Plastik to tworzywo, które zrewolucjonizowało przemysł. Można z niego wyprodukować praktycznie wszystko, do tego jest bardzo trwały. Dlaczego zatem uchodzi za wroga numer jeden i tak szkodzi środowisku? Trwałość plastiku nie wzięła z niczego. Surowce, z których powstaje plastik, a w konsekwencji butelki, reklamówki, opakowania czy pojemniki do pakowania żywności tak naprawdę napakowane są chemią. Niestety części tych rzeczy nie da się przetworzyć i niewykorzystane trafiają na wysypiska śmieci, gdzie rozkładają się od 20-450 lat! Każda butelka czy torebka, której nie dało się ponownie wykorzystać oddaje środowisku – glebie i wodzie – to, z czego została zrobiona. Trzeba sobie zdawać sprawę, że nie są to substancje obojętne zarówno dla środowiska, jak i naszego zdrowia.
Tu i teraz
Ekolodzy od wielu lat mówią, że nasza planeta jest zagrożona i jeśli szybko nie wprowadzimy zmian czekają nas poważne problemy. Obfite deszcze, susze czy tornada w miejscach, w których wcześniej nie występowały to tylko część zmian klimatycznych, jakie wywołała działalność człowieka. Mimo że wszystkich zagrożeń nie da się wyeliminować, to ratowanie środowiska naturalnego należy zacząć od siebie i swoich codziennych nawyków. Jak? Przede wszystkim od zakupów i zwracania większej uwagi na to jakie środki czystości kupujemy, w co pakujemy żywność i jak segregujemy śmieci. Warto także rezygnować z używania np. słomek czy mieszadełek, czyli rzeczy bez których możemy się objeść.
Plastik to plastik? Niekoniecznie
Plastikowe opakowania, butelki, czy torebki nie powstają z tego samego tworzywa. Niektóre produkowane są z substancji groźnych dla zdrowia. Jak rozpoznać te bezpieczne? Naszą uwagę powinien przykuć mały trójkąt i wpisania w niego cyfra.
Jeśli w trójkącie znajdują się cyfry 1 (PET), 2 (HDPE), 4 (LDPE) oraz 5 (PP) mamy pewność, że jest całkowicie bezpieczne. Wystrzegać trzeba się opakowań oznaczonych numerami 6 (zwierają polistylen), 3 i 7, które mogą zawierać bisfenol A. Związek ten działa jak hormon i wpływa na układ hormonalny człowieka, a także przyczynia się do rozwoju otyłości oraz cukrzycy typu 2.
Które plastikowe opakowania są bezpieczne dla zdrowia i środowiska, a których trzeba unikać? Odpowiedź znajdziesz w filmie:
Jeśli nie plastik – to, co?
Wbrew pozorom plastik nie jest tworzywem bez którego świat nie może się obejść. Mamy pod ręką surowce, które z powodzeniem mogą go zastąpić.
- nanoceluloza – wytwarzana jest z drewna, nie przepuszcza gazów ani tłuszczów tym samym można z niej wytworzyć pojemniki do przechowywania czy przenoszenia żywności, jest całkowicie biodegradowalna. Materiał można wykorzystywać na wiele sposób. Już dziś tworzy się z niego opatrunki, wykorzystuje go w medycynie estetycznej, farmacji oraz kosmetyce;
- konopie przemysłowe - jeszcze do niedawna konopie cieszyły się bardzo złą sławą. Dzisiaj korzysta się nich coraz chętniej. Na ich bazie powstają kosmetyki oraz leki, a z tych przemysłowych wytworzyć bioplastik;
- otręby pszenne – można z nich wykonać jednorazowe naczynia oraz sztuce, które po skończonym posiłku zamiast wyrzucić – można zjeść;
- chusteczka z wosku pszczelego – z powodzeniem zastąpi jednorazowe cienkie torebki czy papier do pakowania żywności. Taka chusteczka jest całkowicie naturalna, można używać jej wielokrotnie (myje się ją zimną wodą), a także samemu zrobić. Wystarczy kawałek materiału, wosk pszczeli i odrobinę olejku eterycznego, najlepiej o działaniu antybakteryjnym;
- szkło – to bardzo trwałe tworzywo, wykonane z niego naczynia czy butelki można myć i używać wielokrotnie. Do tego te bardziej zużyte można przetworzyć i ponownie wykorzystać.
Jak przestać używać plastikowych opakowań? Dowiesz się tego z filmu:
Bądź świadomy
W zmianie nawyków i podejścia do ochrony środowiska pomaga coraz popularniejszy ruch zero waste. Jego zasady sprowadzają się do „5R”:
- refuse (odmawiaj) – unikanie jednorazowych opakowań;
- reduce (ograniczaj) – liczbę przedmiotów niezbędnych do życia;
- reuse (używaj ponownie) – wielorazowych opakowań i rzeczy wielokrotnego użytku;
- recycle (segreguj i przetwarzaj) – segreguj śmieci, wkładaj do stosownych pojemników lub oddawaj do punktów, zbędne rzeczy przetwarzaj na coś pożytecznego;
- rot (kompostuj) – używaj rzeczy, które gdy się zużyją mogą trafić na kompost.
Choć może się wydawać, że to niewiele, to te drobne czynności mają ogromny wpływ na jakość środowiska. Im większą będziemy mieli świadomość i rozsądniej będziemy podchodzili do zakupów i konsumpcji w ogóle, tym większe mamy szanse na powstrzymanie zmian zachodzących w przyrodzie.