalanie substancji toksycznych.

Karambola – źródło przeciwutleniaczy i błonnika

Karambola to bogate źródło fitozwiązków – kwasów organicznych, flawonoidów. Substancje, takie jak kwercytyna, epikatechina, kwas galusowy, mają właściwości antyoksydacyjne – opóźniają procesy starzenia się organizmu, zapobiegają chorobom nowotworowym, sercowo-naczyniowym, neurodegeneracyjnym, działają antyseptycznie. W 100 g gwiaździstego owocu znajduje się aż 2,8 g błonnika – nietrawionej przez ludzki organizm mieszaniny polisacharydów. Odgrywa on bardzo ważną rolę w procesie trawienia (przyspiesza perystaltykę jelit, spowalnia wchłanianie glukozy do krwi), wpływając przy tym korzystnie na gospodarkę lipidową (obniża poziom „złego” cholesterolu) i zmniejszając ryzyko cukrzycy czy otyłości (zmniejsza indeks glikemiczny posiłków).

Zobacz film: Jak zbudowany jest układ pokarmowy? Źródło: 36,6.

Ze względu na właściwości błonnika i wysoką podaż witamin i minerałów karambolę można włączać do diety odchudzającej. Dostarcza niewielu kalorii (30 kcal / 100 g), a jednocześnie zapewnia na długo uczucie sytości. Wspomaga przy tym trawienie i ułatwia oczyszczanie organizmu z toksyn.

Przeciwwskazania do spożywania karamboli

Wśród zawartych w karamboli substancji występuje kwas szczawiowy, którego nadmiar jest szkodliwy dla organizmu, a nawet niewielkie ilości mogą być niebezpieczne dla osób cierpiących na kamicę nerkową, dnę moczanową czy choroby reumatyczne. Ostrożność przy spożywaniu karamboli powinni zachować także alergicy – owoc może wywołać objawy uczulenia. Warto wiedzieć, że substancje aktywne zawarte w owocach oskomianu pospolitego mogą wchodzić w interakcje z niektórymi lekami. W razie wystąpienia niepożądanych objawów po spożyciu karamboli należy skontaktować się z lekarzem.

Jak jeść karambolę?

Owoc gwiaździsty można spożywać w całości – wraz ze skórką i nasionami. Odcina się jedynie jego oba końce. Świeża karambola nadaje się na samodzielną przekąskę, ale – ze względu na walory smakowe i dekoracyjne – jest też doskonałym dodatkiem do potraw, zarówno słodkich, jak i wytrawnych.

Plastry karamboli są często stosowaną ozdobą do deserów czy drinków. W roli tej sprawdzają się nawet okazy niedojrzałe – niezbyt smaczne (bardzo kwaśne), ale twardsze i w efektownym, zielonym odcieniu.

Owoc oskomianu pospolitego to smaczny składnik sałatek i koktajli owocowych. Po obróbce termicznej (np. podsmażeniu na maśle) świetnie komponuje się z daniami mięsnymi, rybnymi, owocami morza. Karambolę można suszyć, kandyzować, marynować. Z odmian o wyraźnie kwaskowym smaku powstają wyśmienite dżemy, sosy, a nawet wino.

Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Data aktualizacji: 28.05.2018,
Opublikowano: 28.05.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej