Kalina koralowa – surowiec leczniczy i kulinarny. Jej cenne właściwości i zastosowanie

Fot.:singkham / stock.adobe.com

Kalina koralowa jest krzewem znanym i cenionym od wieków. Występuje w wielu podaniach i pieśniach ludowych. Surowcem leczniczym są jej kwiaty, kora i owoce. Znajduje też zastosowanie w kuchni do produkcji dżemów i marmolad.

Kalina koralowa jest pięknym krzewem występującym naturalnie w polskim klimacie, dlatego z łatwością poddaje się uprawie. Może stanowić ozdobę ogrodów ze względu na swoje niezwykłe kwiaty i owoce.

Co to jest kalina koralowa?

Kalina koralowa jest gatunkiem krzewu z rodziny piżmaczkowatych, występującym w Europie i środkowo-zachodniej Azji. W Polsce jest bardzo pospolita, choć, ze względu na degradację środowiska, coraz rzadsza.

Krzew ten dorasta do 4 m wysokości i 2 m szerokości. Charakteryzują go ładne, naprzeciwległe, szeroko jajowate liście, które rozwijają się wiosną, niemal równocześnie z kwiatami. Te drugie są bardzo drobne, ale zebrane w duże (do 10 cm) i okrągłe baldachy. Późnym latem lub jesienią kalina koralowa wytwarza szkarłatnoczerwone, lśniące, okrągłe owoce, a jej liście przybierają taki sam odcień. Ze względu na efektowny wygląd liści, kwiatów i owoców jest cenionym krzewem ozdobnym.

Kalina koralowa była ważną rośliną dla większości ludów słowiańskich i pojawiała się w wielu ludowych podaniach czy pieśniach. Wykorzystywana była w tradycjach weselnych i pogrzebowych i symbolizowała młodość i niewinność. Stosowana była też przez zielarzy ze względu na swoje właściwości zdrowotne.

Kalina koralowa – zastosowanie lecznicze

Kalina koralowa była wykorzystywana jako substancja lecznicza już od starożytności, a naukowe opracowania opisujące jej działanie pojawiły się już w XIX w. Surowcami wykorzystywanymi w celach zdrowotnych są jej kora, kwiaty i owoce.

Zawiera liczne składniki czynne, w tym flawonoidy, garbniki, triterpeny, kumarynowce, olejek eteryczny, gorycze (viburnina), fitosterole (beta-sitosterol), alkohole fenolowe, flobafeny, kwas salicylowy, kwas walerianowy, pektyny, kwas mrówkowy, kwas octowy, kwas kaprylowy, viburnitol i żywice.

Kalina koralowa znalazła zastosowanie jako środek:

  • przeciwskurczowy, przeciwbólowy i przeciwkrwotoczny – polecany przy bolesnych skurczach macicy podczas miesiączkowania;
  • uspokajający – wykorzystywany w leczeniu nadmiernego pobudzenia nerwowego, drgawek i bezsenności;
  • regulujący układ hormonalny kobiety – łagodzi bolesną menstruację, zapobiega poronieniom, zmniejsza dolegliwości związane z menopauzą, leczy endometriozę;
  • na przeziębienia – działa odkażająco i łagodzi bóle gardła;
  • antyoksydacyjny;
  • poprawiający stan naczyń krwionośnych – stosowany w leczeniu krwawień z nosa, hemoroidów i żylaków;
  • odtruwający;
  • obniżający ciśnienie;
  • moczopędny – przydatny w kamicy i zakażeniach dróg moczowych.

Kalina koralowa – zastosowanie w kuchni

Owoce kaliny koralowej mogą być wykorzystane do produkcji dżemów. Należy jednak pamiętać, iż nie wolno ich spożywać nie poprzedzając tego obróbką cieplną w wysokiej temperaturze, która unieszkodliwia zawarte w nich szkodliwe dla człowieka substancje. Uzyskane dżemy posiadają charakterystyczną goryczkę, dlatego nie każdemu smakują. Nie powinny ich też w większych ilościach spożywać dzieci, które mogą się zatruć.

Przygotowując dżem z kaliny koralowej, należy wygotować owoce, a następnie dodać cukier. Podczas tego procesu będzie się uwalniać nieprzyjemny zapach zjełczałego masła, gdyż surowiec ten zawiera duże ilości kwasu masłowego. Sam dżem nie będzie już potem tak pachnieć.

Kalina koralowa i jej uprawa

Kalina koralowa jest pięknym krzewem ozdobnym, który można hodować we własnym ogrodzie. Na wiosnę cieszy oczy rozłożystymi baldachami drobnym kwiatów, natomiast od jesieni do zimy ożywia ogród owocami.

Uprawa kaliny koralowej jest stosunkowo prosta, konieczne jest jednak wybranie dla niej odpowiedniego stanowiska. Wymaga ona żyznej, próchniczej ziemi o dużej wilgotności oraz dobrego nasłonecznienia.

Aby kalina koralowa zachowała ładny wygląd, konieczne jest regularnie wykonywane cięcie tego krzewu. Bez tego zabiegu nadmiernie się on rozrasta i traci estetyczny wygląd. Można go wykonać jesienią lub wczesnym latem – tuż po kwitnieniu. Osoby liczące na duże zbiory owoców powinny mieć jednak na uwadze, że nadmiernie przycinanie krzewu zmniejszy ich ilość.

Kalina koralowa – pozyskiwanie surowca

Od 2014 r. kalina koralowa nie jest objęta ochroną i pozyskiwanie z niej surowców leczniczych stało się o wiele prostsze. Powinno się je zbierać w pogodne dni, gdy będą suche.

Kora kaliny koralowej pozyskiwana jest najczęściej w okresie przedwiośnia – należy wybierać młode (nie starsze niż 3 lata) gałązki i delikatnie obierać je nożem, a uzyskany surowiec suszyć w temperaturze pokojowej, w przewiewnym miejscu. Kwiaty wystarczy zbierać i suszyć całe baldachy. Chcąc wykorzystać owoce, trzeba poddać je obróbce termicznej lub wykonać z nich nalewkę.

Zobacz film: Co jeść, aby mieść zdrową i piękną skórę? Źródło: Stylowy Magazyn

Bibliografia:

1. Saltan G., Süntar I., Ozbilgin S, i in., Viburnum opulus L.: A remedy for the treatment of endometriosis demonstrated by rat model of surgically-induced endometriosis, “Journal of Ethnopharmacology”, 193, 2016, s. 450–455.

2. H. Różański, Medycyna dawna i współczesna: Kalina - Viburnum

3. Kalina koralowa. Uprawa, odmiany, przycinanie, pielęgnacja

Data aktualizacji: 21.11.2018,
Opublikowano: 07.03.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej